Križanič ne bo prevzel direktorskega mesta v zavodu

Zaradi osebnih diskreditacij in pritiskov na družino se je izbrani kandidat Matej Križanič odločil napisati odstopno izjavo.
Fotografija: Kdo bo novi direktor doma starejših na Fužinah zdaj, ko je Matej Križanič napisal odstopno izjavo? FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Kdo bo novi direktor doma starejših na Fužinah zdaj, ko je Matej Križanič napisal odstopno izjavo? FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Kandidat za direktorja doma starejših v Fužinah v Ljubljani Matej Križanič, ki ga je svet zavoda izbral med petimi kandidati, se je odločil, da zaradi pritiskov in osebnih diskreditacij ne prevzame novega delovnega mesta, je napovedal. V svetu zavoda njegove odločitve uradno še niso prejeli in je zato, kot so izjavili za STA, ne morejo komentirati.

Od dneva prejetja sklepa, da je svet zavoda 23. junija za direktorsko mesto izbral njega, se je »usul plaz pritiskov, groženj in osebnih diskreditacij name osebno in v nadaljevanju na mojo družino«, je zapisal v sobotni odstopni izjavi od kandidature. Kot je razvidno iz besedila, jo je poslal vsem članom sveta zavoda, v vednost pa tudi kabinetu ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter medijem.

Na ministrstvu za delo prav tako še niso uradno seznanjeni s Križaničevim odstopom od kandidature, so navedli za STA.

Mestni svet MOL h Križaničevi kandidaturi ni podal pozitivnega mnenja, saj ga predstavniki stanovalcev, zaposlenih in MOL v svetu pri imenovanju niso podprli. V MOL zato podpirajo njegovo odločitev za odstop. Kot so pojasnili za STA, namreč menijo, da mora vodstvo do zdaj zelo uspešnega zavoda prevzeti oseba, ki uživa širšo podporo in zaupanje.


Elegantna rešitev?


Svet zavoda še ni prejel uradne informacije o Križaničevem odstopu, a če to res drži, so našli »najbolj elegantno politično rešitev«, je za STA dejala predsednica sveta zavoda Stanislava Marija Ferenčak Marin, ki je v svetu predstavnica Mestne občine Ljubljana (MOL).

Dom starejših občanov Fužine. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dom starejših občanov Fužine. FOTO: Jure Eržen/Delo


Če in ko bodo prejeli Križaničevo odstopno izjavo, bo treba najbrž sprejeti ugotovitveni sklep o tem, potem pa sprožiti nov postopek imenovanja, je napovedala. Za natančnejše korake pa se bo posvetovala s pravniki.

V sedemčlanskem svetu so štirje člani predstavniki države kot ustanoviteljice ter po en predstavnik lokalne skupnosti, zaposlenih in stanovalcev. Vlada je še pred potekom štiriletnega mandata sveta, ki se bo končal čez leto in pol, aprila zamenjala svoje predstavnike v svetu, je spomnila.

Stanovalci doma so si ob novici o Križaničevi odločitvi »oddahnili«, pa je za STA povedala predstavnica stanovalcev v svetu Zora Bertoncelj. Po njenih besedah so na spletu prebirali informacije, kako nezadovoljni so bili s Križaničevim vodenjem zaposleni v domu v Preddvoru, in so se bali, da bi se podobno zgodilo v domu v Fužinah, kjer živijo brez pretresov.

STA na odziv ministrstva za delo in MOL še čaka.

Dom starejših občanov Fužine zdaj vodi Bojanka Genorio, mandat pa se ji bo iztekel oktobra.

Preberite še:

Komentarji: