Ministrstvo pripravilo dopolnitve pravilnika o znižani stopnji DDV

Ženski menstrualni pripomočki bi bili tako uvrščeni med izdelke z nižjo 9,5-odstotno stopnjo DDV.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters

Ministrstvo za finance je že pripravilo in v postopek sprejema predložilo predlog dopolnitve pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katerimi bodo menstrualne higienske pripomočke uvrstili med izdelke z nižjo, 9,5-odstotno stopnjo DDV, je v odgovoru na poslansko vprašanje pojasnil minister za finance Andrej Šircelj.

Poslanka SD Bojana Muršič je namreč na ministra za finance naslovila pisno poslansko pobudo za dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o DDV tako, da se med izdelke za higiensko zaščito uvrsti tudi menstrualne higienske pripomočke.
Poslanka namreč navaja, da veljavni evropski sistem DDV državam članicam dopušča do dve nižji stopnji DDV za blago in storitve široke oz. nujne potrošnje (hrana, zdravila, medicinski in higienski pripomočki) in da za te kategorije izdelkov že od uvedbe sistema DDV tudi v Sloveniji uporabljamo znižano (9,5-odstotno) stopnjo DDV. Navedla je tudi, da priloga I, ki je sestavni del zakona od DDV, izrecno določa znižano davčno stopnjo za zdravila v humani in veterinarski medicini, izdelke za nadzorovanje rojstev ter za higiensko zaščito.

image_alt
Tisti dnevi v mesecu, zaradi katerih so ženske finančno prikrajšane


FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Nadalje navaja, da pojem higienske zaščite za večino žensk v praksi pomeni različne vrste menstrualnih higienskih pripomočkov, ki jih morajo kupovati na prostem trgu in so obremenjeni z najvišjo, 22-odstotno stopnjo DDV, kljub temu da so z znižano stopnjo obdavčeni zelo raznovrstni izdelki za higiensko zaščito (vate, gaze, plenice in zobozdravstveni tamponi).
Šircelj je v odgovoru poslanki med drugim razložil sistem obdavčevanja dobav blaga in storitev z DDV, določen z zakonom o davku na dodano vrednost, ki je urejen in uveden v skladu z evropskimi direktivami. V zvezi s podano pobudo pa je pojasnil, da je ministrstvo že pripravilo in v postopek sprejema predložilo že omenjen predlog dopolnitve pravilnika.

Da bi ženskam omogočili cenovno dostopnejše osnovne življenjske potrebščine, so sicer tudi v Levici sredi marca v DZ vložili predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, s katero bi znižali davek na ženske higienske izdelke z 22 na pet odstotkov. Za znižanje davčne stopnje za menstrualne higienske pripomočke so se zavzeli tudi v Mladem forumu in Ženskem forumu SD.

Preberite še:

Komentarji: