Meira Hot raje županja kot poslanka?

Lokalne volitve: Sveže izvoljena poslanka SD razmišlja o kandidaturi – Gantar z G. G. Mišičem
Fotografija: Če se bo piranska SD odločila, da bo njena kandidatka za županjo poslanka Meira Hot, bo ta imela največ težav s kandidatom Tomažem Gantarjem. FOTO: Nik Jevsnik
Odpri galerijo
Če se bo piranska SD odločila, da bo njena kandidatka za županjo poslanka Meira Hot, bo ta imela največ težav s kandidatom Tomažem Gantarjem. FOTO: Nik Jevsnik

Piran – Poslanka SD Meira Hot razmišlja, da bi kandidirala za županjo Pirana. Za nekatere je to že dejstvo, sama pa nam je povedala, da o tem še ne more ničesar reči, ker da bosta odločili predsedstvo in članstvo na konferenci lokalnega odbora SD. A da bi se potegovala za županski stolček, nikakor ni zanikala. Poleg tega je vedela, da v primeru njene izvolitve nadomestne volitve v DZ ne bi bile potrebne.

Meira Hot je pojasnila, da so pristojne službe že pri poslanki Lidiji Divjak Mirnik, ki bo kandidirala za županjo na Listi Marjana Šarca v Mariboru, ugotovile, da v tem primeru niso potrebne nadomestne volitve. To nam je potrdil tudi direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko: »Če je poslanec izvoljen na drugo funkcijo (ministra, državnega sekretarja, župana ...), nadomestnih volitev ni. Kot poslanca ga zamenja naslednji z liste kandidatov stranke.«


V SD ima Hotova največ možnosti


V piranski občini se napoveduje spopad za najvplivnejšo funkcijo. Potem ko je župan Peter Bossman že zdavnaj napovedal, da ne bo več kandidiral, so se v SD, ki je dolgo vodila občino, znašli v stiski. Nobena od anket kandidatom SD namreč ne kaže takih možnosti, kot bi jih Bossmanu. V piranskem vrhu SD se za župansko kandidaturo zanima tudi podpredsednik lokalnega odbora in direktor Okolja Piran Alen Radojkovič, tako da v stranki niso povsem enotni. Tudi Radojkovič je povedal, da je še vse odprto, da pa bo najpomembnejšo besedo imelo predsedstvo stranke, ki se bo sestalo čez približno deset dni.

Tomaž Gantar ima največ izkušenj z operativnim vodenjem. FOTO: Jože Suhadolnik
Tomaž Gantar ima največ izkušenj z operativnim vodenjem. FOTO: Jože Suhadolnik


Meira Hot je bila dva mandata podžupanja, veliko poguma pa ji je vlila izvolitev v DZ, čeprav so za njeno poslansko mesto zadoščali le 1004 glasovi podpore. Po zagotovilih članov SD naj bi ankete znotraj stranke pokazale največ možnosti prav njej, pomembno besedo pri odločitvi pa naj bi imel tudi njen stric, podjetnik Vejsil Hot. Sama je prepričana, da je veliko prispevala k uspešnemu vodenju občine.


Navezava Gantar in G. G. Mišič


Če se bo SD odločila za kandidiranje Meire Hot, bo ta imela največ težav s kandidatom Tomažem Gantarjem, ki so mu nekatere ankete pokazale največ možnosti za ponovno izvolitev. Gantar je že bil piranski župan, nato še dvakrat poslanec in nekaj časa minister za zdravje. Tokrat ne bo kandidat Desusa, ampak bo kandidiral z listo Naš kraj. Pri tem ga je podprl portoroški podjetnik in do nedavnega tesni sodelavec Borisa Popoviča, v preteklosti pa tudi državni sekretar in predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki si želi k sodelovanju pritegniti še nekaj vidnejših sodelavcev. Tak bi lahko bil dolgoletni direktor Agrarije Koper Robert Fakin, ki pa nam je včeraj povedal, da še ni povsem odločen, za katero povabilo se bo odločil. V piranski občini je zadnje tedne zelo dejavna, predvsem na FB, nova stranka Gibanje za občino Piran, ki jo vodi Đenio Zadkovič. Stranka je najostrejši kritik SD, pa tudi možnosti, da bi že izvoljena poslanka kandidirala za županjo.

V koprski občini večjih kandidatskih presenečenj še ni. Še najbolj aktiven je Aleš Bržan, ki se je na zadnjih volitvah najbolj približal Borisu Popoviču. V izolski je zelo glasno gibanje Ponosni na Izolo, kjer se namerava za župana potegovati sedanji direktor ZD Izola Evgenij Komljanec. Veliko možnosti ima tudi kandidat Desusa Danilo Markočič (bil je državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor), v občinski SD pa kot kandidata največkrat omenjajo Alekseja Skoka, ki pripada mlajši generaciji članov stranke.

Komentarji: