Dvig pokojnin za 4,5 odstotka, minimalna plača bo vsaj 850 evrov neto

Minister za delo Luka Mesec je napovedal, da se bo minimalna plača zvišala v dveh korakih, kot so zahtevali sindikati.
Fotografija: Miinister za delo Luka Mesec bo predstavil odločitve vlade. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Miinister za delo Luka Mesec bo predstavil odločitve vlade. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vlada je na današnji seji sprejela zakon, ki bo omogočil, da se bodo pokojnine predčasno uskladile, že novembra namesto februarja, in sicer za 4,5 odstotka, kot je že v ponedeljek napovedal predsednik vlade Robert Golob.

Upokojenci bodo tako deležni enakega dviga pokojnin, kot so se oktobra zvišale plače zaposlenih v javnem sektorju.

»Vlada se je odločila, da bo vsem stopila naproti s približno enakimi zneski. Ker smo plače v javnem sektorju zvišali za 4,5 odstotka, bomo tudi pokojnine za 4,5 odstotka,« je utemeljil minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec in se s tem tudi odzval na zahteve Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) po tem, da bi se zdaj najprej pokojnine uskladile izredno, za 4,4 odstotka, februarja pa še redno.

Po veljavnem zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je za izračun redne uskladitve sicer merodajna formula, po kateri se računa 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen osnovnih življenjskih potrebščin. 

Finančne posledice redne uskladitve ocenjujejo na približno 300 milijonov na leto, dejstvo, da bo dvig dva meseca prej, pa pomeni 45 dodatnih milijonov evrov, je pojasnil minister.

Pri tem so, kot se je izrazil Mesec, stopili naproti tudi domovom za starejše. »Ti so se zaradi referendumske pobude SDS proti noveli zakona o dolgotrajni oskrbi, v kateri je tudi 30-milijonski paket pomoči za domove za starejše, znašli v finančnih stiskah,« je pojasnil minister. Pripravili so dva ukrepa – prvi je 12 milijonov za financiranje zvišanja plač zaposlenih po dogovoru s sindikati javnega sektorja, drugi pa je pomoč pri financiranju višjih stroškov hrane, elektrike, ogrevanja. »Hkrati smo se dogovorili, da se oskrbnine ne morejo zvišati za več, kot se bodo pokojnine. Rast oskrbnin torej omejujemo na 4,5 odstotka,« je predstavil Mesec.

Glede minimalne plače pa je vlada sprejela usmeritev, s katero bo šla pred ekonomsko-socialni svet. Očitno je prisluhnila zahtevam sindikatov in se odločila za dvig minimalne plače v dveh korakih – najprej bi jo novembra uskladili z novo oceno minimalnih življenjskih stroškov. Pri tem koraku bi se povečala s sedanjih 778 evrov neto na 804 evre.

Prihodnje leto pa bi sledila še uskladitev z letno stopnjo inflacije. »Že ta trenutek lahko z gotovostjo rečem, da bo s prihodnjim letom minimalna plača višja od 850 evrov neto mesečno. To je bistven ukrep, s katerim bomo pomagali vsem prejemnikom minimalne plače, vsem, ki trdo delajo, ampak slabo zaslužijo. Njim se bodo dohodki prihodnje leto bistveno povečali,« je zagotovil Luka Mesec, hkrati pa dejal, da so to izhodišča, s katerimi bodo vstopili v pogajanja. S sindikati in delodajalci se morajo dogovoriti, kako točno ta usklajevanja izpeljati.

Po njegovih besedah se bodo plače zvišale še dodatno na račun davčne reforme, ki bo splošno olajšavo dvignila na 5000 evrov, a »gospodarske zbornice nekaterim delom nerazumno nasprotujejo«. Na pobude, ki jih je bilo zadnje dni slišati od delodajalcev, pa je odgovoril, da država ne bo doplačevala plač in ne bo pokrivala dviga. Bodo pa gospodarstvu pomagali s shemo čakanja na delo, ki jo bodo predstavili v kratkem, za tista podjetja, ki se bodo pozimi znašla v težavah zaradi zvišanja energentov.

Preberite še:

Komentarji: