Na lastno pest sadili drevesa

V opuščeni drevesnici v Medlogu na občinski zemlji prostovoljci sadili sadno drevje in grmovnice
Fotografija: Sajenje sadnega drevja v opuščeni drevesnici v Medlogu. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Sajenje sadnega drevja v opuščeni drevesnici v Medlogu. FOTO: Brane Piano

Celje – Zvenelo je malce altruistično, ko je svetnik Levice v celjskem mestnem svetu Samo Seničar pred tednom dni svetnike za danes dopoldan ob dnevu zemlje povabil k sajenju dreves na območju opuščene drevesnice propadlega Vrtnarstva Celje v Medlogu. Še posebej, ko mu je župan Bojan Šrot svetoval, naj načrte preloži za leto dni, saj da za tisto območje še rišejo, kje bodo speljali zaščitni vodni nasip.
 
A danes dopoldan se je pri celjski Špici, sotočju Ložnice in Savinje, zbralo nekaj deset Celjanov, številni tudi z otroki, opremljeni so bili z lopatami in nosili so sadike sadnega drevja in gromovnic. Prišla je tudi Urša Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja in kandidatka za evropski parlament.
 
Mečkanja oblasti z načrti za Medlog imajo mnogi dovolj, tudi, da nasipa ne načrtujejo po prvotnih načrtih in za obrambo naselja pri Špici pred visokimi vodami, ampak le začasni nasip, ki bo zasebnemu investitorju omogočil gradnjo hiš ob Ljubljanski cesti, o predlogih za ureditev zelenih in parkovnih površin na tem območju pa ne občinske oblasti resneje ne razmišljajo.
 
Tako so danes nekateri Celjani - med njimi oba svetnike Levice Celje, torej Seničar in Matija Kovač, njihovi člani in podporniki, pa tudi v mestni svet neizvoljene liste Odprto Celje - do vzhodne strani drevesnice prinesli sadike avtohtonih sort jablan, češenj, hrušk, breskev in malin in jih po navodilih Irene Ašič, idejne vodje Drevesnega parka, ki je Seničarju tudi predlagala akcijo, posadili na opuščeni koruzni njivi ob Savinji nad barom Paleta.

Komentarji: