Minister Hojs izgubil še eno bitko

Opozicija je spet preprečila aktivacijo dodatnih pooblastil vojakom na meji.
Fotografija: Ministru Hojsu tudi v drugo ni uspelo prepričati opozicije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Ministru Hojsu tudi v drugo ni uspelo prepričati opozicije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Parlamentarni odbor za obrambo po dolgi in polemični razpravi ni izglasoval aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski dodelila dodatna pooblastila pri varovanju državne meje in s tem razbremenila policiste, ki so po mnenju vlade Janeza Janše bolj potrebni pri opravljanju nadzora nad spoštovanjem odlokov, ki urejajo začasno delno omejitev gibanja in prepoved zbiranja ljudi zaradi epidemije.

Aktivacija 37.a člena je vladi spodletela že v drugo. Sicer je večina poslancev glasovala zanjo, a premalo, saj je v tem primeru potrebna dvotretjinska večina, torej 12 poslancev. Za aktivacijo je glasovalo deset poslancev, proti jih je bilo šest. Poslanci koalicijskih strank so jo podprli, poslanci opozicijskega četverčka so ji nasprotovali.

Notranji minister Aleš Hojs je na seji pojasnil, da je aktivacijo dodatnih pooblastil vojske predlagala policija. Sodelovanje vojske in policije na meji je ocenil kot dobro, škoda pa se mu zdi, da pripadniki Slovenske vojske policiji ne morejo pomagati tako, kot bi jim lahko.

Dosedanje sodelovanje vojske in policije se je izkazalo kot zelo učinkovito, o tem pričajo tudi podatki o prijetih migrantih in tihotapcih, je dodal Rudi Medved iz LMŠ. Poslanec Levice Primož Siter je med drugim dejal, da sta poslanstvi vojske in policije tako različni, da bi bilo napačno iskati skupne imenovalce. Po besedah Hojsa vlada v tretje ne bo več poskušala z aktivacijo 37.a člena. Poslancem je včeraj povedal, da vlada v zvezi z morebitnimi spremembami zakonodaje želi v to prenesti dikcijo iz schengenskega zakonika, ki opredeljuje, da nadzor državne meje opravljajo državni uradniki.

Sicer pa bo Hojs poskušal policiste na meji razbremeniti s pomočjo policistov iz sosednjih držav. Za Delo je napovedal, da bo takoj po padcu aktivacije 37.a člena začel pogovore s policijami sosednjih držav o tem, kako in v kakšnem obsegu bi lahko varovali slovensko južno mejo.

Komentarji: