Kmetje zahtevajo ustavitev postopkov za gradnjo suhih zadrževalnikov

Ne nasprotujejo protipoplavnim ukrepom, menijo pa, da bi se jih dalo izvesti ceneje in tako, da bi izgubili manj kmetijskih zemljišč.
Fotografija: Kmetje zahtevajo ustavitev postopkov za gradnjo suhih zadrževalnikov v Šentjurju, Šoštanju, Spodnji Savinjski dolini in v Slovenj Gradcu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Kmetje zahtevajo ustavitev postopkov za gradnjo suhih zadrževalnikov v Šentjurju, Šoštanju, Spodnji Savinjski dolini in v Slovenj Gradcu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Pred stavbo direkcije za vode v Celju se je zjutraj protestno s traktorji zbralo okoli sto kmetov, ki zahtevajo ustavitev postopkov za gradnjo suhih zadrževalnikov, poročajo mediji. Da želijo biti slišani, so sporočili tudi kmetje z območja Slovenj Gradca, ki so napovedali, da se bodo po 15. uri zbrali pred slovenjgraškim MKC.

Po poročanju MMC RTV Slovenija in Radia Slovenija kmetje, ki so se davi zbrali pred sedežem Direkcije RS za vode v Celju, zahtevajo ustavitev vseh postopkov za gradnjo suhih zadrževalnikov v Šentjurju, Šoštanju, Spodnji Savinjski dolini in v Slovenj Gradcu.

Kmetje ne nasprotujejo protipoplavnim ukrepom, a menijo, da bi jih bilo mogoče izvesti drugače. Predvsem ceneje in tako, da bi izgubili manj kmetijskih zemljišč.

Proti zakonu o razlastitvah

Zahtevajo tudi umik zakona, ki predvideva hitre razlastitve kmetijskih zemljišč. V roku dveh tednov si želijo sestanka s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić, z ministrom za naravne vire in prostor Jožetom Novakom, s predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice ter z načrtovalci suhih zadrževalnikov, je poročal Radio Slovenija.

image_alt
Protesti kmetov izraz sistemske krize in priložnost za skrajno desnico

Kmetje se bodo po napovedih popoldne zbrali tudi pred slovenjgraškim MKC, a so v zvezi s tem sporočili, da ne gre za protest, temveč da le želijo biti slišani. V slovenjgraškem MKC je popoldne predvideno srečanje ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka in sodelavcev z župani.

Vodstvo ministrstva za naravne vire in prostor in predstavniki direkcije za vode so namreč danes na delovnem obisku na Koroškem. V okviru obiska bodo županom med drugim predstavili predlog programa del javne službe za leti 2024 in 2025 ter predlog sanacij in investicij v letih 2024 in 2025. Občine bodo pri tem pozvali, da podajo svoje pripombe in predloge. V prihodnjem mesecu dni načrtujejo podobne obiske vseh porečij v Sloveniji, so sporočili z ministrstva.

Preberite še:

Komentarji: