Na NIJZ dopuščajo možnost napake pri vnosu podatkov v register cepljenih oseb

Pri NIJZ dopuščajo možnost, da je pri vnosih podatkov o cepljenju v sistem elektronskega registra cepljenih oseb in neželenih učinkov prišlo do napak.
Fotografija: Posvetovalna strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ nikoli ni izdala priporočil za cepljenje s cepivoma Janssen in AstraZeneca za starostno skupino od 12 do 17 let. FOTO: Pierre-philippe Marcou/Afp
Odpri galerijo
Posvetovalna strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ nikoli ni izdala priporočil za cepljenje s cepivoma Janssen in AstraZeneca za starostno skupino od 12 do 17 let. FOTO: Pierre-philippe Marcou/Afp

Ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, zahteva izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in Vaxzervia. Omenjeni cepivi namreč nista registrirani za to starostno skupino, a po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so, kot smo poročali v minulih dveh dneh, cepili več kot 260 mlajših od 18 let.

Spomnimo, po podatkih NIJZ so s cepivom Janssen proizvajalca Johnson&Johnson cepili 219 oseb, mlajših od 18 let, s cepivom Vaxzervia proizvajalca AstraZeneca pa 45 mlajših od 18 let. Tem javno objavljenim podatkom doslej očitno nihče ni posvečal posebne pozornosti, na naša vprašanja, kako je bilo sploh mogoče, da so bili z vektorskimi cepivi, registriranimi samo za uporabo pri odraslih, cepljeni mladostniki, pa nam na NIJZ že drugi dan niso odgovorili, prav tako ne vemo, kateri cepilni centri so poročali, da so s cepivoma Janssen in Vaxzervia cepili najstnike.

Po naših neuradnih informacijah so na NIJZ ob naših vprašanjih sicer preverjali, ali bi lahko šlo za statistično napako, a to možnost menda tudi ovrgli. Kot so pojasnili za STA, zdaj dopuščajo možnost, da je do napak prišlo »pri vnosih podatkov o cepljenju v sistem elektronskega registra cepljenih oseb in neželenih učinkov«. Kot so na NIJZ še naknadno pojasnili za STA, so omenjene vnose o cepljenju otrok z vektorskimi cepivi v sistemu eRCO zaznali na številnih cepilnih mestih, ki se nahajajo v vseh slovenskih regijah.

»Na prvo mesto vedno postavljamo varnost pacientov, zato smo na podlagi zakona o zdravstveni dejavnosti pri zdravniški zbornici zahtevali izvedbo izrednega strokovnega nadzora,« so sporočili z ministrstva za zdravje. Iz NIJZ so za STA medtem še sporočili, da posvetovalna strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ nikoli ni izdala priporočil, v katerih bi bilo priporočeno cepljenje s cepivoma Janssen in AstraZeneca za starostno skupino od 12 do 17 let, ker sta ti dve cepivi registrirani za uporabo pri osebah, starejših od 18 let.

Prav tako je bilo s cepivom AstraZenece s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 oseb, mlajših od 18 let. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Prav tako je bilo s cepivom AstraZenece s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 oseb, mlajših od 18 let. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters


NIJZ: Pričakujemo, da izvajalci sledijo navodilom


Dodatno so na NIJZ pojasnili, da posvetovalna skupina za cepljenje redno spremlja novosti ter prek centra za nalezljive bolezni NIJZ in službe za preskrbo s cepivi NIJZ redno obvešča vse izvajalce cepljenja o spremembah in novostih glede priporočil za cepljenje. »NIJZ posodobljena priporočila objavi na svoji spletni strani in spletni strani cepimose.si, ki je dostopna strokovni in splošni javnosti. Skladno s tem pričakujemo, da izvajalci cepljenja sledijo omenjenim navodilom,« so še sporočili z NIJZ.

Na vprašanje, če so mladoletnike z vektorskimi cepivi cepili v ljubljanskem in mariborskem zdravstvenem domu včeraj nismo prejeli odgovorov. »V našem zavodu in na vseh cepilnih mestih delamo po pravilih in strategiji NIJZ. Vektorska cepiva niso registrirana za uporabo pod 18 let in to tudi upoštevamo,« pa je sporočila Dolores Lipovac, glavna medicinska sestra v Zdravstvenem zavodu Zdravje.

V kolikor se izkaže, da so bili mladoletni res cepljeni in torej ni prišlo do napake pri vnosu v sistem, potem se postavlja vprašanje
kakšne bi bile lahko negativne posledice cepljenja – so neželeni učinki podobni kot pri odraslih in na kaj na bodo starši in cepljeni otroci pozorni?

Preberite še:

Komentarji: