Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Medlo o referendumu in novi zapleti na trasi

Po dveh letih ponovno izbirajo arheologe. Brez odločitve o širših ceveh za dvojni tir.
Jure Leben in Peter Gašperšič z investicijskim programom čakata na ugoden razplet referenduma. FOTO: Leon Vidic/Delo
Jure Leben in Peter Gašperšič z investicijskim programom čakata na ugoden razplet referenduma. FOTO: Leon Vidic/Delo
Boris Šuligoj
24. 4. 2018 | 06:00
24. 4. 2018 | 09:04
3:43
Ljubljana – Tudi na ponovljenem referendumu o zakonu o drugem tiru bo 32 organizatorjev kampanje. Dva, ki sta zamudila rok prijave (SŽ in Damir Josipovič), bosta lahko nastopala kot organizatorja, vendar zakon v takšnih primerih predvideva plačilo globe.

Direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko nam je pojasnil, da sta podjetje SŽ in Damir Josipovič zamudila rok za prijavo, saj sta jo oddala na zadnji dan po pošti in so ju prejeli dan kasneje. Takšno zamudo sankcionira inšpektorat na ministrstvu za notranje zadeve, DVK pa ju je uvrstila na seznam organizatorjev. Proti zakonu bo nastopilo 21 organizatorjev, deset jih bo za zakon, Stranka Alenke Bratušek bo neopredeljena, pri tem pa bo odločno kritična proti referendumu in vladi, ki je po mnenju stranke najbolj odgovorna za položaj, ki je privedel do referenduma. V tej stranki so za čimprejšnjo gradnjo, a brez zakona.

Podobno stališče je zavzel Sindikat žerjavistov Luke Koper, ki se bo v kampanji zavzel za takojšen začetek gradnje drugega tira, a brez zakona, ker je ta po njihovem mnenju nepotreben.

Zamudno

Po skoraj dveh letih neuspešnega iskanja arheoloških izvajalcev na trasi bodoče proge je direkcija za infrastrukturo (ki jo vodi Damir Topolko) marca objavila nov razpis za arheološke raziskave na območjih Dekani (Purgarce–Buševca) in Osp (nahajališče Špina). Tokrat so ponudbo oddala štiri podjetja. Za najnižjo vrednost bi dela opravili podjetji Magelan Skupina iz Kranja in JV Arhos iz Brežic (891.140 evrov). Prijavili pa so se še Zavod za varstvo kulturne dediščine RS (1.166.515 evrov), PJP (1.499.895 evrov) in Arhej (1.524.962 evrov). Za izkopavanja je predvidenih osem mesecev, za končno izvedbo raziskav pa dve leti.

Kdaj načrt za dvojne cevi

Glede predvidenega širjenja servisnih cevi drugega tira (ki sta ga lani obljubila državni sekretar Jure Leben in minister Peter Gašperšič) so nam na ministrstvu odgovorili: »Arso je prejšnji teden poslal dopis, da je treba dopolniti vlogo za okoljevarstveno soglasje v predhodnem postopku. To bomo storili in pričakujemo, da bo Arso potrdil, da ni potreben nov postopek za okoljevarstveno soglasje. Na podlagi takšne odločitve bomo vložili vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja za širitev servisnih cevi.« Ta odgovor naj bi pojasnjeval tudi, zakaj ministrstvo še zmeraj ni naročilo izdelave projektov za izvedbo del (PZI). Javno naročilo za te projekte bodo objavili, ko bo jasno, kako bodo širili servisne cevi predorov.

Na vprašanje, zakaj ministrstvo (ali DRSI) še zmeraj nima investicijskega programa, so nam odgovorili: »Brez uveljavitve zakona ni mogoče izdelati končne različice investicijskega programa. Ta bo pripravljen v 60 dneh po uveljavitvi zakona. V tem času bo predvidoma sprejeta tudi odločitev o širitvi servisnih cevi, kar bo upoštevano pri končni različici investicijskega programa.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine