Kje so cepili mladoletne, čeprav jih ne bi smeli

Razkrivamo 24 cepilnih mest, kjer so z vektorskimi cepivi cepili tudi mlajše od 18 let. V nekaterih primerih so vektorsko cepivo izrecno zahtevali starši.
Fotografija: Na podatke, na katerih cepilnih mestih so cepili mladoletnike, smo čakali dva meseca. Zaradi cepljenja je uveden inšpekcijski nadzor. FOTO: Menahem Kahana/Afp
Odpri galerijo
Na podatke, na katerih cepilnih mestih so cepili mladoletnike, smo čakali dva meseca. Zaradi cepljenja je uveden inšpekcijski nadzor. FOTO: Menahem Kahana/Afp

Po dveh mesecih od prve prošnje smo zdaj vendarle prejeli podatke o tem, na katerih cepilnih mestih so z vektorskimi cepivi cepili mladoletne, čeprav ta cepiva za mlajše od 18 let niso registrirana. Kako se je to lahko zgodilo, smo vprašali vse vpletene ambulante.

Na nekaterih cepilnih mestih so se zavili v molk, češ da je zadeva v postopku pred organi Zdravniške zbornice Slovenije in da nam do konca postopka ne morejo posredovati več informacij, drugod so bili precej bolj zgovorni. Nekateri od njih so pomoto priznali in se opravičili, drugi so trdili, da sploh ni šlo za napako, saj so cepljenje z vektorskim cepivom zahtevali starši mladoletnih otrok, čeprav so bili opozorjeni, da cepivo za njihovo starost še ni registrirano. Iz odgovorov, ki smo jih dobili, lahko razberemo, da so se napake zgodile na cepilnih mestih v času velikega navala na cepljenje in med poletnimi počitnicami, ko so ljudje odhajali na dopust. Najbolj iskano je bilo vektorsko cepivo družbe Janssen. Prvič zato, ker je bil za zaščito potreben le en odmerek, drugič pa se je zanimanje zanj skokovito povečalo, ko je vlada 4. septembra sprejela administrativni ukrep, s katerim je cepljenim z njim omogočila takojšnjo izpolnitev pogoja PCT. To naj bi prepričalo tudi 21-letno Katjo, kar pa je bilo zanjo usodno. Ob vsem tem morda najbolj vzbuja skrb, da so v kar nekaj primerih starši mladoletnih otrok zahtevali cepivo proizvajalca Janssen, stroka pa jim je ugodila, čeprav so bile usmeritve jasne in nedvoumne.

Zdravstveni inšpektorat je na zdravniško zbornico podal odstop za 47 mladoletnih oseb, pri katerih so zdravniki pri cepljenju uporabili vektorski cepivi. Cepljenje teh mladostnikov se je zgodilo na 24 cepilnih mestih, tudi na ljubljanski infekcijski kliniki in zavodu za usposabljanje, delo in varstvo v Dornavi. Kaj pravijo v svoj zagovor?

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Na dan, ko je v javnosti odmevala tragična smrt dvajsetletne Katje, ki je umrla kmalu po cepljenju z vektorskim cepivom, smo v javno dostopnih podatkih opazili, da je bilo s to vrsto cepiva cepljenih tudi veliko mladoletnih, čeprav so bila ta cepiva registrirana samo za odrasle. Zanimalo nas je, na katerih cepilnih mestih se je to zgodilo, a smo na podatke čakali dva meseca.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nas preusmerili na zdravstveni inšpektorat. Tam so 27. oktobra odgovorili, da nam do konca inšpekcijskega nadzora ne morejo dati več informacij. Ta ponedeljek so vendarle posredovali seznam 24 cepilnih mest, na katerih so bili mladoletni cepljeni z vektorskimi cepivi.

Nerešena vprašanja

Ambulante s seznama oziroma tam odgovorne smo vprašali, koliko mladih, starejših od 12 let, so cepili z vektorskim cepivom in katerim ter kdo jih je cepil: zdravniki ali medicinske sestre. Kateri zdravniki: pediatri ali splošni? Prosili smo za imena. Zanimalo nas je, kaj pravijo v svoj zagovor: kako se je to sploh lahko zgodilo in ali so imeli dovolj jasna navodila. Se je pri njih po cepljenju mladostnikov z enim od vektorskih cepiv pojavil kak zaplet? Če da, kateri? So starše cepljenih otrok obvestili o napaki?

Iz ljubljanskega UKC, kjer je bilo menda sporno cepljenje opravljeno na infekcijski kliniki, na vprašanja niso mogli odgovoriti: »Postopki na zdravniški zbornici zaradi cepljenja mladostnikov z vektorskimi cepivi še niso končani. Do zdaj je končan inšpekcijski nadzor zdravstvenega inšpektorata, pri katerem pa nepravilnosti niso ugotovili.«

Tudi iz ambulante Košir so sporočili, da je zadeva v postopku pred organi Zdravniške zbornici. »Do zaključka postopka vam več informacij žal ne moremo podajati,« je zapisal zdravnik Branko Košir.

image_alt
Nezanesljivi podatki o cepljenju mladoletnih

Denis Tomše, direktor trboveljskega zdravstvenega doma, je dejal, da jih je pred nekaj dnevi zdravstveni inšpektorat opozoril, da obstaja možnost, da so bile pri njih z vektorskimi cepivi cepljene tri osebe, mlajše od 18 let. »S tem smo takoj seznanili ministrstvo za zdravje in uvedli izredni interni strokovni nadzor. Dokler ne bodo znane končne ugotovitve internega strokovnega nadzora, na vaša vprašanja ne moremo konkretneje odgovoriti.« Egon Stopar iz ZD Ajdovščina meni, da nadzorne institucije svoje delo opravljajo strokovno in profesionalno ter da vse ključne ugotovitve svojih postopkov na ustrezen način sporočijo javnosti. 

Na nekaterih drugih cepilnih mestih so bili bolj zgovorni.

Na zahtevo staršev

V SB Brežice je diplomirana medicinska sestra z vektorskim cepivom cepila deklico, staro 17,5 leta. Direktorica Anica Hribar je pojasnila, da ima sestra jasna navodila in pozna vsa pravila, priporočila in navodila o cepljenju s posameznimi cepivi, ki so bila izdana na ravni države. »Cepljenje je bilo s tem cepivom izvedeno na izrecno zahtevo matere mladoletne osebe. Zapletov ali stranskih učinkov ni bilo.«

Po besedah Hribarjeve ni šlo za napako, ampak za cepljenje na podlagi izrecne večkratne zahteve matere mladoletne hčere, ki pa jo je sestra seznanila in opozorila, da se cepivo, ki ga je izbrala, ne uporablja za cepljenje mlajših od 18 let. »Mati je na koncu, zato da je bila hči cepljena s cepivom po njenem izboru, tudi podpisala izjavo, s katero je potrdila, da je s tem dejstvom seznanjena. Na cepilnem mestu je bilo zagotovljeno ustrezno cepivo za cepljenje mladoletnih oseb, s katerim bi hči lahko bila cepljena, vendar je mati to možnost zavrnila.«

V cepilnem centru ZD Metlika je bil z vektorskim cepivom (Janssen) 2. julija cepljen samo en 16-letnik, in to na izrecno željo staršev, je povedala tamkajšnja direktorica Duška Vukšinič.

image_alt
Začelo se je cepljenje dvanajstletnikov

V ZD Črnomelj so 7. julija cepili enega mladostnika z vektorskim cepivom proizvajalca Janssen, in sicer samo deset dni pred njegovim 18. rojstnim dnevom. Danica Milkovič, pomočnica direktorice za zdravstveno nego, je dejala, da je bil mladostnik na cepilnem mestu skupaj s svojim očetom. »Oba sta izrecno zahtevala to cepivo, čeprav sta dobila jasna navodila o izbiri cepiva in možnih zapletih po cepljenju. Cepljeni mladostnik ni imel nobenih stranskih učinkov ali zapletov po cepljenju.« Na podlagi tega so imeli inšpekcijski nadzor, kjer ni bilo ugotovljenega neskladja.

Ponekod so napake pri cepljenju mladostnikov pripisali navalu na cepljenje, ki je bilo zaradi uvajanja pogojev PCT zelo obiskano. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ponekod so napake pri cepljenju mladostnikov pripisali navalu na cepljenje, ki je bilo zaradi uvajanja pogojev PCT zelo obiskano. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zdravstveni inšpektorat v inšpekcijskih postopkih, povezanih s pravilnostjo vpisov cepljenj mladoletnih oseb v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju – eRCO –, na omenjenih 24 cepilnih mestih resda ni ugotovil nepravilnosti, s tem, da je bilo cepljenih 47 mladih, ki ne bi smeli biti, se bo ukvarjala zdravniška zbornica.

V mariborskem kliničnem centru so cepili enega mladoletnika. Primer je bil prijavljen NIJZ. »Po dosegljivih podatkih pri cepljeni osebi ni bilo zaznati neželenih učinkov. Pred ustavitvijo cepljenja s cepivom družbe Janssen je kar nekaj staršev za svoje otroke želelo, da se jih cepi s tem cepivom in nekaj jih je bilo tudi nejevoljnih, ker so naši cepitelji cepljenje zavrnili,« so odgovorili v UKC Maribor.

Velik naval

V ZD Lendava so 23. junija s cepivom proizvajalca Janssen cepili 17-letnika. Direktorica Olga Požgai Horvat je povedala, da je tega dne, v dvournem terminu za cepljenje s tem cepivom, na cepljenje prišlo veliko občanov. »V vrsto pa se je postavil tudi 17-letni fant. Diplomirana medicinska sestra je v veliki gneči prezrla, da fant ni polnoleten. Starši so povedali, da jim je sin že pred cepljenjem povedal, da se bo cepil s cepivom proizvajalca Janssen, zato so bili zadovoljni, da se je sploh cepil. Po cepljenju ni imel stranskih učinkov.«

Tudi v škofjeloškem zdravstvenem domu so sredi večurnega navala na odprto cepljenje, ki je bilo zaradi uvajanja pogojev PCT zelo obiskano, prezrli, da so med njimi tudi štirje mladoletniki, stari okoli 18 let in odraslega videza, ki so izrazili željo po cepivu družbe Janssen. »Starejši od 15 let se lahko cepijo brez spremstva staršev in tako so tudi prihajali sami. Seveda je to naša napaka, ki jo obžalujemo ter se zanjo fantom in njihovim staršem iskreno opravičujemo. Znano nam je, da nihče od fantov zaradi cepljenja v nadaljevanju ni imel nobenih posledic,« je povedal direktor Aleksander Stepanović.

V Cepilnem centru Nova Gorica so z vektorskim cepivom cepili eno mladoletno osebo, staro 17 let in 11 mesecev. Cepljenje je opravila ekipa Cepilnega centra Nova Gorica, ki jo sestavlja zdravnik, razpisan po razporedu, ter ustrezen kader zdravstvene nege. ​»Kader v cepilnem centru je bil in je še vedno redno in ažurno seznanjen z navodili NIJZ glede cepljenja,« je pojasnila strokovna vodja Polona Campolunghi Pegan.

O napaki jih je obvestila zdravstvena inšpekcija, ki je istočasno obvestila tudi osebo, ki se je cepila. »Do zdravstvenih informacij osebe nimamo dostopa in jih ne moremo podajati. Da bi zaradi cepljenja prišlo do kakršnega koli zapleta nismo bili obveščeni. Ker je šlo za osebo, starejšo od 15 let (kar je starostna meja za samostojno odločanje o zdravstvenih posegih), ki je bila ob ugotovitvi napake že polnoletna, s starši nismo vzpostavljali kontakta,« je še dodala strokovna vodja.

Do neregistrirane rabe cepiva je po njenih besedah prišlo zaradi nenamerne človeške napake. »Tisti dan je bilo z različnimi cepivi v našem cepilnem centru cepljenih 388 ljudi, pri tej konkretni osebi pa se ob prijavi pred izvedbo cepljenja ni zaznalo, da bi morala na cepljenje z želenim cepivom počakati še 3,5 tedna. Temu je gotovo botroval minimalen odmik od 18. rojstnega dneva, dejstvo masovnega cepljenja, ko je v kratkem času cepljeno veliko število oseb, ter "ročno" preverjanje številnih kriterijev za cepljenje (starost, alergije, morebitna nosečnost/dojenje, prehodne reakcije na cepljenje, vrsta cepiva, vrsta odmerka, razmik med odmerki). Sam informacijski sistem namreč ne zaznava odklonov od predpisanih objektivnih kriterijev, da bi ob prihodu osebe v cepilni center avtomatsko opozoril, da za nekega kandidata določeno cepivo ni primerno. V zadnjih mesecih je prišlo do nadgradnje sistema, da se na cepljenje z določenimi vrstami cepiv glede na kriterij starosti določene osebe sploh ne morejo naročiti, kar bistveno pomaga pri zmanjševanju tveganja za odklone pri cepljenju naročenih oseb. Napako vsekakor obžalujemo, saj smo dolžni cepiva uporabljati skladno s strokovnimi priporočili. Bi si pa ob dejstvu, da smo ljudje zmotljivi, želeli dodatnih sistemskih varovalk, ki bi preprečevale takšne in podobne napake in povečale varnost obravnave znotraj zdravstvenega sistema.«

Kdo je vir

V Zdravstvenem zavodu Zdravje so nas prosili za predstavitev vira, ki nas je seznanil z informacijo, da naj bi njihovo osebje cepilo mladostnika z vektorskim cepivom, saj se do tega vprašanja nikoli niso javno opredelili. »Nekatera vaša vprašanja niti niso skladna s splošno uredbo o varovanju osebnih podatkov,« je zapisal Miha Plank, pomočnik direktorja za organizacijo dela. V kasnejšem pojasnilu je Plank dodal, da Zavod do sedaj s strani inšpektorata še ni bil seznanjen z uvedbo postopka, zato se do naših navedb ne morejo opredeliti, »tudi sicer pa bi si želeli, da bi bil najprej izveden inšpekcijski postopek, s čimer bi se nam zagotovila pravica do izjave v postopku; z neposredno objavo članka in naše fotografije, pa nam je ta pravica kršena«.

Preberite še:

Komentarji: