Mučno iskanje novega guvernerja

Imenovanje: predsednik države postopka ne more končati z ugotovitvijo, da nihče od prijavljenih kandidatov ni primeren.
Fotografija: V političnih strank so te dni preverjali, ali bi Primož Dolenc dobil dovolj glasov, vendar kaže, da jih ne more dobiti nobeden od prijavljenih kandidatov. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
V političnih strank so te dni preverjali, ali bi Primož Dolenc dobil dovolj glasov, vendar kaže, da jih ne more dobiti nobeden od prijavljenih kandidatov. FOTO: Blaž Samec

Agencija za zavarovalni nadzor, Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, Slovenski državni holding ter Banka Slovenije – vse te pomembne institucije že več mesecev delujejo brez polne uprave oziroma jih vodijo vršilci dolžnosti. Cerarjevi in zdaj niti Šarčevi koaliciji se ni uspelo dogovoriti o kadrovanju na najvišje položaje omenjenih ustanov.

Premier Šarec je včeraj za Delo ponovil: »Moj predlog o novem guvernerju je, da se razpis ponovi.« Predsednik države Borut Pahor je zdaj v zadregi, saj mora postopek iskanja guvernerja končati.

Borut Pahor FOTO: Instagram
Borut Pahor FOTO: Instagram


Ne more ga skleniti s sporočilom poslancem, da za funkcijo ni primeren noben kandidat. Dejstvo je, da neizvoljiv kandidat ne pomeni, da za guvernerja nobeden od prijavljenih petih dejansko ni primeren. Še posebno zato, ker si za mesto prvega človeka Banke Slovenije prizadevata dva sedanja viceguvernerja Marko Bošnjak in Primož Dolenc in bi takšna razlaga zanju pomenila nekakšno nezaupnico. Po naših informacijah se v teh dneh zato mrzlično preverja, ali bi zadostno podporo, 46 poslanskih glasov, morda dobil Dolenc. Iz krogov največje vladne stranke LMŠ, kjer so v preteklih dneh prednost dajali viceguvernerju Bošnjaku, je bilo včeraj slišati oceno, da se niti Dolencu po njihovi oceni izvolitev ne obeta. Ne glede na to, da v podporo temu viceguvernerju načeloma privoli tudi Jelinčičeva SNS.


 

Pomembna politična podpora


Kako pomembni so pri kadrovskih vprašanjih odnosi v koaliciji, se je pokazalo že večkrat. Recimo pred letom dni, ko je bilo na dnevnem redu seje Cerarjeve vlade odločanje o soglasju za kandidaturo takratnega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca za predsednika odbora guvernerjev Mednarodnega denarnega sklada. Točka je bila z dnevnega reda tik pred sejo umaknjena. Tako prvak Desusa Karl Erjavec kot prvak SD Dejan Židan tej kandidaturi nista bila naklonjena. Vzrok, ki sta ga navajala, je bila vloga Jazbeca pri sanaciji bank leta 2013. Erjavec je takrat za Delo povedal, da je bil nad tem predlogom presenečen. Spodobilo bi se, je poudaril, ker gre za pomembno imenovanje na mednarodni ravni, da bi se o tem prej pogovorili v koaliciji.

Dejan Židan, Miro Cerar in Karl Erjavec so imeli lani kar nekaj težav z usklajevanjem pri kadrih. FOTO: Uroš Hočevar
Dejan Židan, Miro Cerar in Karl Erjavec so imeli lani kar nekaj težav z usklajevanjem pri kadrih. FOTO: Uroš Hočevar

 

Vse več vršilcev dolžnosti


Koalicijska neusklajenost je prispevala tudi k imenovanju vršilca dolžnosti na vrhu agencije za zavarovalni nadzor, ki jo marsikdo vidi tudi kot branilko nacionalnih interesov v zavarovalništvu, predvsem pri njeni vlogi branjenja Save Re pred naskokom Hrvatov. Strokovni kadrovski predlog nekdanje finančne ministrice ni dobil podpore, agencijo tako že več mesecev vodi vršilec dolžnosti direktorja Gorazd Čibej, ki velja za kader SMC. Podobna je tudi zgodba z uradom za makroekonomske analize in razvoj. Boštjan Vasle lani ni dobil tretjega mandata za vodenje te ustanove, na čelu katere je od leta 2007. Urad je vodil v mandatih petih vlad in šestih finančnih ministrov, zato je bilo veliko presenečenje, da ga vlada na funkcijo ni imenovala znova, še posebno ker je pred tem dobil že tudi soglasje uradniškega sveta. Temu sta se čudila Karl Erjavec in Dejan Židan, ki je za Delo povedal, da so jim v SMC odločitev pojasnili s stavkom, da je »treba pogledati, ali so še kje drugje dobri kandidati«.

Komentarji: