Virus se širi na porokah, srečanjih, v podjetjih, domovih za starejše

V Sloveniji smo imeli zadnji teden 104 primere, od tega samo dva uvožena.
Fotografija: V Sloveniji so v ponedeljek potrdili 24 novih okužb s koronavirusom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji so v ponedeljek potrdili 24 novih okužb s koronavirusom. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po koncu tedna, ko smo imeli manjši porast novih okužb (tudi zaradi manjšega obsega testiranja), so včeraj v Sloveniji potrdili 24 novih primerov. Tretji dan zapored smo v Sloveniji imeli tudi smrtno žrtev med okuženimi z novim koronavirusom. 

Okužbe se širijo znotraj Slovenije, tako rekoč jih ne uvažamo. V Sloveniji smo imeli prejšnji teden 104 primere, od tega samo dva uvožena, je na današnji novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 povedala Nuška Čakš Jager (NIJZ). Večina okužb se torej zgodi z lokalnim prenosom, na porokah, srečanjih, v podjetjih, in med drugim v domovih za starejše.

Lokalno širjenje se v Sloveniji proporcionalno povečuje – zato je pomemben ukrep karantena. Empirični podatki namreč kažejo, da je verjetnost, da bodo zbolele osebe, ki jim je bila odrejena karantena, precejšnja, je še povedala predstavnica NIJZ in opozorila, da se približujemo kritični meji, »kjer epidemiološka služba s svojimi kapacitetami do neke mere še obvladuje in deluje v smislu preprečevanja širjenja virusa.«



V Sloveniji imamo več žarišč, je povedala Nuška Čakš Jager, a pričakujejo, da se bo več območij kmalu s tega seznama odstranilo. Največji skupek je trenutno v Hrastniku z registriranimi 45 okuženimi, pri čemer je pojasnila, da sicer vsi oboleli niso iz Hrastnika, so pa vsi vezani na isti dogodek.


Problematično širjenje po državi


Tudi Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana kot problematično ocenjuje predvsem širjenje virusa v državi. Virus se je, tako kažejo podatki od ponedeljka, razširil v štiri nove občine, »kar nakazuje, da smo daleč od tega, da bi imeli vse pod nadzorom«, je poudarila za STA.

Po njenih besedah je vedno več obolelih v starostni skupini, kjer je mogoče pričakovati težji potek bolezni. Med 24 novimi okužbami, ki so jih potrdili v ponedeljek, je devet mlajših in 15 starejših, pri katerih je večja verjetnost, da bo potek bolezni težji in bodo potrebovali hospitalizacijo. Povprečna starost hospitaliziranih bolnikov je 60 let, je Mateja Logar še pojasnila za STA.



V Sloveniji so doslej skupno izvedli več kot 123.000 testov, potrdili pa so 1977 okužb. Trenutno je aktivnih 238 primerov. Pred kratkim je bilo več okužb med zdravstvenimi delavci in v domovih starejših občanov. Število okužb je v porastu na svetu na sploh, doslej se je potrjeno okužilo več kot 14,5 milijona ljudi. Največ okužb je v Ameriki in Aziji, Evropa pa vzdržuje ravnotežje – hudo ogroženih območij je čedalje manj.

Dnevno število potrjenih primerov covid-19. FOTO: NIJZ
Dnevno število potrjenih primerov covid-19. FOTO: NIJZ


Čedalje boljše spoštovanje pravil v lokalih


Karantenske odločbe po novem izdajajo policisti, je na današnji novinarski konferenci spomnila namestnica vladnega govorca Špela Horjak. Včeraj so jih na mejnih prehodih izdali skoraj 297, delo tam pa je po njenih besedah ob začetnih daljših čakalnih vrstah potekalo tekoče. Zdravstvena inšpekcija je doslej izvedla okoli 6000 nadzorov spoštovanja karantenskih odločb in približno 260 nadzorov spoštovanja pravil v gostinskih lokalih, kjer so ugotovili, tako Špela Horjak, da posamezniki in lastniki čedalje bolj upoštevajo pravila. 

Preberite še:

Komentarji: