Letos že več kot 50 padcev s češenj, večina poškodovanih starejših od 70 let

Povprečna starost poškodovancev oziroma nabiralcev češenj je več kot 70 let. 
Fotografija: Češnje so zdrave, nabiranje pa je lahko nevarno. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Češnje so zdrave, nabiranje pa je lahko nevarno. FOTO: Shutterstock

Ljubljana – Letos se v urgentnem kirurškem bloku in kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana po navedbah oddelčnega predstojnika Mateja Cimermana srečujejo s pravo epidemijo padcev s češenj. Od konca aprila do četrtka so obravnavali več kot 50 ljudi, ki so padli s češenj, medtem ko je bilo lani takšnih padcev pol manj oziroma 24.

Predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Cimerman je v izjavi za medije spomnil, da so vsako leto obravnavali po 15 do 30 padcev z drevesa oziroma češnje.

»Gre za izjemno težke poškodbe, ker je povprečna starost poškodovancev oziroma nabiralcev češenj več kot 70 let. Gre za zlomljene hrbtenice, stegnenice in imamo tako rekoč popolnoma zapolnjeno kliniko z nabiralci češenj,« je poudaril Cimerman in dodal, da so rehabilitacije po poškodbi dolgotrajne in potekajo najmanj pol leta.


Zakaj na češnjo? »Mladi nanjo nočejo in bo sicer vse zgnilo«


Na vprašanje, zakaj je letos toliko padcev s češenj, je Cimerman odgovoril, da je starejšo bolnico vprašal, zakaj gre na češnjo, in je rekla, da »mladi nanjo nočejo in bo sicer vse zgnilo«. »To je edini odgovor na to. Očitno je letos dobra sezona češenj in imajo starejši ljudje dejansko občutek, da se dela škoda, če češenj ne bodo obrali,« je dodal.

Zato je pozval starejše ljudi, da je veliko bolje, če češnje zgnijejo, kot da se sami polomijo.

Drugače pa so za omenjeno obdobje po navedbah Cimermana značilne prometne nesreče motoristov. »Lani je bilo v vsem letu približno 80 motorističnih poškodb. Letos do četrtka pa že 67. Padci s češenj skoraj dohitevajo motoriste letos,« je dejal. Izpostavil je še, da pri motorističnih nesrečah prevladujejo mlajši motoristi, veliko je tudi zrelejših, predvsem tujcev.

»Poškodbe motoristov so zelo kompleksne. Za kirurško obravnavo enega motorista potrebujemo od deset do 12 ur, skoraj dva operativna termina. Ampak letos lahko rečem, da je teh poškodb manj kot lani,« je še navedel Cimerman.

Komentarji: