Izolski župan ne namerava odstopiti zaradi ugotovitev KPK

Župan Občine Izola trdi, da je njegova izjava - ki po navedbah KPK ni bila resnična - temeljila na tedaj znanih podatkih. Odzvala se je tudi Pivčeva.
Fotografija: Izolski župan Danilo Markočič se brani, da ni imel informacij o tem, da bosta skupaj z ministrico, na občinske stroške, prenočila v Izoli tudi njena otroka. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Odpri galerijo
Izolski župan Danilo Markočič se brani, da ni imel informacij o tem, da bosta skupaj z ministrico, na občinske stroške, prenočila v Izoli tudi njena otroka. FOTO: Nataša Čepar/Delo

Izolski župan Danilo Markočič se je v izjavi za medije najprej zahvalil raziskovalnim novinarjem, ki so razkrili, da je bilo pri lanskoletnem obisku ministrice Aleksandre Pivec v Izoli nekaj narobe. »Informacija, ki smo jo v zvezi s tem dali medijem, je bila na osnovi tedaj znanih podatkov.  Ob tem pa bi poudaril, da sem tudi sam prevzel objektivno odgovornost in poravnal stroške bivanja ministrice v Hotelu Marina in s tem želel pokazati, da v občini delamo transparentno in skrbno. Moj namen ni bil nikoli oškodovati občinski proračun,« je izpostavil.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč objavila svoje ugotovitve v zvezi z ravnanjem izolskega župana Danila Markočiča, za katerega se je izkazalo,  da ji je v zvezi z urejanjem nastanitve nekdanje ministrice za kmetijstvo podal neresnične informacije.

image_alt
Ugotovitve KPK v primeru Aleksandre Pivec pravnomočne

Po Markočičevih besedah je šele potem, ko je KPK proti ministrici sprožila postopek, izvedel, da so v Hotelu Marina poleg ministrice prespale tudi osebe, ki niso bile del njene delegacije, zato je občina zahtevala povrnitev stroškov od ministrice in ta je to tudi izvedla. »Na ta način smo tudi zagotovili, da občinski proračun ni bil oškodovan,  je bilo pa oškodovano dobro ime mesta in take zadeve nam niso najbolj v ponos,« je dodal. Sam svojega plačila za ministričine nočitve ni nikoli terjal nazaj, je še pripomnil.

Na vprašanje, ali bo po teh ugotovitvah KPK odstopil, je Markočič odgovoril, da tega ne namerava. »Bodo pa o tem lahko odločali volilci na naslednjih volitvah, če se bom odločil kandidrati,« je sklenil.

Ugotovitve KPK o resničnosti županove izjave

Markočič je po navedbah KPK v svoji uradni izjavi trdil, da je lani poleti izolska občina poravnala stroške dveh nočitev v hotelu za ministrico in osebje njene varnostne službe. To pa se, kot je ugotovila KPK, ne ujema z resničnim stanjem, saj ni šlo za poravnavo stroškov za osebje ministričine varnostne službe. Takratna ministrica za kmetijstvo in predsednica Desusa Aleksandra Pivec je namreč v Izoli menda prespala skupaj z otrokoma. Afera s plačano prenočitvijo v Izoli je pozneje ministrico Pivčevo stala položaja. Njeno ravnanje pa so kot neustrezno označili tudi v KPK.

Neresnična trditev župana po navedbah KPK predstavlja ravnanje v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe in s tem kršitev integritete, kot jo opredeljuje zakon. »Integriteta je opredeljena kot pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi. Od uradnih oseb, še posebej pa od najvišjih funkcionarjev lokalne oblasti, se namreč pričakuje, da pri odgovarjanju na zaprosilo državnega organa podajo točne in celovite informacije oziroma navedejo informacije, ki se skladajo z dejanskim stanjem. Le na tak način namreč lahko prispevajo h krepitvi integritete, transparentnosti in zaupanja v pravno državo ter k preprečevanju korupcije,« so pojasnili v KPK.

Kot so še zapisali v KPK, so ugotovitve pravnomočne. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kot so še zapisali v KPK, so ugotovitve pravnomočne. FOTO: Jure Eržen/Delo

Postopek suma kršitve integritete proti izolskemu županu zaradi urejanja rezervacije in prenočitve nekdanje ministrice pa je KPK ustavila, saj na podlagi razpoložljive dokumentacije ni bilo mogoče utemeljiti ravnanja, ki bi bilo v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe. Iz dokumentacije namreč ne izhaja, da je bil župan vključen v postopek zbiranja ponudb, priprave in izdaje naročilnice ter odreditev plačila računa za nastanitev ministrice.

Kot so še zapisali v KPK, so ugotovitve pravnomočne. KPK je v zvezi s primerom objavila tudi načelno mnenje. Njene ugotovitve o konkretnem primeru v celoti pa so objavljene na njihovi spletni strani.

Odzvala se je tudi Pivčeva

»Ker ne pripadam izbranim privilegiranim političnim elitam, sem bila, kljub temu, da sem vse stroške nastanitve v Izoli plačala sama, obtožena kršitev politične integritete, deležna sem medijskega linča ter politične lustracije, ki še kar traja,« se je odzvala Aleksandra Pivec, predsednica znajparlamentarne stranke Naša dežela. Kot je še podčrtala, je v ugotovitvah KPK, na podlagi njenih dokazil in pojasnil v zvezi s tem primerom, jasno zapisano, da je stroške nočitev v Izoli in v primeru Vina Kras plačala sama. »Pri preiskavi navedenih primerov je bilo ugotovljeno tudi, da iz tega naslova nisem pridobila nobenih koristi, Za Slovenijo bi bilo zelo dobro, če bi se na enak način in z enako vnemo obravnavalo vse primere, kjer obstajajo dvomi o nepravilnostih. Tudi takrat, ko so vpleteni člani izbranih privilegiranih elit in vodstva eminentnih državnih institucij, ki so varuhi delovanja pravne države,« je še zapisala v svojem sporočilu za javnost.  

Preberite še:

Komentarji: