Od jutri dodatne ugodnosti pri vožnji z avtobusom ali vlakom

Veliki popusti za vožnje ob koncu tedna, jeseni pa poenostavitev subvencioniranih vozovnic za dijake in študente.
Fotografija: Enotne vozovnice veljajo v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Enotne vozovnice veljajo v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu. FOTO: Jure Eržen/Delo

Že tako skromen slovenski javni potniški promet se je lani zaradi epidemije zmanjšal za več kot polovico. V integriranem javnem potniškem prometu je bilo potnikov za kar 60 odstotkov manj kot leta 2019, podobne številke veljajo tudi za železniški potniški promet in javni mestni potniški promet. Ministrstvo za infrastrukturo zato jutri, 1. julija, uvaja vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti v medkrajevnem avtobusnem javnem potniškem prometu in domačem železniškem prometu ob koncu tedna, z začetkom prihodnjega šolskega in študijskega leta pa poenostavitve in pocenitve v subvencioniranem prometu za dijake in študente. Že od 1. junija pa so brezplačne vozovnice za upokojence avtomatsko podaljšane za 365 dni.

image_alt
Z rahljanjem ukrepov se polnijo tudi avtobusi


Ministrstvo za infrastrukturo želi tako v časih, ko se začenjajo epidemiološke razmere normalizirati, z različnimi spodbudami in ukrepi ponovno povečati število potnikov v javnem potniškem prometu vsaj na čase pred epidemijo, ko se je število potnikov ob uvedbi enotnih (tudi brezplačnih) vozovnic v integriranem javnem potniškem prometu vendarle začelo povečevati.

 

Jutrišnja prva novost so vikend vozovnice za družine in skupine do pet oziroma deset potnikov, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let za neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni. Cena vozovnice bo 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do deset oseb. Druga novost pa so 75-odstotni popusti ob nakupu vseh enotnih vozovnic za vse potnike vse sobote, nedelje in praznike v obdobju od 1. julija 2021 do 30. junija 2022. Ob tem na infrastrukturnem ministrstvu napovedujejo, da se bodo glede na odziv potnikov odločili o trajni uvedbi popustov in ugodnosti.


Starejši potniki


Pred trinajstimi meseci uvedene brezplačne rdeče vozovnice IJPP Slovenija za okrog šeststo tisoč upokojencev, starejših od 65 let, invalidov in vojnih veteranov so bile lani poleti pravi hit, leto dni po njihovi uvedbi, torej ko bi jih prvi uporabniki morali podaljšati, so jih na infrastrukturnem ministrstvu avtomatsko podaljšali za naslednjih 365 dni, torej v leto 2022.

Kot razlog na ministrstvu logično navajajo dejstvo, da imetniki vozovnice niso mogli koristiti javnega prevoza oziroma so ga lahko koristili v zmanjšanjem obsegu. Veljavnost brezplačne vozovnice se namreč podaljšuje za eno leto glede na datum veljavnosti. V javnem mestnem potniškem prometu brezplačne vozovnice, kot je znano, ne veljajo.

V zadnjem trenutku ali prepozno? FOTO: Jure Eržen/Delo
V zadnjem trenutku ali prepozno? FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Dijaki in študentje


Ko so na infrastrukturnem ministrstvu v sodelovanju z drugimi resorji pred leti spremenili sistem subvencioniranja šolskih in študentskih prevozov, se je promet opazno povečal. Z novim šolskim in študijskim letom pa na ministrstvu za infrastrukturo sistem še poenostavljajo. Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Republike Slovenije.

Poleg tega je novost, da bo vozovnica veljala skozi vse leto, ne le do konca šolskega oziroma študijskega leta. Enotna cena te vozovnice bo 25 evrov na mesec. Tudi tu velja opozorilo, da ostaja sistem subvencioniranih mestnih vozovnic nespremenjen.

Poenostavitev subvencioniranih vozovnic za dijake in študente. FOTO: Jure Eržen/Delo
Poenostavitev subvencioniranih vozovnic za dijake in študente. FOTO: Jure Eržen/Delo


Taka vozovnica bo po oceni infrastrukturnega ministrstva bistveno poenostavila dosedanji sistem relacijskih vozovnic. Za uporabnika bo bistveno ugodnejša, saj mu bo omogočala ne le potovanja od doma do kraja izobraževanja in nazaj, temveč tudi potovanja v prostem času po območju celotne države.

»Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa. S tem želimo omejevati obseg osebnega motoriziranega prometa v Republiki Sloveniji in prispevati k ciljem zniževanja negativnih vplivov prometa na okolje in podnebje,« navajajo na ministrstvu. Ob poenostavitvi odpadejo tudi vsi postopki zamenjave vozovnic zaradi sprememb lokacij bivanja in izobraževanja, izvajanja praktičnega izobraževanja, dvojne vloge in podobno, kjer je bilo pri izdaji vozovnic doslej največ napak.

Komentarji: