Dragan Petrovec: »Vladajo nam mrzli ljudje«

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so pozivali k odstopu vlade.
Fotografija: Protestniki opozarjajo, da Slovenije ne zaznamuje samo epidemija, ampak »predvsem delovanje oblasti v tej epidemiji«. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Protestniki opozarjajo, da Slovenije ne zaznamuje samo epidemija, ampak »predvsem delovanje oblasti v tej epidemiji«. FOTO: Jože Suhadolnik

Po več mesecih je bil včeraj v Ljubljani nov večji protest proti vladi Janeza Janše. Protestni shod se je začel ob 17. uri na Prešernovem trgu, organizatorji pa so namesto tradicionalnega petka tokrat izbrali dan upora proti okupatorju.

Na Prešernovem trgu so se zbrali tudi študenti. FOTO: Voranc Vogel
Na Prešernovem trgu so se zbrali tudi študenti. FOTO: Voranc Vogel


Na protestu je bilo več govornikov, med njimi ugledna imena civilne družbe: Živa Vidmar, Dragan Petrovec, Sandra Bašič Hrvatin, Uroš Macerl, Breda Črnčec, Tilen Mavhar, Nejc Kralj, Emilija Stojmenova Duh, Miha Zadnikar, Igor Žagar in Boris A. Novak. Zraven bodo nastopili tudi Kombinatke, Jani Kovačič in predstavniki Partizanskega pevskega zbora.

Protestniki opozarjajo, da Slovenije ne zaznamuje samo epidemija, ampak »predvsem delovanje oblasti v tej epidemiji«. FOTO: Jože Suhadolnik
Protestniki opozarjajo, da Slovenije ne zaznamuje samo epidemija, ampak »predvsem delovanje oblasti v tej epidemiji«. FOTO: Jože Suhadolnik


Opozarjajo, da Slovenije ne zaznamuje samo epidemija, ampak »predvsem delovanje oblasti v tej epidemiji«. Prepričani so namreč, da vlada Janeza Janše že od samega začetka izrablja zdravstveno krizo za podrejanje vseh družbenih sistemov svoji ideologiji in lastnim interesom.

Kot so zapisali v Protestni ljudski skupščini, ki se je oblikovala ob t. i. kolesarskih protestih, je današnji dan upora proti okupatorju »posvečen novi združeni fronti, ki se je oblikovala v zadnjem letu« v boju zoper »strahovlado«. »Civilna družba, nevladne organizacije in aktivni posamezniki iz vseh družbenih sfer smo se med seboj povezali v boju proti novodobnemu okupatorju, za svobodo, demokracijo in vladavino prava,« so navedli.

Zadnje leto Slovenije namreč po njihovih besedah ni zaznamovala samo epidemija, ampak predvsem delovanje oblasti v tej epidemiji, pri čemer med drugim izpostavljajo napade na različne skupine, od kulturnikov, medijev, nevladnih organizacij in intelektualcev ter ignoriranje demokratičnih načel.

Zbrani so se s transparenti zavzeli za svobodo, povezovanje in spoštovanje ter pozvali k osvoboditvi strahu in vrnitvi oblasti ljudstvu.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


Profesor na pravni fakulteti Dragan Petrovec, eden od govornikov je pred zbranimi protestnimi povedal: »27. 4. 21 zebe v dušo in telo. Vladajo nam mrzli ljudje. Če bi bili drugačni, bi čutili z nami. Pravijo, da rešujejo življenja. Reševanje življenj je za to vlado zgolj stranski učinek bogatenja. Če to ne bi bilo res, ne bi preprečili takojšnje dobave zaščitnih sredstev brez posrednikov in provizij.«

Emilija Stojmenova Duh je dejala, da je danes na protestu »za Dajo, za Katarino, za Matica. Za mariborske dijake, ki so se morali zagovarjati na sodišču, ker so zahtevali šolo. Praksa, ki je ne pozna nobena druga država v Evropi in na vsem svetu. Očitali ste jim digitalno odvisnost, medtem ko ste jih zaklenili za računalnike. Označili ste jih za lenuhe in jim očitali infantilnost, medtem ko ste jim onemogočili delo in jim zaprli dijaške in študentske domove. Očitali ste jim družbeno neangažiranost in jih kaznovali v istem trenutku, ko so se postavili zase in svojo pravico do šolanja in izobrazbe. Podcenjevali ste jih, ko ste mislili, da jih boste lahko podkupili s 150 evri, medtem ko ste za najdlje časa neprekinjeno zaprli šole. Skrhali ste jim duševno zdravje in marsikoga potisnili čez rob. Ti otroci, dijaki in študentje bodo v prihodnosti zdravniki, ki bodo skrbeli tudi za vaše zdravje, odvetniki, ki vas bodo zagovarjali pred sodniki, vzgojitelji in učitelji, ki bodo vzgajali in izobraževali tudi vaše otroke in vnuke. Oskrbovalci, ki vas bodo negovali v domu za ostarele. Ali se zavedate, da boste v rokah ljudi, ki ste jih danes povem zanemarili?« je potrkala na vest politikov. »Ti mladi bodo v prihodnosti pravniki, zdravniki, učitelji, skrbeli bodo za vas v domovih starejših, je spomnila in vlado pozvala: »Ker ne znate poskrbeti za svoje državljane, je čas, da odstopite in date ljudem možnost, da si po svoji meri izberemo prihodnost.«

Profesorica Sandra Bašič Hrvatin je opozorila na neprimeren odnos do medijev, tudi na finančno izčrpavanje STA. 

Predsednica sindikata delavcev gostinstva in turizma Breda Črnčec je izpostavila, da je njihova dejavnost na kolenih, zato je pozvala k podpisu peticije v podporo na tisoče zaposlenim, ki so ostali brez dela ali so še vedno na čakanju. »Nismo številke, mi smo ljudje,« je izpostavila.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


Ta vlada mora odstopiti, je odmevalo na Prešernovem trgu med hupanjem in nastopom Janija Kovačiča, ki je izvajal skladbo Revolucija. Moderator programa, aktivist Jaša Jenull, je zatem protestnike usmeril na pohod po ljubljanskih ulicah. Podali so se mimo vlade in predsedniške palače do Kongresnega trga. Na Trgu republike so zbrane nagovorili Boris A. Novak, Miha Zadnikar, predstavnik veteranov vojne za Slovenijo in predstavniki Mladinske aktivistične organizacije. Ob zaključku protesta je Jenull zbrane pozval, naj skupaj zapojejo Zdravljico, in sklenil, da se vidijo naslednji petek.  

Medtem ko so bili protestniki še na Prešernovem trgu, je po poročanju STA na Kongresnem trgu že potekal tudi shod več civilnih iniciativ, ki so se zavzele za povezovanje in proti delitvam ljudi. »Številne civilne iniciative podpiramo ustanovitev nove Osvobodilne fronte, simbolno dejanje je usmerjeno v sodelovanje in povezovanje. Naj bo to dan, ko bomo povezani stopili skupaj na pot svobode! Samo skupaj bomo lahko korenito spremenili politični kompas Slovenije in zgradili državo na novih temeljih,« so navedli v vabilu in se zavzeli za to, da se oblast znova vrne ljudstvu.

​Po navedbah policije je shod, ki sicer ni bil prijavljen, potekal mirno, večjih kršitev ali incidentov niso zaznali, protesta pa se je po njihovih prvih podatkih udeležilo več tisoč ljudi. 

Komentarji: