Kljub poživitvenemu odmerku potrebujejo tudi staro potrdilo PCT

Staro covidno potrdilo lahko uporabniki pridobijo na portalu zVem, na katerem so pred kratkim uvedli »Zgodovino izdanih DCP o cepljenju«.
Fotografija: Nekatere države so v zadnjih dneh poostrile ukrepe za prehod meje. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Odpri galerijo
Nekatere države so v zadnjih dneh poostrile ukrepe za prehod meje. FOTO: Ander Gillenea/AFP

Potem ko so poleti posamezniki pri svojem covidnem potrdilu opazili napačne podatke (o čemer so poročale Finance), se je zdaj zgodba ponovila v nekoliko drugačni obliki. Tedaj nekaterim, ki so bili cepljeni v tujini, potrdilo ni prikazalo polnega cepljenja, zdaj pa se posameznikom, ki so prvič dobili cepivo Johnson & Johnson, kljub poživitvenemu odmerku na potrdilu pokažeta »le« dve prejeti dozi. V enaki situaciji so tudi prebolevniki – namesto da bi bili v covidnem potrdilu navedeni trije odmerki, kljub prvemu cepljenju, prebolevnosti in poživitvenem odmerku, ni tako. 

Poleti so težavo reševali tako, da so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ročno uredili posamezne zapise in uporabnike certifikata o tem tudi obvestili. Tokrat so z NIJZ odgovorili, da »za zdaj veljajo poslovna pravila za izdajo potrdil, na podlagi katerega v vašem primeru pridobite potrdilo 2/2. Za dokazovanje, da ste prejeli poživitveni odmerek, lahko uporabite staro potrdilo (1/1), iz katerega je razvidno, da ste prvič prejeli Janssen.« Staro covidno potrdilo si lahko uporabniki pridobijo na portalu zVem, na katerem so pred kratkim uvedli »Zgodovino izdanih DCP o cepljenju« (nahaja se v poglavju »eDokumenti«).

Na NIJZ so še pojasnili, da »izvajalci v eRCO vpisujejo število odmerkov. Ker je cepljenje z Janssnom enoodmerno, se požitvitveni odmerek vpiše kot 2/2 in ne kot 3/3, saj je oseba prejela drugi odmerek in ne tretji, ki se vpiše kot požitvitveni odmerek za polno cepljene osebe po dvoodmerni shemi. Na potrdilu mora pisati število cepljenj, ki je bilo dejansko izvedeno. Forma potrdila je enotna na ravni EU (29 . točka Uredbe EU 2021/953 oz. 5. člen 1b točka - vpiše se število odmerkov).« Ni pa jasno, zakaj so nekaterim po cepljenju z Janssnom in poživitvenemu odmerku v potrdilih kljub temu navedli 3/3. 

Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da »niso pristojen resor za vprašanja glede potrdil o cepljenju«. Nekatere države so v zadnjih dneh namreč poostrile ukrepe za prehod meje. V Avstrijo lahko brez obvezne karantene potujejo le še cepljeni proti covidu-19 in tisti, ki so bolezen preboleli, nič več pa testirani. Za vse, ki se niso cepili ali preboleli covida-19, bo ob prečkanju meje obvezna desetdnevna karantena, ki pa jo bo mogoče po petih dneh predčasno prekiniti z negativnim testom. Dodatne omejitve veljajo odslej tudi za osebe, ki niso cepljene s tretjim odmerkom, čeprav so prebolevniki ali cepljeni z dvema odmerkoma. Obvezna bo tudi registracija na spletnem portalu, po vzoru grških oziroma italijanskih oblasti.

Na NIJZ vsem, ki se bodo v prihodnjih dneh odpravljali v tujino, predlagajo, naj si vsak izdan DCP shranijo, ker je ponekod za vstop po izvedenem cepljenju treba nekaj časa počakati (vzpostavitev zaščite po cepljenju – nekatere države določajo pogoj sedem oz. 14 dni po opravljenem polnem cepljenju). Osebe, ki so bile cepljene po enoodmerni shemi (Janssen) in potujejo v tujino na primer še isti dan po prejemu poživitvenega odmerka, naj imajo s seboj tudi potrdilo za osnovno cepljenje – ob prehodu meje bo tako razvidno, da ima oseba status polno cepljene osebe in je hkrati prejela poživitveni odmerek. 

V Sloveniji EU DCP izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, in sicer na podlagi podatkov o cepljenju, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih. FOTO: Tolga Akmen/AFP
V Sloveniji EU DCP izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, in sicer na podlagi podatkov o cepljenju, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih. FOTO: Tolga Akmen/AFP

EU DCP pri nas izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, in sicer na podlagi podatkov o cepljenju, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih. EU DCP se izdaja samo za covid-19 ter vsebuje potrebne bistvene informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepivu/testu/preboleli bolezni in edinstveno oznako. EU DCP je veljavno v vseh državah članicah EU in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem. Digitalna različica je dostopna s kvalificiranim digitalnim potrdilom SIGEN-CA in/ali mobilno identiteto smsPASS.

V Sloveniji je bilo z Janssnom cepljenih 136.386 oseb. Po smrti 20-letnice ga razen na izrecno željo posameznika ne uporabljajo več. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ pri nas cepljenih 1.242.137 oseb, z vsemi odmerki pa 1.179.177 oziroma 55,9 odstotka celotne populacije. S poživitvenim odmerkom je cepljenih 384.516 ljudi. V nedeljo se je začela velika cepilna akcija, s katero poskušajo na ministrstvu za zdravje pred koronavirusom zaščititi čim več ljudi.

Preberite še:

Komentarji: