Joc Pečečnik bo ovadil Mlade za podnebno pravičnost

V Ljubljani se je shod končal na že dolga leta zaprtem in propadajočem Plečnikovem stadionu, kjer so policisti na koncu vse popisali.
Fotografija: Zaradi sajenja dreves na zasebnem zemljišču so bili popisani in bodo ovadeni oziroma toženi. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Zaradi sajenja dreves na zasebnem zemljišču so bili popisani in bodo ovadeni oziroma toženi. FOTO: Črt Piksi/Delo

Mladi za podnebno pravičnost so se danes nekaj čez eno uro popoldne zbrali v Ljubljani na Kongresnem trgu in v Mariboru na Trgu svobode, kjer s protestnim shodom pozivajo vlado k ukrepanju glede okoljske krize in naslavljanja podnebne problematike, pa tudi delavskih pravic. Pridružile so se jim tudi druge organizacije, skupaj naj bi jih bilo več kot 2000.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Kot so sporočili predstavniki Mladih za podnebno pravičnost, so danes protestirali proti »služenju interesom kapitala, ki zapostavlja varstvo okolja in javno dobro« ter znova zahtevali zeleni prehod in podnebno pravičnost. Opozorili so, da tudi ta vlada predlaga stanovanjsko politiko po okusu zasebnikov. Pia Zupančič je dejala, da protestirajo že štiri leta, sprememb pa še vedno ni. Sedanja koalicija je bila polna obljub, zdaj pa daje subvencije letalstvu, nadaljuje s privatizacijo, stopnjuje stanovanjsko krizo. »Zahtevamo spremembe na vseh področjih družbe,« je dodala.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Pisana množica zlasti mladih, pa tudi starejših protestnikov je nato v procesiji krenila po obeh največjih mestih v državi. Protestniki nosijo transparente s političnimi sporočili in skandirajo parole, kot so: »Narave ne damo za gradbeno jamo!«, »Za ribe, za ptice, za delavske pravice! Za zemljo, za plače, ​porušimo jim palače!«, »Dovolj je obljub! Zahtevamo ukrepe!«, »Parki in igrišča, ne parkirišča!«, »Vlaki so jaki, politiki bedaki!« in »Ulice so naše!«.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

»Od sedanje vlade prav tako zahtevamo hitro in učinkovito ukrepanje, saj se do zdaj s podnebnimi in okoljskimi tematikami tako rekoč ni ukvarjala,« so ocenili Mladi za podnebno pravičnost in dodali, da ima podnebna kriza katastrofalne razsežnosti, časa za ukrepanje pa je vedno manj. »Odgovorni, ki bi morali temu problemu nameniti največjo mero resnosti, so podrejeni interesom kapitala. Trajnost je prioriteta le na papirju,« so navedli.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Med udeleženci protestnega shoda so tudi vidni predstavniki stranke Levica, Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), Sindikata Mladi plus, Inštituta 8. marec, Ljubljana Pride in drugih gibanj. Podporo so izrazili tudi gasilci. Luka Stegne iz Liste demokratičnega študentstva se je, podobno kot drugi, zavzel za normalno bivanje, zdravo hrano in javni prevoz, da se bo študentom splačalo živeti v Sloveniji. Opozoril je še, da je slovensko gospodarstvo skoraj v celoti prodano, Slovenija pa če že je v Natu, naj vsaj ne sodeluje v njegovem imperialističnem delovanju. V šole pa bi morale priti okoljske vsebine, saj je svet vsak dan drugačen.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

V Ljubljani se je shod končal na že dolga leta zaprtem in propadajočem Plečnikovem stadionu, kjer so v znamenje protesta proti krčenju javnih zelenih površin v mestu posadili 20 različnih dreves. Policisti so dogajanje mirno spremljali, na koncu pa vse pričakali na vhodu na stadion in jih popisali.

O tem imajo zdaj različna mnenja. »Šlo je za povsem miren in nenasilen shod, zato ne razumemo, niti nam ni bilo pojasnjeno, zakaj se je policija odločila ukrepati na takšen način. Policija nas na popisovanje ni niti opozorila. Boj za podnebno pravičnost mora biti boj nas vseh! Tak odnos policije strogo zavračamo, predvsem zato, ker so bile v večji meri legitimirane dijakinje in dijaki, kar dojemamo kot hud pritisk na mlade, ki niso finančno neodvisni. Mladi se borimo za prihodnost, za javno dobro, za zeleni prehod in za podnebno pravičnost, oblast, policija in kapital pa nas pri tem očitno želijo ustaviti,« so sporočili mladi.

Opozorili so, da časa zmanjkuje. FOTO: Črt Piksi/Delo
Opozorili so, da časa zmanjkuje. FOTO: Črt Piksi/Delo

»Shod je najprej potekal v skladu z napovedanim programom, nekaj po 14. uri pa je trenutno še neznani storilec poškodoval in odstranil verigo na vratih objekta na Dunajski cesti v Ljubljani in omogočil, da je več udeležencev shoda vstopilo na zasebno posest, kjer so nadaljevali s shodom. Policisti so zaradi zaznave suma storitve kaznivega dejanja pričeli z ugotavljanjem identitete oseb, ki so vstopile v notranjost objekta. Z razlogom ugotavljanja identitete so bile osebe tudi takoj seznanjene. Skupno je bila ugotovljena identiteta 48 oseb, od tega sta bili le dve osebi mladoletni,« pa sporočajo policisti.

image_alt
Plečnikov stadion se seli na sodišče

Lastnik Plečnikovega stadiona je podjetnik Joc Pečečnik, ki je za POP TV dejal, da bo mlade zaradi vdora na njegovo zemljišče ovadil. »Absolutno. Vse, kar je možno, bomo preučili in uvedli. Jaz na nobenem zasebnem dvorišču ne sadim dreves in ne želim, da se bodo sadila tudi na našem zasebnem zemljišču,« je povedal.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Policisti so po končanem shodu opravili ogled kraja kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, o vseh okoliščinah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo. Policisti še preverjajo okoliščine kršitve zakona o javnih zbiranjih, saj prijavljen javni shod ni potekal v skladu s prijavljenim programom. Prav tako še zbirajo obvestila o zaznanih kršitvah cestno prometne zakonodaje.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Mladi za podnebno pravičnost so protestni shod pripravili petič od leta 2019. Na začetku so se zbali, da ne bo veliko ljudi, a naboj je še prisoten. Kot je povedala Katja Štefanec iz Parade ponosa, so »izgoreli samo za to, da je prejšnja vlada odšla, da so nekaj mesecev kasneje spet na ulicah« in da je »spremembe mogoče doseči le z nenehnim protestiranjem«. Protestirali bodo tudi 8. marca in junija na paradi ponosa.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Preberite še:

Komentarji: