Aleksandra Pivec potrdila obisk kriminalistov na domu

Preiskava v zvezi s projektom Sript, Pivčeva pa je vse skupaj označila za medijski linč in neutemeljena obtoževanja.
Fotografija: Nad Aleksandro Pivec visi sum kaznivih dejanj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Nad Aleksandro Pivec visi sum kaznivih dejanj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na domu nekdanje ministrice Aleksandre Pivec kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada od jutra opravljajo hišno preiskavo, tako kot še na nekaterih drugih naslovih. Da so se na »domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom Sript«, je javnosti sporočila tudi Pivčeva sama.

Delo preiskovalcev je označila za korektno in profesionalno, veseli pa jo, da bo le končana strokovna in neodvisna preiskava dokončno potrdila, da v primeru Sript ni storila ničesar nezakonitega.

Na policiji so nam zjutraj preiskave potrdili, podrobnosti pa niso razkrili. Pozneje so sporočili, da na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Koper, Maribor, Celje in Nova Gorica opravljajo skupno 29 hišnih preiskav. Sodelujejo kriminalisti NPU ter njihovi ljubljanski in koprski kolegi.

Kot so zapisali, gre za sum storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo teh kaznivih dejanj, znaša več kot 100.000 evrov. Za navedena kazniva dejanja je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, predkazenski postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo. Osumljenih je 14 fizičnih oseb in ena pravna oseba, pridržan pa trenutno ni nihče. 


Nezakonito pridobili finančna sredstva


Petra Grah Lazar, v. d. direktorice NPU, je v izjavi za javnost ob 14. uri povedala, da trenutno poteka še devet hišnih preiskav. »Sumimo, da je nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane storila kaznivi dejanji goljufije na škodo EU in zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti,« je povedala Grah Lazarjeva. 

V nadaljevanju je povedala, da je odgovorna oseba gospodarski družbi in nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta na področju razvoja turizma. »Sočasno je vedela, da formalni razpisni pogoji niso izpolnjeni, ter predložila lažne podatke in listine. Trinajst zunanjih strokovnjakov oziroma izvajalcev je osumljenih pomoči pri storitvi kaznivih dejanj, saj naj bi sklenili avtorske pogodbe, dela pa naj ne bi opravili skladno s pogodbami, je še dodala v. d. direktorice NPU. 

Kot rečeno, gre za tako imenovano afero Sript (Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem). Sume nepravilnosti so leta 2019 zaznali na gospodarskem ministrstvu in o sumih kaznivih dejanj obvestili tožilstvo oziroma policijo. Gre menda za goljufijo, goljufijo na škodo EU in ponarejanje listin.

Sum kaznivih dejanj nad Pivčevo visi že dlje časa, za projekt pa je dobila 35.000 evrov bruto. A iz poročila, ki so ga izdelali revizorji, ni razvidna količina dela, dvomijo celo o njenem avtorskem delu.

Prej omenjena kazenska ovadba je doletela tudi nekdanjo direktorico Turistične gostinske zbornice Slovenije Klavdijo Perger, dekana brežiške fakultete za turizem Boštjana Brumna in predavateljico na Turistici Majo Uran Maravič.


Trdi, da je sama odkrivala nezakonitosti


Da kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada preiskujejo omenjene posle Aleksandre Pivec, smo sicer poročali že pred časom.

image_alt
Kriminalisti so se poglobili v delo Aleksandre Pivec


Pivčeva sicer v vseh postopkih vidi le medijski linč in neutemeljeno obtoževanje, vse pa da se je začelo ob prevzemu predsedstva Desusa.

Medijem je sporočila še: »Deležna sem hudih groženj in izjemnih pritiskov od trenutka, ko sem še kot ministrica začela odkrivati nezakonita ravnanja. Ne le jaz, tudi moja družina in moji otroci, vsi smo izjemno izpostavljeni. Z namenom, da se me odstrani iz političnega prostora, se me osebno blati in diskreditira že dlje časa. Tudi jaz sem človek in tudi jaz mama, ki ima vsaj minimalno pravico do zasebnosti in ustavnih pravic. Zato se bom še naprej borila za vse, ki jim je bila storjena krivica, in za dobro ljudi v naši deželi.«

Preberite še:

Komentarji: