Levica in Janša v en glas, trgovine naj bodo ob nedeljah zaprte

Levica je napovedala vložitev novele v parlamentarno proceduro, s katero bodo predlagali, da ostanejo trgovine tudi po epidemiji ob nedeljah zaprte.
Fotografija: Sindikat delavcev trgovine Slovenije je pobudo za trajno zaprtje trgovin ob nedeljah objavil predvčerajšnjim. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Sindikat delavcev trgovine Slovenije je pobudo za trajno zaprtje trgovin ob nedeljah objavil predvčerajšnjim. FOTO: Dejan Javornik

V Levici so pred praznikom dela napovedali, da bodo v parlamentarno proceduro vložili novelo zakona o trgovini, s katero bodo predlagali, da ostanejo trgovine tudi po koncu epidemije ob nedeljah in na dela proste dni zaprte.

S tem so se, kot so zapisali, pridružili pozivu Sindikata delavcev trgovine Slovenije in njegovi pobudi, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte, kat bi bil »korak v smer zagotavljanja prostega časa, pravice do počitka in vikenda, do družinskega in socialnega življenja ter majhen korak v smer prenehanja spodbujanja nenehnega trošenja, ki je le eden izmed mnogih, ki jih bomo morali kot družba napraviti v prihodnje«. V stranki se sklicujejo tudi na referendum iz leta 2003, na katerem so državljani že odločili, naj bodo ob nedeljah zaprte, a je trgovcem preko tedanje politike uspelo, da izid ni bil udejanjen. Referendum je pristal tudi na ustavnem sodišču.

»Če se kot družba ne moremo odpovedati niti enemu dnevu dela in trošenja – kako naj sploh pričakujemo, da bomo zgradili družbo, ki bo omogočila svobodni razvoj posameznika in zdravo življenjsko okolje? In če nam okoljska kriza veleva, da moramo začeti proizvajati in trošiti drugače, je epidemija pokazala, da je to tudi popolnoma izvedljivo,« so zapisali.Pobudo je podprl tudi premier Janez Janša. Objavo Levice na twitterju je namreč preposlal in pripisal: Podpiramo. Podporo ohranitvi nedeljskega zaprtja trgovin sta na dopoldanski vladni novinarski konferenci izrekla tudi notranji minister Aleš Hojs (SDS) in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj (NSi).Glede na prve pozitivne odzive tudi iz vladnih vrst v Levici pričakujejo, da bo neuresničena volja ljudi iz leta 2003 tokrat udejanjena. »Zakonski predlog bomo v kratkem vložili in pričakujemo pozitiven izid,« je v izjavi pred DZ povedal koordinator Levice Luka Mesec.

Zaprtje trgovin ob nedeljah podpira tudi komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK). Kot so sporočili, so že v letih 2001, 2002 in 2003 v več izjavah vlado pozvali, naj zavaruje nedeljski počitek in prepove ali vsaj omeji na najmanjšo možno mero obratovanje trgovin ob nedeljah. Opozorili so, da politika »jasno izražene volje državljanov na referendumu« ni spoštovala.

»Komisija Pravičnost in mir pri SŠK svojih stališč o odprtju trgovin ob nedeljah ni spremenila in zato se tudi sedaj pridružuje vsem pobudam, da po končanih omejitvah, ki jih je narekoval boj proti širjenju okužb z novim koronavirusom, trgovine ob nedeljah ostanejo zaprte,« so zapisali.


Sindikat se zahvaljuje politiki


»Sindikat delavcev trgovine Slovenije je 28. aprila javno objavil svojo prvomajsko poslanico s pobudo za zaprtje trgovin ob nedeljah tudi v času po krizi covid-19, saj smo minuli mesec kot narod že dokazali, da nedeljsko obiskovanje trgovin ni nujno potrebno, ampak ravno obratno,« sporoča sindikat v javni zahvali politiki. »Verjamemo, da bomo skozi skupni dialog z vsemi socialnimi partnerji in ob podpori politike uspeli zagotoviti boljše delovne pogoje za vse slovenske trgovce in trgovke. Čaka nas težko obdobje ponovnega postavljanja gospodarstva na noge in oblikovanje nove realnosti življenja ob epidemiji covid-19. Prav zato je danes pravi čas, da zgradimo zdrave temelje za delo v prihodnje, kjer bodo pravice delavcev postavljene na prvo mesto,« pravijo.

Prebivalce pa vabijo naj v prihajajočih prazničnih dneh namenijo nekaj svoje pozornosti tudi tistim, ki svoje zdravje in čas tvegajo za nas. »Poleg zdravstvenih delavcev so trgovke in trgovci izpostavljeni največjim tveganjem, zato spoštujmo njihove pravice in delo. Namesto množičnega kurjenja kresov in delavskih budnic pokažite letos solidarnost na sebi lasten način. S tem, ko boste tudi s svojimi dejanji podpirali zaprtje trgovin in trgovskih centrov ob nedeljah, boste zanje naredili veliko,« dodaja generalni sekretar sindikata trgovine Ladi Rožič.

Komentarji: