Linija Berlin-Ljubljana ponovno vzpostavljena

Nemška prestolnica se ponovno vrača med destinacije, dosegljive z brniškega letališča.
Fotografija: Nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet je vzpostavil letalsko povezavo med Ljubljano in Berlinom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet je vzpostavil letalsko povezavo med Ljubljano in Berlinom. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je danes pristalo prvo letalo na novi redni povezavi med Ljubljano in Berlinom, ki jo je vzpostavil nizkocenovni prevoznik Easyjet.

Britanski letalski prevoznik Easyjet, ki Ljubljano povezuje tudi z londonskimi letališčema Gatwick in Stansted, bo med berlinskim letališčem Tegel in ljubljanskim letališčem letel trikrat tedensko, in sicer ob torkih, četrtkih in sobotah. Berlin je peta nemška destinacija z ljubljanskega letališča, piše Slovenska tiskovna agencija (STA).

Pred nekaj leti je povezavo z Berlinom za krajši čas vzpostavila tudi Adria Airways, pred več kot desetimi leti pa je med obema mestoma nekaj časa letel tudi Easyjet. Sedaj se je Easyjet, ki je v preteklosti Ljubljano povezoval s Parizom in Milanom, odločil, da najprej poskusi s povezavo Ljubljana-Berlin med poletnim voznim redom, torej do 10. novembra. Pozimi bo sledila pavza, a vodja službe letaliških storitev pri Fraport Slovenija Janez Krašnja verjame, da se bo linija izkazala za uspešno in donosno ter da bo že od naslednjega poletnega voznega reda dalje Berlin celoletna destinacija, ki ne bo namenjena le turistom, temveč tudi poslovnežem. Krašnja sicer računa, da se bo število potnikov, zlasti nemških turistov, bistveno povečalo.


V Berlin za dobrih 20 evrov?


Potniki iz Slovenije bodo lahko z Easyjetom v glavno mesto Nemčije leteli že za dobrih 20 evrov v eno smer. Kot je povedal Easyjetov pilot Stephan van Dijk, ki je danes pripeljal potnike iz Berlina, je bilo letalo Airbus A319, ki sprejme 158 ljudi, na današnjem poletu skoraj polno.

Easyjet je v preteklosti povezoval Ljubljano s Parizom in Milanom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Easyjet je v preteklosti povezoval Ljubljano s Parizom in Milanom. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na ljubljanskem letališču pristaja deset letalskih prevoznikov, ki letijo na 34 različnih destinacij. Kot je dejal Krašnja, si prizadevajo, da bi bile povezave z njihovega letališča čim bolj raznovrstne, in upa, da bodo kmalu lahko pozdravili še kakšnega letalskega prevoznika. V pogovorih so s številnimi prevozniki. Od destinacij bi si najbolj želeli povezav s Španijo, Italijo in Skandinavijo. Trenutno največ potnikov z ljubljanskega letališča leti v London, veliko potnikov je tudi za Nemčijo in Turčijo.
 

Vedno več potnikov na ljubljanskem letališču


Število potnikov na ljubljanskem letališču se povečuje. »Lani smo bili najhitreje rastoče letališče v regiji, z 20-odstotno rastjo števila potnikov, letos pa je odstotek rasti 12 odstotkov. V prvih petih mesecih smo bili še vedno najhitreje rastoče letališče v regiji,« je za STA povedal Krašnja. V Fraportu Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, se sedaj pripravljajo tudi na objavo razpisa za izvajalca del za širitev potniškega terminala, s čimer bodo odpravili ozka grla pri oskrbi potnikov pri pristankih in vzletih.

Potniki iz Slovenije bodo lahko z Easyjetom v glavno mesto Nemčije leteli že za dobrih 20 evrov v eno smer. FOTO: Leon Vidic/Delo
Potniki iz Slovenije bodo lahko z Easyjetom v glavno mesto Nemčije leteli že za dobrih 20 evrov v eno smer. FOTO: Leon Vidic/Delo

Komentarji: