Podaljšanje turističnih bonov, dodatki za ranljive in odškodnina za cepljenje

Vlada med drugim predlaga vrsto dodatkov za najbolj ranljive skupine, pa tudi sistem odškodnin za tiste, ki jim je s cepljenjem nastala škoda na zdravju.
Fotografija: Odločitve vlade je danes predstavil finančni minister Andrej Šircelj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Odločitve vlade je danes predstavil finančni minister Andrej Šircelj. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ministra za finance Andrej Šircelj in zdravje Janez Poklukar sta predstavila predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19, s katerim želijo omiliti posledice covida-19 na področju zdravstva, gospodarstva in socialnega varstva. Vladni predlog med med drugim prinaša delno povrnitev izgubljenega dohodka (karantena ali višje sile) za samozaposlene družbenike ali delničarje gospodarske družbe ter ustanovitelje zadruge ali zavoda ter kmetje. Najbolj ranljivim skupinam se bo izplačal poseben dodatek. Prav tako predlagajo sistem odškodnin za tiste, ki jim je s cepljenjem nastala resna škoda na zdravju.

Minister za finance Andrej Šircelj in minister za zdravje Janez Poklukar sta predstavila podrobnosti predloga zakona:

Kaj predlaga vlada:

  • Upokojenci, ki prejemajo manj kot 510 evrov pokojnine, bodo dobili 300 evrov dodatka, upokojenci s pokojnino med 510 in 612 evri bodo prejeli 230 evrov in upokojenci s pokojnino med 612 in 714 evrov bodo prejeli 130 evrov solidarnostnega dodatka. Izplačan naj bi bil še v mesecu decembru, izplačal pa ga bo Zpiz. 
  • Zaradi izboljšanja socialnega položaja solidarnostni dodatek prejmejo tudi kmetje z dohodki pod 591,20 evra (stari nad 65 let), ki niso prejemniki pokojnin.
  • Prav toliko bodo prejeli tudi invalidi.
  • Prostovoljci, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah, bodo prav tako prejeli posebni dodatek. Pripadniki civilne zaščite bodo prejeli 30 evrov na dan, dijaki in študentje pa 25 evrov na dan.
  • Delna povrnitev izgubljenega dohodka (karantena ali višje sile) za samozaposlene družbenike ali delničarje gospodarske družbe ter ustanovitelje zadruge ali zavoda ter kmetje.
  • Samostojni podjetniki, ki so v karanteni ali so v karanteni njihovi otroci, bodo prejeli 250 evrov za deset dni, 500 evrov za 20 dni oziroma 750 evrov za mesec dni.
  • Prav tako bo v gospodarstvu namenjena pomoč za nakup antigenskih hitrih testov. Ta pripada npr. podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, samozaposlenim … znaša pa 60 evrov na delavca.
  • Rok veljavnosti turističnih bonov (iz preteklega leta) se podaljša do 20. junija 2022, letošnjim (večnamenskim) bonom pa lahko vlada s sklepom podaljša njihovo veljavnost oziroma uporabnost.

Višina celotnega PKP 10 je ocenjena na 180 milijonov evrov, je pojasnil Šircelj.

Vlada je v predlogu zakona določila, da se pravna podlaga za urejanje življenja, zbiranja ljudi, opravljanja dela, prometa blaga in storitev lahko uredi z odloki. To pomeni, da to vlada lahko na podlagi strokovnih ocen ureja z odloki za največ 15 dni, o čemer mora obvestiti DZ, je povedal Šircelj. Če pa vlada želi neki ukrep podaljšati, mora predhodno vprašati strokovno komisijo na MZZ glede ustreznosti podaljšanja.

image_alt
Ema odobrila izredno uporabo Merckovega zdravila

Ukrepi na področju zdravstva

Poklukar je predstavil bistvene ukrepe glede zakona o dodatnih ukrepih na področju zdravstva, s katerimi lahko zagotovijo nemoteno delovanje in opravljanje epidemije v četrtem valu.

»Za lažje prerazporejanje kadra se ministrstvu za zdravje daje možnost, da lahko vsem delodajalcem v mreži javne zdravstvene službe odredi prednostno razporejanje kadra glede na izkazane potrebe. Ukrep se podaljšuje do 30. junija 2022.« Prav tako podaljšujejo financiranje telemedicinske obravnave, ukrep koriščenja odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila o upravičeni zadržanosti do 28. februarja 2022 z možnostjo podaljšanja še za tri mesece. Namen tega ukrepa je razbremeniti družinske zdravnike.

Podaljšuje se obdobje izrabe še neizrabljenega dopusta za leto 2020 do 1. aprila 2022 in letnega dopusta 2021 do 30. 12. 2022.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Povračilo cepljenim, ki so imeli zaradi cepljenja resne težave z zdravjem

»Cepljenje je dokazano najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti nalezljivim boleznim, ki ščiti tako posameznika kot celotno družbo, a se enako kot pri zdravilih lahko tudi pri cepivih v zelo redkih primerih pojavijo resni neželeni učinki, vendar koristi cepljenja močno odtehtajo tveganja zaradi resnih posledic bolezni,« je dejal Poklukar in povedal, da se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravju.

»Uvedba odškodninske odgovornosti in s tem sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv ter zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja proti covidu-19.« Poleg tega se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covid-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju. Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani. Kot je pojasnil Poklukar, to velja za čas od samega začetka cepljenja proti covidu-19. Gre pa za odškodnine za težje in resne zaplete, kar pa presoja komisija. Višina odškodnine je opredeljena v zakonu o nalezljivih boleznih.

image_alt
Upali so na ugodnejše razmere

Minister za zdravje je povedal, da je vesel enotnosti slovenskega zdravstva in uspešne uvedbe samotestiranja v šolah. Zahvalil se je vsem otrokom, staršem in zaposlenim v šolstvu, ki so v teh težkih dneh dokazali, da razumejo situacijo, v kateri smo. »Hvala, ker tudi vi pomagate našemu zdravstvu. Ta trenutek vsi skupaj z majhnimi dejanji, kot sta cepljenje in izvajanje ukrepov, dajete podporo zdravstvu, da skupaj ustavimo širjenje virusa.«

Preberite še:

Komentarji: