Količine blagovnih rezerv so tajne, ne povečujejo jih

Zavod za blagovne rezerve bo nabavljal po načrtu, drugih navodil, denimo zaradi koronavirusa, od vlade ni prejel.
Fotografija: Količine živil v blagovnih rezervah so tajen podatek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Količine živil v blagovnih rezervah so tajen podatek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Zavod je zadolžen za oblikovanje državnih blagovnih rezerv, namenjenih zagotavljanju potreb osnovne preskrbe pri večjih motnjah in nestabilnostih na trgih, ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega in v vojni,« pravijo na Zavodu za blagovne rezerve. Kolikšne so te rezerve, pa je tajen podatek.

Na zavodu ne ocenjujejo razmer. »Za ocene, kako hude so razmere, so pristojne druge službe, denimo ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje in drugi,« pojasnjujejo. »Zavod za blagovne rezerve je kot izvajalska ustanova, tako kot vedno, v pripravljenosti, da v okviru svoje gospodarske javne službe izpolni naloge, ki mu jih bo naložila vlada.«

Vlada pa določa vrste in količine blaga, ki jih morajo hraniti, s petletnim programom blagovnih rezerv. »V programu je določena preskrba s posameznim blagom, ki je odvisna predvsem od porabe in samopreskrbe v Sloveniji. Na podlagi petletnega programa določajo letne programe. Zavod ima namen izvesti nabave, načrtovane za letos, drugih navodil za povečanje zalog pa ni prejel,« pojasnjujejo.

Nismo še na stopnji, ko bi bilo polnjenje trgovskih polic ogroženo. FOTO: Marko Feist
Nismo še na stopnji, ko bi bilo polnjenje trgovskih polic ogroženo. FOTO: Marko Feist


Vrste blaga v blagovnih rezervah so živilski proizvodi, med njimi pšenica in proizvodi iz pšenice (moka, testenine), koruza, rž, riž, meso (goveje, svinjsko in piščančje) in konzervirani mlečni izdelki, mleko in mlečni proizvodi (mleko v prahu, sir), sladkor, olje, sol, voda.

Neživilski proizvodi pa so izdelki za potrebe humane medicine, izdelki za potrebe veterine, proizvodi za osebno in kolektivno zaščito ter energenti (bencin, letalska goriva, plinska olja, motorna olja, utekočinjeni naftni plin).

Naftnih derivatov imamo ob popolni izolaciji za 90 dni. FOTO: Jure Eržen/Delo
Naftnih derivatov imamo ob popolni izolaciji za 90 dni. FOTO: Jure Eržen/Delo


Na vprašanje, koliko časa lahko Slovenija preživi, če se vse meje tesno zaprejo, pri čemer je znano, da imamo zaloge naftnih derivatov za 90 dni, na zavodu odgovarjajo, da so obvezne rezerve naftnih derivatov javni podatek, zato so količine in dnevi preskrbe javnosti znani. »Količine državnih blagovnih rezerv pa so tajni podatek, zato vam jih ne moremo posredovati,« še dodajajo.

Komentarji: