Kriminalistične preiskave: Osumljeni naj bi pridobili vsaj sto tisoč evrov

Kriminalisti v UKC Maribor, UKC Ljubljana, SB Celje in še 13 drugih naslovih v povezavi z žilnimi opornicami.
 
Fotografija: Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 41 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 16 kriminalistov iz Maribora in Celja. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 41 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 16 kriminalistov iz Maribora in Celja. FOTO: Tadej Regent/Delo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in kriminalisti na podlagi sodnih odredb izvajajo več hišnih preiskav na območju Policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje, v katerih iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril v povezavi s postopki javnega naročanja koronarnih žilnih opornic
 
Preiskave potekajo na 16 naslovih, med drugim tudi v UKC Maribor, SB Celje in UKC Ljubljana.


 

Koga kriminalisti preiskujejo?

 
V središču preiskave je po podatkih policije osumljenec, ki je v imenu dveh gospodarskih družb iz Ljubljane, ki sta v obdobju od leta 2008 do 2016 dobavljali medicinski material trem bolnišnicam, več zdravnikom in enemu nabavniku kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla dobave dal različna nedovoljena darila v obliki plačil stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine. Poleg tega je znano še, da so v UKC Maribor osumljeni štirje zdravniki z oddelka za kardiologijo in angiologijo.

Policisti so po naših informacijah neuradno pod drobnogled vzeli nekdanjega vodjo katetrskega laboratorija v UKC Ljubljana Darka Zormana, njegovega naslednika Matjaža Bunca, poslovnega direktorja celjske bolnišnice in predstojnika kardiologije Dragana Kovačića in nekdanjega vodjo mariborske kardiologije Vojka Kaniča. V preiskavi pa je bilo zajeto tudi podjetje Animus in nekdanja direktorica podjetja Animus Irma Košutar Gašparić

Nihče od osumljenih ni pridržan.

Po doslej zbranih ugotovitvah znaša premoženjska korist, ki so si jo osumljeni pridobili, okoli 100.000 evrov, a to menda še ni dokončni znesek. Za obravnavana kazniva dejanja je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Kriminalistične preiskave v UKC Maribor. FOTO: Tadej Regent/Delo
Kriminalistične preiskave v UKC Maribor. FOTO: Tadej Regent/Delo


Predkazenski postopek, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, je menda povezan z ugotovitvami državnozborske komisije, ki je na začetku tega leta ugotovila sum, da med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji morda nastajajo kartelna dogovarjanja in da so menda odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.
 

»Tiste pravne osebe, ki so imele več tržnega deleža, v preiskavo še niso vključene«


Poslanka SDS Jelka Godec, ki je v prejšnjem mandatu vodila preiskovalno komisijo, je pri tem komentirala, da bi pričakovala tudi, da NPU ne preišče zgolj zdravnikov v bolnišnicah, ampak da preišče tudi vodje nabave v tistih časih, direktorje, predvsem pa dobavitelje, ki so bili soudeleženi v celotni zadevi. »Če ste prebrali poročila komisije, veste, da je komisija obravnavala več pravnih oseb. Po mojih informacijah policija obravnava dve pravni osebi, ki sta prodali zelo malo žilnih opornic oziroma so jih prodajali v le eno bolnišnico. Tiste pravne osebe, ki so imele več tržnega deleža, pa po mojih informacijah trenutno v preiskavo še niso vključene,« je dejala poslanka.

Na seznamu dobaviteljev medicinskega materiala oziroma žilnih opornic, za katere je preiskovalna komisija pristojnim organom predlagala, naj raziščejo morebitne sume kaznivih dejanj odgovornih in nekdanjih odgovornih oseb, se je znašlo sedem podjetij: Mark Medical, Animus, Vasc Med, Bormia, Salus, Kastor M. D. in KB 1909.

Poleg tega je preiskovalna komisija naznanila sume storitev kaznivih dejanj, med drugim zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi, prejemanja podkupnine in davčne zatajitve, pri več osebah iz bolnišnic.
 

Komentarji: