Merklova: S Šarcem sva govorila tudi o mejnem vprašanju

Za slovenskega premiera je to prva dvostranska pot v tujino, kot je napovedal, pa gre za spoznavni obisk z nemško kanclerko.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred uradom v Berlinu z vojaškimi častmi sprejela slovenskega premiera Marjana Šarca. Po rokovanju in izmenjavi dobrodošlice sta se umaknila na delovno kosilo.

Po kosilu sta se Merklova in Šarec srečala tudi pred mediji na novinarski konferenci. Pogovor je tekel o dvostranskih temah ter o pripravah na vrh Evropske unije, ki bo prihodnji četrtek. Nekaj besed sta namenila tudi (ne)implementaciji arbitražne odločitve glede meje med Slovenijo in Hrvaško.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Merklova je uvodoma predstavila novega slovenskega premiera. S Slovenijo imamo zelo dobre gospodarske odnose, ki jih bomo nadaljevali, saj je Slovenija z vidika nemškega gospodarstva zanesljiva, je povedala nemška kanclerka in poudarila, da blagovna menjava znaša 12 milijard evrov. Kot je še dodala, sta s Šarcem govorila še o situaciji na Zahodnem Balkanu. Tudi Nemčija bo pomagala Sloveniji pri odpravi mejnega spora s Hrvaško, je dejala in dodala, da je pogovor tekel tudi na temo migracij in mednarodne situacije na splošno.

Nato se je javnosti predstavil tudi slovenski premier, ki je poudaril, da je obisk v Berlinu njegov prvi bilateralni obisk tujine. Za obisk te države se je, kot je dejal, odločil zaradi dobrega prijateljstva. 12 milijard ni mačji kašelj, je pripomnil.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


»Oba meniva, da je treba Evropo graditi na temeljih sodelovanja, da ne gre le za pričakovanja, da boš nekaj dobil, ampak moraš tudi kaj prispevati. Nikakor nočemo biti država, ki išče samo koristi, ampak želimo EU tudi nekaj dati,« je dejal Šarec, ki je prav tako povedal, da sta se z Merklovo dotaknila tudi mejnega vprašanja. »Slovenija ni država samo enega problema. Seveda moramo zagovarjati svoje stališče in ga tudi bomo. Zdaj se moramo začeti pogovarjati o implementaciji arbitražne razsodbe, vendar pa to ni problem, ki bi bil trenutno na nivoju EU med najpomembnejšimi,« je pojasnil slovenski premier, s čimer je imel v mislih brexit. »Pogajanja moramo izpeljati kot celotna Evropska unija, seveda pa vsi pričakujemo, da bo Velika Britanija pri tem konstruktivna in bodo tudi sami realni,« je povedal Šarec in dodal, da sta govorila tudi o vprašanju migracij. »Slovenija je na tem področju izpolnjevala svoje zaveze. Smo tisti, ki branimo schengen, in smo do zdaj svojo nalogo dobro opravljali ter jo bomo tudi v bodoče.«

FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

 

Merklova: Obmejni spor ni tema za javno reševanje


Ob koncu je predsednik slovenske vlade še povedal, da so vprašanja, o katerih sta s kanclerko govorila, pomembna vprašanja, ki niso filozofske narave, ampak takšna, ki jih je treba reševati. Če Evropa ne bo solidarna in ne bomo izpolnjevali svojih zavez, prihodnost ne bo tako lepa, kot bi si vsi želeli, je še poudaril.

Na vprašanje novinarke o mejnem vprašanju s Hrvaško, ki je bilo naslovljeno na Merklovo, je zadnja odgovorila, da je res zaželeno, da se ta spor reši, vendar pa to ni stvar, ki bi jo reševali v javnosti. Eno od vprašanj, ki je bilo naslovljeno na Šarca, je bilo o situaciji na Balkanu. »Skrbi nas, kaj se dogaja v Makedoniji, prav tako nas skrbi tudi razvoj dogodkov v BiH. Upamo, da bo situacija ostala v območju stabilnosti,« je odgovoril.

Šarec se bo kasneje sestal tudi s predsednikom bundestaga Wolfgangom Schäublejem.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Za slovenskega premiera je to prva dvostranska pot v tujino, kot je napovedal, pa gre za spoznavni obisk z nemško kanclerko.

Glede na to, da je Nemčija največja slovenska zunanjetrgovinska partnerica in glavni trg slovenskih izvoznikov, je pričakovati predvsem pogovore o gospodarskem sodelovanju med državama. Sogovornika naj bi se posvetila tudi aktualnim temam v mednarodnih odnosih, tudi napovedim ameriškega predsednika Donalda Trumpa o carinah na evropski izvoz.

Preberite še:

Komentarji: