Na onkologiji pozivajo k solidarnosti in spoštovanju ukrepov

V zadnjih tednih so na Onkološkem inštitutu zabeležili povečano število potrjenih okužb med bolniki in zaposlenimi.
Fotografija: Rakavi bolniki so bolj ogroženi za težji potek bolezni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Rakavi bolniki so bolj ogroženi za težji potek bolezni. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike zaradi koronavirusa, ki v prihajajočih tednih napoveduje težke razmere v zdravstvu in v državi, so zaskrbljeni tudi na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

»Onkološki bolniki so ranljiva skupina, ki je bolj ogrožena za težji potek bolezni covid 19. Po podatkih Registra raka pa je danes že v vsaki 4. slovenski družini en član, ki je zbolel za rakom. Zato pozivamo tudi vse državljane k solidarnosti in doslednemu spoštovanju vseh epidemioloških ukrepov,« sta pozvali direktorici inštituta Andreja Uštar, v. d. generalne direktorice, in izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., strokovna direktorica.



»Bolnikom in svojcem sporočamo, da kljub zelo razširjenemu virusu v populaciji Onkološki inštitut Ljubljana, tudi ob podpori države, še naprej neprekinjeno izvajajo obravnavo onkoloških bolnikov iz cele Slovenije. Z ustreznimi ukrepi za obvladovanje širjenja okužbe, ki so prilagojeni specifičnosti naše ustanove in bolnikov, smo poskrbeli za varno okolje, zato bolnike pozivamo, da tudi ob morebitnem nadaljnjem slabšanju epidemije ne opuščajo zdravljenja.«

image_alt
Vlada bo predvidoma podaljšala ukrepe


Da bi zagotovili čim večjo varnost, so sprejeli več ukrepov, a so v zadnjih tednih zabeležili povečano število potrjenih okužb med bolniki in zaposlenimi, kar pričakovano sovpada z razširjenostjo okužb v populaciji in ne odraža širjenja okužbe znotraj inštituta. »Po naših izkušnjah primere okužb dobro obvladujemo, kar pomeni, da so naši varnostni ukrepi dobri. Seveda pa si želimo, da bi bilo teh primerov čim manj, saj s tem narašča število odsotnosti, zaradi katerih je obremenitev osebja večja.«

image_alt
Poklukar z Janšo o težavnih razmerah v UKC Ljubljana


Vstop na Onkološki inštitut je možen le preko nadzorne triažne točke v stavbi E s strani Ljubljanice.Bolnike naprošajo, da če imajo znake okužbe dihal (kašelj, težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka) ali so bili v rizičnem stiku z osebo s sumom ali potrjeno okužbo COVID-19, da obravnavo prestavijo. Bolniki naj bodo dosegljivi na telefon, saj jih zdravstveno osebje kliče, da preverijo zdravstveno stanje. Na dan obravnave je vstop na OI mogoč 15 min pred naročeno obravnavo; če je bolnik pred tem naročen na odvzem krvi, je vstop mogoč 90 min pred obravnavo. Na nadzorni triažni točki naj bolniki zdravstvenemu osebju pokažejo naročilo na obravnavo, prosimo tudi, da iskreno odgovarjajo na zastavljena vprašanja, s katerimi osebje preverja njihovo zdravstveno stanje. Spremstvo svojcev je dovoljeno le do nadzorne triažne točke, nadalje bolnika prevzame naše osebje.

Na OI velja tudi popolna prepoved obiskov, izjema so umirajoči bolniki.

Preberite še:

Komentarji: