Lastovke pomladi združene za let proti Bruslju

Skupni nastop SLS in NLS, kaj bo storila NSi, ni jasno ...
Fotografija: Marjan Podobnik si želi povezovanja. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Marjan Podobnik si želi povezovanja. FOTO: Blažž Samec/Delo

Ljubljana – »Slovenija v tem trenutku potrebuje eno žlahtno SLS, desnosredinsko stranko za boljšo prihodnost Slovenije,« je podpis namere o sodelovanju Slovenske ljudske stranke in Nove ljudske stranke Slovenije pospremil Franc Kangler (na fotografiji z Marjanom Podobnikom desno), ki bi bil pripravljen na majskih evropskih volitvah skupni listi s svojo prepoznavnostjo nabirati glasove. »Odločitev še ni padla,« je dodal nekoč izključeni član, ki meni, da je cilj predvsem dobiti svojega predstavnika v Evropskem parlamentu.

Stranki pomladi načrtujeta združitev. Razmišljanja gredo po besedah Podobnika v smeri, da bi se združili na združitvenem kongresu, ki bi bil predvidoma aprila v Žalcu.

Poleg sodelovanja z NLS si prvak SLS Marjan Podobnik želi graditi mostove s skupnim nastopom na volitvah za Evropski parlament še z Zelenimi Slovenije, ki jih vodi Andrej Čuš, in NSi. Stranka pod vodstvom Mateja Tonina je do skupnega nastopa zadržana, a SLS še niso povsem odpisali. Resni formalni pogovori o tem bodo stekli po novem letu.

Znotraj NSi tačas poteka tihi boj med evroposlancem Lojzetom Peterletom in nekdanjo predsednico stranke in bivšo evropsko poslanko Ljudmilo Novak za nosilno mesto na listi. Ob menjavi na vrhu stranke v začetku leta, ko je predsednico Ljudmilo Novak nadomestil Matej Tonin, so preigravali tudi scenarij, po katerem bi prevzela vodilno vlogo na evropskih volitvah, kar pomeni, da bi na tem mestu izrinila evroposlanca Peterleta.

Preberite še:

Komentarji: