Maske na prostem ne bodo več obvezne

V primeru, da je mogoče vzdrževati medsebojno razdaljo vsaj dveh metrov, zaščitne maske na prostem ne bodo več obvezne.
Fotografija: V tednu po 16. decembru bo na ulicah mogoče nekaznovano uživati rogljičke in burek. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V tednu po 16. decembru bo na ulicah mogoče nekaznovano uživati rogljičke in burek. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na današnji dopisni seji je vlada sprejela odlok, ki nekoliko omiljuje ukrepe obveznega nošenja zaščitnih mask, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje. Nošenje zaščitne maske je po novem obvezno le v primeru, če ni mogoče vzdrževati medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

Odlok začne veljati to sredo, 16. decembra, dva meseca po uvedbi ukrepa, ki zapoveduje obvezno nošenje mask na prostem, v veljavi bo teden dni v vseh regijah. Uporaba zaščitne maske bo še naprej obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih in v vozilih, če je v vozilu več kot ena oseba.

image_alt
Omejen prehod med regijami, maske tudi na prostem


Uporaba zaščitne maske ni obvezna za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti ter učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, kadar so v svojem razredu. Maske niso nujne niti za vzgojitelje predšolskih otrok in učitelje do vključno petega razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci. Tudi višji in visokošolski učitelji so lahko brez njih, če predavajo za zaščitno pregrado. V tednu, v katerem ta odlok velja pouk v šolah sicer ne bo potekal.

image_alt
Nekateri otroci ostali doma zaradi obveznih mask


Maska ni obvezna pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami, če je zagotovljena razdalja vsaj dveh metrov ali če se uporablja vizir ali stekleno pregrado. Uporaba zaščitne maske ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik. ​ Če je zagotovljena medsebojna razdalja najmanj treh metrov, so lahko brez mask tudi osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo. 
 

Šali in rute niso dovolj


V soboto je sicer začel veljati odlok, ki narekuje, da je za zaščito nosno-ustnega predela pred novim koronavirusom po novem obvezna zaščitna maska, ruta ali šal ne zadostujeta več, je na novinarski konferenci minuli četrtek povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

image_alt
Pralne zaščitne maske: Uporabite staro rjuho ali gostejše platno


Kot je takrat pojasnila, ni nujno, da je zaščitna maska kirurška, primerne so tudi šivane, pralne maske iz blaga. »Te so primerne, ker jih imamo lahko dlje časa preden se razmočijo. Kirurške je namreč treba praviloma menjati na dve uri.« Šal pa po njenih besedah ni primeren, ker se ne oprime obraza.

Preberite še:

Komentarji: