Konec šole, vikend in poletje – recept za kolone. Se jim lahko izognete?

Promet: Na kaj morate paziti pred odhodom na počitnice
 
Fotografija: Na poti proti turističnim krajem bosta verjetno močno obremenjena razcep Kozarje na ljubljanski obvoznici in razcep Malence. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Na poti proti turističnim krajem bosta verjetno močno obremenjena razcep Kozarje na ljubljanski obvoznici in razcep Malence. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Na začetku poletnih počitnic lahko na cesti pričakujete gnečo. Če se pripravljate na vožnjo, poskrbite, da imate s seboj dovolj tekočine in potrpljenja, predvsem tisti, ki se boste v petek odpravili na Hrvaško. Zaželena sta spremljanje prometnih in vremenskih informacij ter držanje ustrezne varnostne razdalje. Za previdnost ni odveč niti predhodni tehnični pregled avtomobila.

V petek lahko gnečo v prometu pričakujete predvsem na poti proti Hrvaški. Tam bo zaradi praznika po podatkih prometno-informacijskega centra popoldne precej gost promet. Ob petkih popoldne je po Darsovih informacijah tradicionalno zelo obremenjena tudi ljubljanska obvoznica. V istem času se lahko hitro znajdete v gneči na primorski avtocesti v smeri proti Obali.

V soboto se bo promet precej gostil iz urbanih središč proti turističnim krajem dopoldne, popoldne pa nekoliko manj, vendar bo promet povečan v obratni smeri.
 

Močno obremenjena bosta razcepa Kozarje in Malence


Vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti v Darsu Ulrich Zorin je na novinarski konferenci opozoril, naj vozniki najprej spremljajo prometne informacije, ki so objavljene na spletni strani promet.si. Analize, ki jih vsako leto opravijo, kažejo, da je najslabši čas potovanja prav v petek popoldne, soboto zjutraj in skoraj do poznega popoldneva, v nasprotno smer pa v nedeljo popoldne. Do konca junija bodo močnejše jutranje konice, zlasti promet proti morju.

Na poti proti turističnim krajem bosta verjetno močno obremenjena razcep Kozarje na ljubljanski obvoznici in razcep Malence. Zastoji na avtocesti nastajajo tudi na tistih odsekih, kjer rušijo cestninske postaje, to sta postaji Log na primorski avtocesti in Torovo na gorenjski avtocesti.
 

Nevarne spremembe vremena, utrujenost in neprimerna razdalja


Zaradi nenadne ohladitve z vročega četrtka na hladen petek je treba biti na cesti še posebno previden. V Darsu opozarjajo, da je na takšne napovedi treba posebno pozoren, saj plohe in nevihte hitro spremenijo vozne razmere.

Dež lahko po daljšem obdobju vročega in suhega vremena naredi cestišče zelo spolzko. Ob morebitni toči pa se ne sme ustavljati v predorih in pod nadvozi. To vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče, pojasnjujejo v Darsu.

Da je pomembno spremljanje vremenskih razmer, saj se prometni tokovi na podlagi tega spreminjajo, je poudaril tudi Ulrich Zorin. Poleti lahko pričakujemo več prometnih nesreč, je še dodal, saj je na cestah vse več utrujenih voznikov, po statistiki so nesreče tudi hujše narave. Po raziskavah Evropske unije je utrujenost enako nevarna kot alkohol.

Pogost vzrok za prometne nesreče je tudi varnostna razdalja, je na novinarski konferenci opozorila Nataša Kovše iz Darsa. Zelo nevarna je hitra vožnja, zlasti je treba upoštevati ustrezno varnostno razdaljo. »Najpogosteje nastanejo težave v zvezi z varnostno razdaljo pri priključevanju, nato pri prepletanju in prehitevanju,« je dejala Nataša Kovše. S tem namenom so v Darsu začeli preventivno akcijo Varnostna razdalja.
 

Priporočljivo je poslušati radio


Na konferenci so priporočili še, da vozniki še pred odpravo na pot pokličejo Prometno-informacijski center – PIC na kratko številko 1970, kjer jim bodo operaterji poskušali dati čim bolj aktualno in celovito informacijo o razmerah na cestah. Na kratko lahko razmere na avtocestah in hitrih cestah preverijo tudi na brezplačni glasovni postaji 080 22 44 ali si brezplačno naložijo mobilno aplikacijo DarsPromet+. Med vožnjo je vsekakor priporočljivo poslušati radio, ker se tako prometne kot vremenske razmere hitro spreminjajo.

V vozilu je zelo koristno imeti tudi nekaj tekočine, zlasti če so z vami tudi otroci ali živali, je še svetoval Zorin. Zelo nevarno je hoditi po avtocesti, poleti se posebno v primeru okvare avtomobila najde veliko takšnih voznikov. V tem primeru, je opozoril Zorin, je obvezno nositi telovnik in poklicati pomoč. Pred potjo naj vozniki čvrsto pritrdijo tovor na avtomobil, je še dejal, saj se pogosto dogaja, da jim na avtocesti odpadajo kolesa, čolni ali supi, kar lahko povzroči nesreče in zastoje.
 

Tehnično brezhibno vozilo


Ključ do varne in udobne vožnje je tudi tehnično brezhibno vozilo. Pred odhodom na počitnice oziroma daljšo pot kot običajno je obisk servisa pametna odločitev, ki lahko prihrani marsikatero težavo na poti, opozarjajo v AMZS.

Voznikom svetujejo, naj pred odhodom na daljšo pot preverijo tlak v pnevmatikah in njihovo obrabljenost, delovanje vseh svetlobnih teles, količino in stanje motornega olja ter čistila za stekla, zanemarljive niso niti metlice brisalcev. Treba je preveriti tudi veljavnost kompleta za prvo pomoč in stanje obvezne opreme. Serviser naj preveri zavore, hladilno tekočino, zavorno olje in olje servovolana.

Preprost test akumulatorja lahko naredite tudi v domači garaži, tako da v temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižgete luči in nato zaženete motor. Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je akumulator v slabem stanju in ga je treba zamenjati.
 

Dovoljenje za vožnjo tujega vozila


V AMZS priporočajo tudi temeljit in natančen pregled delovanja klimatske naprave, ki ga lahko opravite le v mehanični delavnici. Že sami pa lahko opazite, če klimatska naprava ne deluje več najbolje. Najočitnejša sta neprijeten vonj iz zračnikov in ohladitev notranjosti le ob nastavljeni najvišji stopnji hlajenja.

Za dopust v tujini si je priporočljivo zagotoviti tudi nekatere dokumente. Vozniki naj preverijo veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja, če pa bodo vozili tuj avto, v AMZS priporočajo ureditev dovoljenja za vožnjo tujega vozila.

V tujini ne bo škodilo niti mednarodno vozniško dovoljenje. To je prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja in je dokument, ki ga sprejemajo v skoraj 120 državah sveta. V nekaterih državah je obvezen, za mnoge pa priporočljiv dokument.
 

Omejitev tovornega prometa 


V soboto, 23. junija, se bo v Sloveniji spremenila tudi omejitev tovornega prometa in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol. Vse do nedelje, 2. septembra, bo veljala prepoved za omenjeno skupino vozil; ob sobotah od 8. do 13. ure, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh pa od 8. do 21. ure.

Posebnosti v času turistične sezone so tudi na primorskih cestah, kjer velja omejitev; ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh pa od 8. do 22. ure.


Komentarji: