Medicinska fakulteta po 15. decembru ne bo več izvajala storitev za UKC

Za bolnike to pomeni podaljšanje dobe zdravljenja, slabšo diagnostiko in kakovost oskrbe ter daljše čakalne dobe.
Fotografija: Dolg UKC Ljubljana do Medicinske fakultete znaša 43 milijonov evrov, njen dekan Igor Švab pa opozarja, da bodo storitve nehali izvajati 15. decembra. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Dolg UKC Ljubljana do Medicinske fakultete znaša 43 milijonov evrov, njen dekan Igor Švab pa opozarja, da bodo storitve nehali izvajati 15. decembra. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je v četrtek odstopila od mediacije z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana. Dolg zavoda do fakultete znaša 43 milijonov, dekan Igor Švab pa opozarja, da bodo storitve nehali izvajati 15. decembra. V UKC Ljubljana menijo, je poročal POP TV, da skuša fakulteta spor reševati na plečih pacientov.

Medicinska fakulteta za UKC Ljubljana opravlja mikrobiološke in patološke preiskave, torej obdukcije in preiskave tkiv, ki so potrebne v procesu zdravljenja. Lani so na dveh inštitutih za UKC Ljubljana naredili 600.000 preiskav, je za POP TV povedal Švab.

Po njegovih napovedih bodo priprave na ustavitev storitev začeli v petek, storitve pa bodo nehali izvajati 15. decembra. To za bolnike pomeni, da bi se precej podaljšale dobe zdravljenja, poslabšali bi se diagnostika in kakovost oskrbe ter s tem podaljšale čakalne dobe, je dejal Švab.

Dolg trenutno predstavlja dve leti dela inštitutov fakultete in »na tak način mi enostavno ne moremo več poslovati«, je pojasnil Švab. Od mediacije so odstopili po tem, ko so od UKC Ljubljana dobili njihovo interpretacijo dogajanja na mediaciji. UKC so sicer predlagali, naj do konca leta poravna dobrih 13 milijonov evrov dolga, ostalo do konca junija prihodnje leto. Tekoče račune naročenih mikrobioloških preiskav pa bi poravnali vsaj 70-odstotno.

image_alt
Covid-19 in drugi zimski virusi polnijo bolnišnice

Švab je dejal, da sodelujejo s številnimi zdravstvenimi ustanovami, težave pa imajo samo z UKC Ljubljana. Posredi naj bi sicer bile previsoke cene storitev, a Švab odgovarja, da cene določa država. Od kliničnega centra zdaj pričakujejo, da se bodo upoštevali predlogi medicinske fakultete.

UKC: Zadnja v vrsti eskalacij

Dolg UKC do medicinske fakultete znaša 43 milijonov evrov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dolg UKC do medicinske fakultete znaša 43 milijonov evrov. FOTO: Jure Eržen/Delo

V UKC Ljubljana so v odzivu zapisali, da je grožnja z ustavitvijo opravljanja storitev zadnja v vrsti eskalacij, ki jih fakulteta uporablja za stopnjevanje pritiska na UKC Ljubljana, s tem pa skuša prejudicirati izid spora.

Zapisali so, da je UKC Ljubljana med letoma 2020 in 2023 plačal za storitve medicinske fakultete več kot 46 milijonov evrov. Opozarjajo še, da medicinska fakulteta kljub pozivom odklanja razkritje podatkov, ki jih UKC Ljubljana potrebuje za dokončanje stroškovne analize ter da storitve zaračunava po cenah, ki jih UKC Ljubljana ni potrdil.

Da se izvajanje storitev ne bi ustavilo, so fakulteti ponudili dodatnih 12,8 milijona evrov (od tega 6,4 milijona evrov letos, preostanek pa v začetku naslednjega leta) za zagotavljanje likvidnosti. A s pridržkom, da lahko zneske zahtevajo nazaj, med drugim v primeru, da bo forenzična preiskava z izračunom stroškovne cene pokazala, da gre za preplačilo. Fakulteta je po navedbah UKC takšen predlog zavrnila.

Preberite še:

Komentarji: