Na klepet na ČvekiFON

Tisti, ki so "doma" na sodobni tehnologiji, prišli nasproti starejšim z brezplačnim kelpetalnikom.
Fotografija: Projekt ČvekiFON je namenjen starejšim, ki v teh časih poleg ostalih neprijetnosti, doživljajo tudi družbeno izolacijo.

Foto Joze Suhadolnik
Odpri galerijo
Projekt ČvekiFON je namenjen starejšim, ki v teh časih poleg ostalih neprijetnosti, doživljajo tudi družbeno izolacijo. Foto Joze Suhadolnik

Ljubljana - Ljubljana - Danes zjutraj je bil vzpostavljen projekt ČvekiFON, pomemben, novi brezplačni klepetalnik, ki je namenjen klepetu starejših s starejšimi. Deloval bo vse dni v tednu: od osmih do osmih.



Predvsem pa je to novi, pomemben in za povrh brezplačni klepetalnik, ki je namenjen klepetu starejših s starejšimi. »Terensko delo je pokazalo, da se starostniki sicer poslužujejo različnih tako imenovanih kriznih linij, ki so se vzpostavile v času epidemije, vendar jim to ne omogoča izgradnje socialne mreže. Povsem laično - pogrešajo pogovore z vrstniki, s katerimi imajo veliko skupnih točk in tem za pogovore. Ravno zato se nam zdi ČvekiFON njim prilagojena rešitev, ki bo marsikomu pomagala zgraditi vsaj nek zametek socialne mreže,« je poudarila Ninna Kozorog, predsednica Društva Humanitarček in pobudnica projekta ČvekiFON.

»Terensko delo je pokazalo, da se starostniki  poslužujejo različnih tako imenovanih kriznih linij, ki so se vzpostavile v času epidemije, vendar jim to ne omogoča izgradnje socialne mreže. Ravno zato se nam zdi ČvekiFON njim prilagojena rešite
»Terensko delo je pokazalo, da se starostniki  poslužujejo različnih tako imenovanih kriznih linij, ki so se vzpostavile v času epidemije, vendar jim to ne omogoča izgradnje socialne mreže. Ravno zato se nam zdi ČvekiFON njim prilagojena rešite


Skupni projekt


V sporočilu za javnost so tudi zapisali, da je ČvekiFON skupni projekt Simbioze in Humanitarčka, obe organizaciji je kot pobudnik projekta povezal Žiga Vavpotič, saj verjame da je v teh časih še bolj pomembno sodelovati.
Projekta pa ne bi bilo brez sodelovanja glavnega telekomunikacijskega partnerja A1, ki projektu zagotavlja vzpostavitev in delovanje brezplačne telefonske številke in ostalih sodelujočih operaterjev- Telekom Slovenije, T-2, Telemach, Novatel, SoftNET, Detel, projekt pa je, kot rečeno, podprlo tudi ministrstvo za delo družino.

Seveda so tudi na Simbiozi, ki izvaja projekte za starejše v eni od hal v BTC, zaznali, da je v času koronavirusa osamljenost starejših zelo velik problem. »ČvekiFON smo ustvarili z namenom dolgotrajnega spletanja socialne mreže, zmanjšanja osamljenosti ter povezovanja. Uporaba je brezplačna in varna. Z brezplačnim klicem na 080 38 07, se uporabnik registrira in izvede brezplačni klic, ČvekiFON pa ga poveže z naključnim starostnikom. In ravno ta naključnost je pravzaprav zabavna stvar, saj z njo poskušamo razširiti socialno mrežo starostnikov, « je povedala Ana Pleško iz Simbioze, vodja projekta ČvekiFON, kot so zapisali v sporočilu za javnost.

Če potrebujete dodatne informacije, gradivo, materiale, slike, pa lahko to sporočite na ana.plesko@simbioza.eu ali jih pokličite na 040 600 133 , sporoča Ana Pleško, vodja projekta.<br />
<br />
Foto Roman ŠŠipić
Če potrebujete dodatne informacije, gradivo, materiale, slike, pa lahko to sporočite na ana.plesko@simbioza.eu ali jih pokličite na 040 600 133 , sporoča Ana Pleško, vodja projekta.

Foto Roman ŠŠipić



 

Kako deluje ČvekiFON


Tako klicatelj kot klicoči ne vidita osebnih telefonskih številk - le centralno številko ČvekiFONa. Seveda si slednjo lahko nato izmenjata, v kolikor najdeta skupni interes. Ključen pomen ČvekiFONa je, da za razliko od trenutno vzpostavljenih prostovoljskih linij, deluje avtomatizirano, s čimer se lahko prepotrebni prostovoljci razporedijo na druga mesta. ČvekiFON deluje med 8:00 uro zjutraj in 20:00 uro zvečer.



Njegovo delovanje je predvideno kot dolgoročen projekt in ni vezano na čas trajanja pandemije. »Zavedamo se, da je že tako težka socialna izolacija za starostnike v teh časih lahko še težja in še bolj neprijetna. Zato smo v sodelovanju s Simbiozo in Humanitarčkom brezplačno vzpostavili klicni center, ki omogoča povezovanje starostnikov in jim tako krajša čas v izolaciji. Trenutne razmere prinašajo tudi priložnosti. Ena od njih je navkljub fizični izolaciji zagotovo tudi spoznavanje novih ljudi. Verjamemo, da bodo starostniki storitve s pridom uporabljali za obujanje starih in navezovanje novih stikov in prijateljstev,« je dejal Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in Vip mobile.

Vabijo torej vse starejše, da pokličejo na 080 38 07 in postanejo del družine ČvekiFON. #ostanidoma in pokliči.

Komentarji: