Janez Janša v Izraelu zastopal strankarska stališča

Vlada zavrača načrte prvaka opozicije Janeza Janše, ki bi slovensko veleposlaništvo v Izraelu preselil v Jeruzalem.
Fotografija: V Izraelu je Janša napovedal, da bi v primeru ponovnega vodenja vlade preselil slovensko veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem. FOTO: zaslonski posnetek, omrežje X
Odpri galerijo
V Izraelu je Janša napovedal, da bi v primeru ponovnega vodenja vlade preselil slovensko veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem. FOTO: zaslonski posnetek, omrežje X

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu nista bila obveščena o nedavnem obisku predsednika SDS Janeza Janše v Izraelu, je na seji odbora državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) potrdila državna sekretarka Sanja Štiglic.

image_alt
Janez Janša s soliranjem v Izraelu slabil položaj Slovenije

Janša je Izrael v začetku prejšnjega tedna obiskal v okviru Mednarodne demokratske unije (IDU), ki združuje okrog 80 desnih strank. Kot del delegacije se je srečal z več visokimi predstavniki države, med drugim z zunanjim ministrom Izraelom Kacem. Obiskal je tudi kibuc Kfar Aza, ki so ga oktobra lani napadli pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

V Izraelu je Janša napovedal, da bi v primeru vnovičnega vodenja vlade preselil slovensko veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem. Ob njegov obisk se je na seji OZP obregnil poslanec Lenart Žavbi (Svoboda), češ da je bil Janša v izjavah neusklajen z zunanjim ministrstvom, njegova tam izražena stališča pa da so bila v nasprotju z uradnimi stališči slovenske zunanje politike.

Po njegovih besedah je poleg napovedi selitve veleposlaništva izrazil tudi podporo vladi Benjamina Netanjahuja pri napadih na Gazo in nasprotovanje reševanja palestinsko-izraelskega spora, ki bi vodilo do rešitve dveh držav. Žavbi je prepričan, da Janša vodi vzporedno zunanjo politiko in z neusklajenostjo škodi Sloveniji, kar da je zlasti sporno zdaj, ko je nestalna članica varnostnega sveta OZN.

Državna sekretarka Sanja Štiglic je potrdila, da ministrstvo in veleposlaništvo v Tel Avivu nista bila obveščena o obisku Janše, ki je bil, kot razumejo, strankarski obisk. Na zunanjem ministrstvu si pa želijo, da bi bili vsi v tujini čim bolj usklajeni.

Sanja Štiglic je bila jasna, da vlada ne namerava seliti veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. »Slovenija namreč namerava slediti mednarodno uveljavljenemu stališču, da se ne sme spreminjati statusa Jeruzalema, in tja ne bo selila veleposlaništva, dokler ne bo dosežen mirovni dogovor med Izraelci in Palestinci in rešitev dveh držav,« je dejala in dodala, da gre pri tem za stališče vseh dosedanjih vlad in odborov za zunanjo politiko in Evropske unije.

Preberite še:

Komentarji: