Logarjev dopis o sodstvu požel nasprotovanje tudi v koaliciji

Od dopisa o sodstvu, ki ga je ministre za zunanje zadeve Anže Logar poslal Evropski komisiji se distanicira tudi SMC.
Fotografija: S spremnim dopisom zunanjega ministra v SMC niso bili seznanjeni. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
S spremnim dopisom zunanjega ministra v SMC niso bili seznanjeni. FOTO: Voranc Vogel

V koalicijski stranki SMC se distancirajo od dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji. »Dopis ruši ugled sodstva in škoduje ugledu Slovenije,« ocenjuje vodja poslancev SMC Janja Sluga.
    
Zunanji minister je v spremnem dopisu, poslanem Evropski komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Med drugim je pojasnil, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane.

Janja Sluga iz SMC ostro o Logarjevem dopisu. FOTO: Vogel/Delo
Janja Sluga iz SMC ostro o Logarjevem dopisu. FOTO: Vogel/Delo


V SMC poudarjajo, da je vsebinski del poročila v največji meri pripravilo ministrstvo za pravosodje s še dvema ministrstvoma. Zadovoljni so, da podatki govorijo v prid temu, da se je stanje na področju sodstva v Sloveniji izboljšalo. Verjamejo, da bo poročilo dobra podlaga za to, da bo Evropska komisija pripravila objektivno in korektno poročilo o stanju vladavine prava na ravni EU, je v današnji izjavi novinarjem v DZ pojasnila vodja poslanske skupine Sluga.

S spremnim dopisom zunanjega ministra pa po njenih trditvah v SMC niso bili seznanjeni, ne jemljejo ga kot stališče vlade in se od njega distancirajo. Menijo, da samo poročilo prikazuje stanje na podlagi dejstev, verodostojnih in konkretnih podatkov, ki govorijo sami zase, in torej ne potrebuje dopolnitve.



»Spremni dopis ruši ugled sodstva in navzven škoduje ugledu Slovenije,« ugotavlja Sluga. Tako v SMC upajo, da bo Evropska komisija svoje poročilo pripravila na podlagi objektivnih dejstev v vsebini poročila, in ne na podlagi priloženega dopisa.
V SMC so ostri tudi do zapisa Vojna z mediji premierja Janeza Janše, objavljenega na spletni strani vlade, v katerem je kritičen do novinarjev kot poklicne skupine, še posebej pa do obeh največjih televizijskih hiš.

Na vprašanje, kako dolgo bodo to v koaliciji še tolerirali, pa je odgovorila z besedami: »Upam, da se strinjamo, da nikoli in nikdar ne moremo obupati že ob prvi oviri. Vsako oviro je treba pogledati skupaj, z vseh strani, se pogovoriti in videti, kako naprej.«
Do Logarjevega spremnega dopisa o stanju v pravosodju ter do Janševega zapisa o medijih se je sicer kritično odzvalo več političnih strank, tudi koalicijska Desus.

Komentarji: