Pred parlamentom se je po podatkih policije zbralo 5500 protestnikov

Protestniki na kolesih so danes v mestnem jedru, na največjem protestnem shodu letos, protestirali proti vladi Janeza Janše.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Na drugem kolesarskem protestu proti vladi Janeza Janše se je v petek zvečer na delno zagrajenem Trgu Republike po podatkih policije zbralo približno 5500 protestnikov, po nekaterih neuradnih ocenah pa skoraj dvakrat toliko. V dolgih kolonah so več ur vozili po mestnem jedru, okoli Državnega zbora po Prešernovi, Cankarjevi, Slovenski in Aškerčevi cesti, nato pa krog zožili in se zbrali pred parlamentom. Z glasnim vzklikanjem »lopovi!« so vladi sporočali, kaj si mislijo o dogajanju pri nabavi zaščitne opreme. 

Protivladni kolesarski protesti v Ljubljani 08.05.2020. FOTO: Blaž Samec/Delo
Protivladni kolesarski protesti v Ljubljani 08.05.2020. FOTO: Blaž Samec/Delo


FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Številni protestniki so nosili maske, mnogi pa tudi transparente z napisi kot so »Vlada pada!«, »Gotovi ste!«, »Povozimo to vlado!« in »Vrnite nam kulturo!«. »Tu sem, ker sem proti vladi, ki z državljani komunicira sovražno,« je razloge za svoj protest opisal 52-letni Ljubljančan. Med protestniki so bili tudi vidni sindikalisti in člani Levice. FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Policija je bila prisotna v velikem številu, dogajanje pa je preletaval helikopter. Nekaj udeležencev protesta so popisali, vendar naj bi bili policisti razmeroma prijazni in mirni. Protest je minil brez izgredov. 

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
V Manjšem številu so protestniki kolesarili tudi po drugi slovenskih mestih. Številni so bili v Mariboru, več deset jih je kolesarilo v Kopru, manjše število v Novi Gorici, Novem mestu in Murski Soboti.Protestirajo tudi v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič
Protestirajo tudi v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič

Preberite še:

Komentarji: