Korupcijska tveganja pri imenovanju direktorja

Ministrstvo za delo odgovarja, da ni dalo soglasja
Fotografija: KPK je vodila postopek o domnevnih nepravilnosti pri imenovanju direktorja starejših v Metliki. Foto Bojan Rajšek
Odpri galerijo
KPK je vodila postopek o domnevnih nepravilnosti pri imenovanju direktorja starejših v Metliki. Foto Bojan Rajšek

Ljubljana – Komisija za preprečevanje korupcije je pri imenovanju direktorja metliškega doma za starejše zaznala korupcijska tveganja in zato ministrstvu za delo izdala več priporočil. Na ministrstvu odgovarjajo, da bodo ta proučili, a da soglasja k imenovanju niso izdali.

Protikorupcijska komisija je vodila postopek o domnevnih nepravilnostih pri imenovanju direktorja doma starejših v Metliki, razpis za to delovno mesto je bil objavljen 12. januarja letos v Uradnem listu. Po mnenju KPK ministrstvo lahko poda stališče o najprimernejšem kandidatu, a mora pri tem upoštevati javni interes in imeti podlago v temeljiti strokovni oceni kandidatov.

KPK je namreč zaznala, da postopek ministrstva »ne sledi najvišjim standardom transparentnosti postopka, niti najvišjim standardom integritete javnega sektorja«. Poleg tega še navajajo, da bi ministrstvo moralo imeti izdelana vsaj natančna merila za presojo kandidatov, o katerih podajajo mnenja ali soglasja.

KPK: Postopek najmanj v nasprotju z vsemi standardi transparentnosti
KPK tudi z gotovostjo trdi, da »je postopek potekal najmanj v nasprotju z vsemi standardi transparentnosti in integritete posameznikov in institucij«, medtem ko sicer »ne more z gotovostjo potrditi nezakonitih ali neformalnih vplivov na delovanje predstavnikov ustanoviteljev sveta javnega socialnovarstvenega zavoda«. Kakorkoli: KPK je pri postopku izbire direktorja metliškega doma ugotovila »korupcijska tveganja«.

Zato je ministrstvu za delo izdala nekaj priporočil; najprej, da mora pri podaji mnenja ali soglasja o posameznem kandidatu upoštevati njegovo strokovnost, da mora pred izdajo soglasja pridobiti vso dokumentacijo o kandidatih, ki bi omogočila celovito presojo o tem, »kdo je najprimernejši kandidat za direktorja javnega socialnega zavoda«. Svetom javnih socialnovarstvenih zavodov pa priporočajo, da sprejmejo poslovnik za imenovanje direktorjev oziroma ga dopolnijo z natančnejšo opredelitvijo postopka imenovanja direktorjev.

Ministrstvo za delo: Do imenovanja direktorja ni prišlo
Kako se je odzvalo ministrstvo za delo? »Ministrstvo bo proučilo priporočila KPK o postopku imenovanja direktorja javnega socialnovarstvenega zavoda in nato sprejelo nadaljnje ukrepe. V konkretnem postopku imenovanja direktorja doma starejših občanov v Metliki, ki ga je pregledovala komisija, do imenovanja direktorja ni prišlo, saj ministrstvo soglasja, prav zaradi dvoma o objektivnosti, ni izdalo, razpis za to delovno mesto pa je bil ponovljen.«

Komentarji: