Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Matej Tonin se bo znebil vedejevstva

Na kongresu NSi nima protikandidata za funkcijo predsednika.
Matej Tonin, vršilec dolžnosti predsednika NSi, je prepričan, da je zdaj čas za nove generacije.
Matej Tonin, vršilec dolžnosti predsednika NSi, je prepričan, da je zdaj čas za nove generacije.
Suzana Kos
20. 4. 2018 | 06:00
20. 4. 2018 | 11:03
2:50
Ljubljana – Na jutrišnjem kongresu bodo predstavili kandidate za volitve v državni zbor in potrjevali volilni program. V NSi poudarjajo, da na volitve v družbi njihovih sedanjih petih poslancev odhajajo z listo kredibilnih ljudi, ki so se v življenju izkazali predvsem s svojim delom in sposobnostmi.

Nobeden od kandidatov za poslanca javno posebej ne izstopa, med njimi ni ne nekdanjih estradnikov, ne novinarjev in ne nekdaj pomembnih menedžerjev ali športnikov. Številni pa so v svojem lokalnem okolju dobro znani, menijo v stranki.
Poleg sedanjih poslancev Mateja Tonina in Ljudmile Novak, Jožefa Horvata, ki zdaj tudi vodi poslansko skupino, ter Ive Dimic in Jerneja Vrtovca bodo na kandidatni listi stranke med drugim mariborski podžupan Zdravko Luketič, koprski podjetnik Danijel Sertič, glavni tajnik stranke Robert Ilc, podpredsednik stranke in direktor enega od podjetij skupine T2 Valentin Hajdinjak, Vida Čadonič Špelič, ki je zdaj direktorica novomeške občinske uprave, ter samostojna podjetnica in podpredsednica stranke Marija Rogar.

Podpora stranki NSi
Podpora stranki NSi

 

Kaj stranki kažejo ankete


Stranka je imela po javnomnenjskih anketah največjo podporo lani poleti, ob nedavnih predsedniških volitvah je decembra podpora stranki dosegla malo več kot šest odstotkov, po zamenjavi vodstva pa ji je naklonjenost volivcev upadla, a se zdaj znova približuje decembrskim številkam. Od prevzema funkcije vršilca dolžnosti predsednika stranke Matej Tonin poudarja, da je zdaj čas za mlado generacijo. Ne skriva, da si želi v prihodnjem mandatu sodelovati v vladni koaliciji. Takoj po tem, ko se je zavihtel na strankin vrh, je začel vabiti na kavo. Spil jo je tudi s prvakom SDS Janezom Janšo; pogovor sta tedaj ocenila »kot iskren in razmeroma oster«.
 

O menjavi vodstva že novembra lani


Ljudmila Novak je NSi vodila od leta 2008. S položaja je odstopila konec januarja, čeprav so pred tem v stranki že novembra poskušali doseči spremembe v vrhu. Tedaj nam je eden od sogovornikov iz krogov blizu vodstva stranke, ki ni hotel biti imenovan, dejal: »Ljudmila Novak čez prag, ki ga je dosegla na zadnjih predsedniških volitvah, ne more. Deluje kot nekakšna mati, učiteljica, to pa ni dovolj za preboj, ki bi ga stranka želela.« Novakova je na predsedniških volitvah dobila 7,24 odstotka glasov volivcev, med devetimi kandidati pa je dosegla četrto mesto. Za zdaj stranki ne kaže, da bo rezultat zadnjih volitev podvojila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine