Mož, ki so mu ukradli 70 milijonov, se je ujel v nemško past

Slovenskega programerja Matjaža Škorjanca, soustanovitelja podjetja za rudarjenje kriptovalut Nicehash, so prijeli v Nemčiji, grozi mu do 50 let zapora v Združenih državah Amerike.
Fotografija: Triglav
Odpri galerijo
Triglav

Ljubljana – Na Bavarskem so prijeli 33-letnega Matjaža Škorjanca. Nemška zvezna policija je med rutinskim nadzorom prometa ustavila avtomobil s slovenskimi registrskimi tablicami in na podlagi mednarodnega zapornega naloga, ki so ga izdale ZDA, zaprla Škorjanca. O tem danes že poročajo Slovenske novice.

Kot so navedli v nemški policiji, je Škorjanc osumljen, da je med letoma 2008 in 2013 kot član kriminalne združbe sodeloval v več računalniških goljufijah, v katerih so oškodovanci izgubili več milijonov evrov. Osumljenca so privedli pred preiskovalnega sodnika, zadevo je prevzelo generalno državno odvetništvo v Münchnu, sodnik pa je potrdil mednarodni zaporni nalog. Če ga bodo nemške pristojne službe izročile ZDA, mu grozi do 50 let zapora.

Spomnimo, eden najbolj znanih slovenskih hekerjev, ki o sebi trdi, da je zgolj programer, je zaslovel že pred devetimi leti, ko ga je slovenska policija prvič obravnavala zaradi računalniškega kriminala. Njegova koda, znana kot virus Mariposa, je nekoč omogočala vdore v informacijske sisteme in osebne računalnike. Nazadnje pa je njegovo ime prišlo v javnost konec leta 2017, ko je bil njegov Nicehash tarča enega največjih spletnih napadov v zgodovini kriptovalut, v katerem je bilo ukradenih za 70 milijonov dolarjev bitcoinov.

ZDA Škorjanca iščejo že od leta 2011, takrat so slovenski organi pregona zaprosili za njegovo izročitev, kasneje so ga ZDA preganjale zaradi kriminalnega združevanja in bančnih prevar, vdorov v računalnike, kraje identitete in izsiljevanja prek spletnega hekerskega foruma Darkode. 

Škorjančevi sodelavci iz družbe H-Bit so se zavili v molk, o zadevi se ne pogovarjajo. Na naša vprašanja pa so se odzvali zgolj s kratko pisno izjavo, v kateri priznavajo, da so seznanjeni z obtožnico proti svojemu prokuristu Matjažu Škorjancu.

»Javnost obveščamo, da so g. Škorjanca dne 23. 9. 2019 na podlagi te obtožnice in v povezavi z njo razpisane mednarodne tiralice v Nemčiji priprli nemški varnostni organi. Za pregon sicer ni pravne podlage, saj je bil g. Matjaž Škorjanc za isto dejanje, kot ga preganja tožilstvo ZDA, že pravnomočno obsojen, kazen pa je v Sloveniji tudi v celoti že prestal,« je v izjavi zapisal Martin Škorjanc, direktor družbe H-Bit.

Kot je dodal, gre za nedopusten poskus ponovnega sojenja za isto stvar, ki ga prepoveduje slovenski, evropski in tudi ameriški pravni red. Zato pričakujejo, da bo zaplet hitro rešen in da bo Škorjanc kmalu nemoteno nadaljeval svoje delo, ta primer pa ni v nikakršni povezavi s poslovanjem H-Bita, zagotavlja Martin Škorjanc.

Preberite še:

Komentarji: