Marjan Šarec: To ni sestavljanje koalicije

Po srečanju z Zmagom Jelinčičem je Marjan Šarec poudaril, da gre le za pogovore, in ne za sestavljanje koalicije. 
Fotografija: Marjan Šarec FOTO: Srdjan Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Marjan Šarec FOTO: Srdjan Živulović/Reuters

Srečala sta se prvaka LMŠ Marjan Šarec in SNS Zmago Jelinčič.

Po Jelinčičevih besedah imata s Šarcem ogromno skupnih točk, saj oba želita državi pomagati. »Ampak kako bomo pomagali, bomo videli. Konec koncev se morajo zavrteti mlini v državnem zboru, potem bo še nekaj časa za dogovore,« je dodal. Jelinčič je napovedal, da bosta pogovore nadaljevala.

Na vprašanje, ali bo podprl kandidata za predsednika DZ, ki ga bo predlagala levosredinska koalicija, je odgovoril, da takšne koalicije še ni. Po opombi, da je ta koalicija v nastajanju, pa je odvrnil: »Tudi kometi prihajajo, pa ne vemo, kaj bo s tem.«

Potrdil je, da bi ga v vladi zanimal položaj ministra za kulturo, saj da je na tem področju mogoče ogromno narediti in rešiti. Na vprašanje, ali bi ga zanimalo sodelovanje v levosredinski koaliciji, kakršna se sestavlja, je odgovoril: »Vprašanje je, ali je to sploh levosredinska koalicija. Mislim, da je to v veliki meri koalicija sama za sebe. Mogoče so kakšne stranke, ki resno mislijo kaj dobrega narediti, bojim pa se, da je tam večina strank, ki razmišlja samo o svoji blaginji.« Pojasnil je, da gre predvsem za doslej vladajoče stranke, ki bi želele, da njihovi kadri ostanejo na položajih.


»Nikamor se ne mudi«


Šarec je poudaril, da sta si izmenjala mnenja. Pogovarjala sta se tudi o konstitutivni seji DZ, ki bo v petek. Glavno vprašanje je, kdo bo prvi mož DZ. »Nikamor se ne mudi, če bo volja, bomo (predsednika DZ, op. a.) izvolili že na prvi seji, če ne, pač ne. Na silo nič ne gre,« je dejal Šarec.

Nadaljeval je, da pogovori niso odveč in da nobenega niso odrekli, da pa hitenje ni potrebno. »Kot je predsednik republike povedal, bo najprej podelil mandat za sestavo vlade zmagovalcu volitev, kar je prav. Vse, kar počnemo mi, je opravljanje pogovorov. To ni sestavljanje koalicije. To ni pogovarjanje o ministrskih mestih. Najprej je treba konstituirati DZ, šele nato bodo začeli teči postopki, zato ni razloga za hitenje,« je dejal Šarec.



Za Delo je potrdil, da so v LMŠ pogajanja o sredinskem bloku z Alenko Bratušek in Mirom Cerarjem začasno prekinili: »Ugotovili smo, da potrebujemo očitno nekoliko več časa. Vsak mora proučiti zadeve v svoji stranki.« Ponovil pa je, da LMŠ ne bo predlagala svojega kandidata za predsednika državnega zbora, a hkrati spomnil, da tradicija veleva, da dobi mesto predsednika državnega zbora drugouvrščeni, vendar je to še stvar pogovorov.

Komentarji: