Letni dodatek razveselil 610.000 upokojencev

Čeprav si je vlada zadala, da bo regres v dveh višinah, so tudi tokrat nakazila v petih razredih.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Ljubljana – Približno 610.000 upokojencev je včeraj razveselilo nekoliko višje nakazilo zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Poleg redne pokojnine oziroma invalidskega nadomestila so prejeli še letni dodatek.

Višina letnega dodatka, do katerega so po odpravi kriznih varčevalnih ukrepov šele od lani upravičeni vsi upokojenci, je odvisna od siceršnje višine pokojnine. Izplačila so razdeljena v pet razredov – tistim, ki imajo manj kot 470 evrov, pripada največ, 437 evrov dodatka, najmanj, 127 evrov, pa so prejeli tisti s pokojninami nad 810 evrov. Letni dodatek za prejemnike invalidskih nadomestil bo izplačan v treh višinah, v razponu od 127 do 237 evrov.

Po besedah Marjetke Medved Mrvar, direktorice sektorja za nakazovanje pokojnin na pokojninskem zavodu, je letni dodatek prejelo 609.468 ljudi, od tega več kot 594.000 upokojencev in skoraj 15.400 prejemnikov invalidskih nadomestil. Pokojninski zavod je za ta namen izplačal več kot 136 milijonov evrov.

dodatek za upokojence Foto Zx Igd
dodatek za upokojence Foto Zx Igd


Po pojasnilih Zpiza so pri znesku pokojnine oziroma nadomestila za obračun letnega dodatka upoštevali tudi del vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine ter pokojnino iz tujine. Če upokojenec prejema slovensko pokojnino v sorazmernem delu, so mu tudi letni dodatek obračunali in izplačali v sorazmernem delu.
 

Kako prihodnje leto?


Letni dodatek za upokojence je bil eden prvih kamnov spotike, ki je vnesel nesoglasja v vladajočo peterico, zlasti v odnose med SAB in Desusom. Vlada si je sicer lani poleti v koalicijskem sporazumu za preprečevanje revščine med prejemniki pokojnin kot enega od ciljev zastavila, da bodo določili letni dodatek v dveh višinah. Tedaj so zneske opredelili precej konkretno – do letnega dodatka v višini 80 odstotkov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo naj bi bili upravičeni tisti, ki prejemajo nižjo pokojnino, kot je višina najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo (ta je zdaj 530 evrov); 50 odstotkov pa bi pripadalo vsem, ki sicer prejemajo več od 530 evrov.

Uveljavitev ukrepa je bila, kot so zapisali v sporazumu, predvidena s 1. januarjem 2019. A bi za to potrebovali vsaj 33 milijonov evrov več od zneska, ki ga je Zpiz nakazal včeraj. Ob nesoglasjih v koaliciji, kjer je zlasti SAB vztrajala pri dveh razredih, Desusu pa se je zdel bolj pravičen obstoječi model, je finančni minister Andrej Bertoncelj kot finančno vzdržno ocenil izplačilo v petih zneskih. Vprašanje je, ali bodo tudi ob prihodnjih dogovarjanjih o proračunskem razrezu razredi upokojenskega letnega dodatka predmet debate.

Komentarji: