Komisija Državnega zbora pozvala vlado k financiranju STA

Komisija Državnega Zbora za nadzor javnih financ je vlado pozvala naj v treh dneh zagotovi financiranje izvajanja javne službe STA.
Fotografija: Sedež Slovenske tiskovne agencije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Sedež Slovenske tiskovne agencije. FOTO: Jure Eržen/Delo

Komisija DZ za nadzor javnih financ poziva vlado, da v treh dneh zagotovi financiranje izvajanja javne službe STA na podlagi letnega poslovnega načrta STA, kot je opredeljeno v sedmem protikoronskem zakonu. O tem naj komisiji poroča v sedmih dneh, se glasi sklep, ki so ga na današnji nujni seji sprejeli z osmimi glasovi za in štirimi proti.

Vladi so tudi naložili, da zagotovi institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost Slovenske tiskovne agencije (STA). Za ta sklep je prav tako kot za prvega glasovalo osem poslancev, štirje pa so bili proti.

Z osmimi glasovi proti štirim pa so zavrnili predlog sklepa SDS in NSi, naj komisija pozove STA, da ji posreduje število objav po posameznih segmentih pri izvajanju javne službe za prvih pet mesecev letos.

image_alt
Tokrat še poštni zapleti med vlado, Ukomom in STA


Sklic nujne seje komisije so zahtevali v Levici ob podpori opozicijskih LMŠ, SD, SAB in nepovezanih poslancev, ker vlada po njihovi oceni protizakonito odreka financiranje STA in ga sistematično uničuje.
 

Napad na svobodno novinarstvo


Ustavitev financiranja STA je po njihovem mnenju, ki ga je predstavil Luka Mesec iz Levice, neposredni napad na svobodno novinarstvo, na demokracijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti. Po njihovem mnenju gre za nezaslišan in nedopusten poseg v uzakonjeno institucionalno, uredniško in finančno avtonomijo javnega informacijskega servisa mimo vseh zakonov in principov demokracije.

image_alt
STA in zbiralci plastičnih zamaškov


Po besedah direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukoma) Uroša Urbanije v Sloveniji vlada vladavina prava, pravo in pravni postopki pa so tisti, ki jih je treba spoštovati. Ukom je po njegovih besedah izplačal vse zaostale obveznosti od oktobra do decembra lani. STA pa obveznosti ni izpolnila, je menil.

»Zgodba o STA je zgodba o kršenju zakonov,« pa je poudaril direktor STA Bojan Veselinovič. »Nastop direktorja Ukoma Urbanije je grotesken,« je izpostavil. Urbanija se po njegovih besedah »ponavlja in utrjuje laži«.STA ne glede na to, da ji vlada vse od januarja ni plačala za opravljanje javne službe, s polnim tempom opravlja javno službo v skladu z zakonom. Urbanijo pa je povabil tudi na obisk na STA, kjer se bo lahko seznanil z delom agencije vključno z radijskimi vestmi in fotografijami, ki pa so seveda avtorsko zaščitene.

Zagotovil je, da STA ustrezno evidentira prihodke iz tržne in javne dejavnosti. Pogodba med Ukomom in STA pa ni sklenjena, ker je Ukom ni predlagal, je pojasnil. Podlaga za financiranje javne službe je po zakonu o STA po njegovih beseda sicer letni poslovni načrt.
 

»Zavrženo in nesprejemljivo« ravnanje


Po besedah Lidije Divjak Mirnik iz LMŠ so tviti predsednika vlade Janeza Janše in Urbanije o STA zavržni in nesprejemljivi. Vse te pritiske gre po njenem mnenju razumeti kot težnjo po discipliniranju agencije, ker ni poslušna in ne manipulira. Spomnila je na zakon o STA, po katerem je dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA.

image_alt
V kampanji Za obSTAnek zbrali 264.500 evrov, zbiranje se nadaljuje


Po mnenju Marka Bandellija iz SAB je doseženo »dno zdravega razuma«. »Državljani smo morali zbirati denar, da se ohrani javna in neodvisna tiskovna agencija,« je opomnil. STA po njegovi oceni deluje brezhibno. Vedenje vlade, ki ne plačuje njene javne službe, pa vidi kot direkten napad na svobodo medijev.

Primož Siter iz Levice je ocenil, da predsednik vlade vzpostavlja svojo oblast po vzorih s Poljske, Belorusije in Madžarske, pri čemer medije vidi kot ključno orodje na tej poti. Vlada želi po poslančevih besedah spremeniti medijski prostor, STA pa ni edina žrtev tega blitzkriega. 

»STA je vitalni medijski prostor, ki vsak dan podaja verodostojne in objektivne informacije,« je dejala Bojana Muršič iz SD. Po njenih besedah v opoziciji ne zahtevajo nič drugega kot to, da vlada izpolnjuje zakonske zaveze.

image_alt
Vlada ogroža mednarodno komunikacijsko suverenost Slovenije


V koaliciji pa so stališče vlade in Ukoma zagovarjali. Elena Zavadlav Ušaj iz SDS je dejala, da želi vlada le razčistiti nejasnosti in nekatere stvari, ki so bile v preteklosti nejasne. Ne želi ogrožati obstoja STA, pač pa le jasno razmejiti, kaj je tržno in kaj javno, je zagotovila.

Po besedah Aleksandra Reberška iz NSi bo uredba, ki jo pripravlja vlada, bolj podrobno uredila javno službo STA. To bo potem pravna osnova za sklepanje nove pogodbe med Ukomom in STA, je povedal. Sicer pa želi opozicija s svojimi nastopi, ki so po oceni Reberška pompozni, le preusmerjati pozornost od dobrega dela vlade.

Preberite še:

Komentarji: