Milijonske investicije ob Velenjskem jezeru

Ob odru in hotelu na vodi tudi prireditveni prostor za 30.000 ljudi
Fotografija: Velenjski podžupan Peter Dermol kaže, kje na Velenjskem jezeru angleški investitor načrtuje hotel na vodi. Foto: Brane Piano/DELO
Odpri galerijo
Velenjski podžupan Peter Dermol kaže, kje na Velenjskem jezeru angleški investitor načrtuje hotel na vodi. Foto: Brane Piano/DELO

Velenje – Do septembra 2019 bodo ob Velenjskem jezeru uredili velik prireditveni prostor za do 30.000 obiskovalcev in prireditveni oder na obali jezera. Ker gre za zaradi rudarjenja degradiran prostor oziroma ugrezninsko območje, ki ga je v preteklosti revitaliziral Premogovnik Velenje, zdaj pa ga Mestna občina Velenje, bodo nepovratna državna in evropska sredstva izdatna, pravi velenjski župan Bojan Kontič.
 
Prireditveni oder z vso tehniko, ki bo odprt proti prireditvenemu prostoru ali jezeru, bo stal 4,4 milijona evrov. Od tega mora občina zagotoviti 880.000 evrov, državni proračun zagotavlja 704.000 evrov, sredstev EU pa bo kar 2,816 milijona evrov. Prireditveni prostor bo stal 3,102 milijona evrov, mestna občina ga bo financirala s 620.000 evrov, državni proračun bo dodal 496.000 evrov, kohezijskih sredstev EU pa kar 1,985 milijona evrov. Odobritev sicer še ni dokončna, a v Velenju so prepričani, da ne bo zapletov.

Vse za prireditve
 
Gradnjo obojega načrtujejo za prihodnje leto in bo predvidoma končana že septembra 2019. Pri prireditvenem prostoru gre dejansko za revitalizacije prostora ob Velenjskem jezeru, ki jo je zasnoval arhitekt Rok Poles. Kot je povedal vodja pristojnega občinskega oddelka Drago Martinšek, bo prostor na območju, kjer so doslej imeli Pikin festival, namenjen rekreativni, zabaviščni in kulturni dejavnosti.
 
Za prireditveni oder ob prireditvenem prostoru, tudi njegov avtor je Poles, že imajo gradbeno dovoljenje. Imel bo glasbeni paviljon za promenadne koncerte, večnamenski oder za športne prireditve, oder za izvajanje izobraževalnih vsebin, oder za družabne dogodke in oder za kulturne prireditve. Nanj bodo poleg koncertov in plesnih predstav postavili tudi osrednje dogodke že uveljavljenih velenjskih dogodkov in festivalov kot so Dnevi mladih in kulture, Skok v poletje, Poletne kulturne prireditve, Festival mladih kultur Kunigunda, Velenje praznuje, Pikin festival in druge. V sklopu odra bo tudi manjši gostinski obrat, na njem pa razgledna ploščad.

Hotel na vodi
 
Tretja velika velenjska investicija, ki pa ne bo občinska, je med 12 in 18 milijonov vreden plavajoči hotel na Velenjskem jezeru z apartmaji in servisnimi objekti na obali jezera v bližini golf igrišča. Gre za prvi tovrsten projekt gradnje hotelskih namestitev na jezeru v Sloveniji, zanj pa so aprila sporazum o sodelovanju pri pripravi projekta sklenili Mestna občina Velenje, podjetje Planet Matters Ltd., katerega direktor je Kent Leslie Walwin, in podjetje Public Affairs Ltd., katerega direktor je Mihael Cigler.
 
Na občini zagotavljajo, da bodo sami in tudi od investitorja zahtevali spoštovanje vseh smernic in pogojev nosilcev urejanja prostora. Občina bo spremenila ustrezne prostorske akte, v postopek pa bo pritegnila strokovno in laično javnost. Do konca junija od investitorja pričakujejo idejno zasnovo, koncept projekta in krajini prilagojeno obliko objektov, vse to pa bodo nato dali v javno razgrnitev, da se bo lahko s projektom seznanila javnost.

Komentarji: