Tomažič: Krajše izolacije ob dveh pogojih in enem zahtevku

Infektolog Janez Tomažič je pojasnil izhodišča za skrajševanje izolacij na sedem dni.
Fotografija: FOTO: Christof Stache/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Christof Stache/AFP

Na novinarski konferenci o trenutnem poteku epidemije sta sodelovala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, in infektolog Janez Tomažič.

Novinarsko konferenco smo v živo spremljali in prenašali na Delo.si.

Logarjeva je uvodoma pojasnila razliko med karanteno in izolacijo. »Ljudje gredo v karanteno, potem ko so bili v stiku z okuženo osebo, medtem ko gredo v izolacijo takrat, ko so že bolni.« Povedala je še, da so pritiski na bolnišnice v tokratnem valu nekoliko manjši, med hospitaliziranimi pa je veliko kroničnih bolnikov. Vseeno strokovna skupina še ne razmišlja o opuščanju ukrepov, ki trenutno veljajo.

Tomažič je pojasnil izhodišča za skrajševanje izolacij na sedem dni. Predlog skrajšanja so sprejeli člani strokovnega kolegija Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kasneje pa ga je potrdila tudi strokovna skupina za covid-19.

Tomažič je pojasnil izhodišča za skrajševanje izolacij na sedem dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Tomažič je pojasnil izhodišča za skrajševanje izolacij na sedem dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo

»Vemo, da je omikron izjemno kužna različica virusa in da so cepljene in prebolele osebe pred njim manj varne, kot so bile pred preostalimi različicami. Zato je več okužb, posledično več izolacij in karanten, kar hromi celotno družbo. S pragmatičnim pristopom skrajševanja se prilagajamo želji po delovanju družbe, se pa zavedamo dodatnega tveganja prenosa okužbe. Da bo skrajševanje izolacije čim bolj varno, je treba upoštevati dva pogoja in še en pomemben zahtevek: 24 ur pred zaključkom izolacije mora biti posameznik brez vročine in brez drugih pomembnih težav. Drugi pogoj: sedmi dan se opravi antigenski test, ki mora biti negativen. Zahtevek pa je, da se mora oseba v naslednjih treh dneh čim bolj izogibati stikom z drugimi ljudmi in da pravilno uporablja zaščitno masko,« je dejal.

Logarjeva je napovedala, da bo sprememba veljala od ponedeljka in bo veljala tudi za tiste, ki so v samoizolaciji že pred ponedeljkom. Napovedala je še, da bodo danes tekli pogovori z izvajalci testiranja. Z njimi bodo dorekli, v katerih terminih se bodo lahko testirale osebe, ki hitri test potrebujejo za skrajševanje izolacije.

Komentarji: