Močan potres v Sloveniji povzročil nekaj škode na objektih

Poškodovane so predvsem strehe objektov, nekaj dimnikov ter cerkveni zvonik. Za oceno škode je še prezgodaj.
Fotografija: O višini škode v Sloveniji je za zdaj še nemogoče govoriti. FOTO: Poklicna gasilska enota Celje
Odpri galerijo
O višini škode v Sloveniji je za zdaj še nemogoče govoriti. FOTO: Poklicna gasilska enota Celje

Močan potres, ki je danes stresel Hrvaško, je nekaj škode povzročil tudi v Sloveniji. Kot je za Delo povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, gre za materialno škodo. V Celju sta poškodovana dimnika, tresenje tal je povzročilo tudi poškodbe na enem od cerkvenih zvonikov v Krškem. O višini škode je za zdaj še nemogoče govoriti, je še dejal Šestan. Potres je nekaj manjše škode povzročil tudi v sosednji Avstriji.

Zbiranje  informacij o škodi v Sloveniji še poteka. Zaenkrat so opažene poškodbe posameznih sakralnih objektov, dimnikov, streh, pročelji fasad, nastanki razpok v stenah starejših objektov in odpadanje ometa. Regijski centri za obveščanje po državi so zabeležili 36 dogodkov. Na intervencijah je sodelovalo 25 prostovoljnih gasilskih društev in pet poklicnih enot, ki so odstranjevale nevarnosti in zavarovale kraje dogodkov. Poškodovanih oseb ni bilo zabeleženih. Največ manjše škode je bilo po doslej zbranih informacijah na območju Posavja.



Kot je povedala vodja brežiške izpostave Zdenka Močnik, je bil potres na njihovem območju razmeroma močan, zato so že stopili v stik s predstavniki občinskih civilnih zaščit. Za zdaj večje škode niso zabeležili, a je bilo rahlo poškodovanih kar nekaj dimnikov, streh in zidov na posameznih objektih.

Kar nekaj klicev so prejeli iz Kostanjevice, kjer gre za starejše mestno jedro, zagotovo pa bodo ljudje čez dan še zaznali kakšno manjšo škodo. Gasilci društev iz Kostanjevce, Prekope in Senovega ter poklicna gasilska enota v Krškem so sicer na terenu, o manjši škodi javljajo tudi z Bizeljskega.



​Na Zahodnem Štajerskem je izstopajoča škoda v Slovenskih Konjicah na industrijskem dimniku podjetja Konus. V Radečah je prišlo do manjšega zemeljskega usada, ki pa ne ogroža objektov ali ljudi, v Braslovčah in Taboru je prišlo do kratkotrajnega izpada mobilne telefonije, v Dobju porušenih nekaj dimnikov, zaznane so poškodbe na strehah, so sporočili iz štaba civilne zaščite v Zahodno Štajerski regiji.

Na mariborskem območju je ponekod zaradi potresa prišlo do izpada elektrike in telekomunikacijskih povezav. V Slovenski Bistrici je dogodek povzročil poškodbe na nekaterih starejših objektih, v Šentilju pa so popokale stene gasilskega doma ter na nekaterih drugih stavbah. Tudi v Rušah je odpadlo nekaj strešnikov in ometa.

image_alt
V potresu umrlo sedem ljudi, pod ruševinami iščejo morebitne preživele


Ministrstvo za infrastrukturo skrbno spremlja stanje kritične infrastrukture v Sloveniji. Elektroenergetski sistem kljub nenačrtovani zaustavitvi Nuklearne elektrarne Krško (Nek) deluje nemoteno, brez posledic je tudi infrastruktura na področju železniškega, cestnega, zračnega in pomorskega prometa. Kot so dodali na ministrstvu, so v stiku z vsemi deležniki in upravitelji s ciljem zagotovitve varnega in zanesljivega delovanja infrastrukture.

Iz Elektra Maribor so sporočili, da je potres povzročil prekinitev oskrbe z električno energijo. Zaradi delovanja občutljive transformatorske zaščite je prišlo do samodejnega izklopa desetih transformatorskih postaj s skupaj 1914 uporabniki, večinoma na območju Melja. Njihovi delavci so poskrbeli za to, da je bila oskrba z električno energijo ponovno vzpostavljena v najkrajšem možnem času.
 

Seja DZ prekinjena


Predsednik DZ Igor Zorčič je za več kot pol ure prekinil izredno zasedanje DZ. Nekateri, med njimi v skladu z varnostnim protokolom tudi Zorčič, so stavbo po potresnem sunku začasno zapustili. Pristojni v DZ pregledujejo morebitno nastalo škodo v stavbi, so za STA pojasnili v službi za odnose z javnostmi.

Kot je v izjavi novinarjem v DZ dogajanje pojasnil predsednik DZ, je občutil potres, čeprav »je treba priznati, da se nam v politiki vedno tresejo tla pod nogami.« »A v enem trenutku sem se odločil, da je to že preveč. Nenazadnje so me tudi opozorili, da se je stena za mano začela nekoliko majati, in sem rekel, da gremo vsi ven,« je pojasnil. Varnostniki so ga v skladu z varnostnim protokolom pospremili iz stavbe.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je bil med potresnim sunkom v parlamentarni dvorani, tik pred predsednikom DZ. V izjavi novinarjem je priznal, da je bil ob potresnem sunku v šoku in je bila prva misel, kako čim prej zapustiti veliko dvorano. Kot je opisal dogajanje, ki je razvidno tudi iz posnetkov seje DZ, se je obrnil k predsedniku in rekel: »Igor, potres.« Zorčičevo odločitev za prekinitev seje je označil za pravilno.

image_alt
Ruševine in obup


Posledice današnjega potresa z epicentrom v bližini Zagreba so vidne tudi v predsedniški palači, med drugim je ponekod popadal omet, razpokale so stene, so za STA navedli v uradu predsednika republike. Predsednik republike Borut Pahor je fotografiji odpadlega ometa v prostorih stavbe objavil na Instagramu in dopisal, da je palača potres preživela. »Predsedniška palača, ki je stara 122 let in je prestala rušilni potres leta 1895. Danes. Preživela,« je na Instagramu zapisal Pahor. Objavljeni fotografiji pa prikazujeta odpadle kose ometa, ki ležijo na tleh na hodniku oziroma v pisarni.

Prekinjeno je bilo tudi delovanje upravnih enot Ptuj in Maribor. Na stavbi ptujske upravne enote je potres povzročil pokanje sten in padanje ometa. Javni uslužbenci so stavbo takoj zapustili, poškodovan ni bil nihče. Stavba bodo pregledali, trenutno pa upravna enota ne posluje. Stavba upravne enote Maribor je ostala brez elektrike, uslužbenci pa so bili evakuirani. Odpovedali so vsi informacijski sistemi, poslovanje upravne enote je trenutno zaustavljeno. Obe upravni enoti bosta jutri poslovali normalno, so sporočili z ministrstva za javno upravo. 

Komentarji: