Na posestvu Tonija Štrigla jih gori 50 tisoč

Z ženo Renato jih je nameščal več kot mesec dni. Svetile bodo do svetih treh kraljev.
Fotografija: Vsa leta doslej se je v prazničnem decembru trlo obiskovalcev, ki so želeli videti Tonijev okrašeni dom. Letos bo zaradi epidemije drugače. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Vsa leta doslej se je v prazničnem decembru trlo obiskovalcev, ki so želeli videti Tonijev okrašeni dom. Letos bo zaradi epidemije drugače. FOTO: Tadej Regent/Delo

Toni Štrigl iz Selovca v občini Dravograd se tudi letos ponaša z najbolj prazničnim domom in posestjo v državi. Okrasil ju je s petdeset tisoč novoletnimi lučkami, kar je deset tisoč več kot lani. 

S praznično okrasitvijo ni malo dela. Dober mesec je porabil samo za nameščanje, prav toliko časa bo potreboval za pospravljanje, a nič prej, ko bo mraz popustil, da jih ne poškoduje. Tonijeve lučke bodo od danes svetile od mraka do polnoči, le na božič in novo leto jih bo pustil prižgane vso noč. 

Prejšnja leta je Toni rad sprejemal obiskovalce od blizu in daleč. Nobenemu ni bilo treba lučk občudovati s ceste. Letos pa ... »Zaradi koronavirusa bo ogled možen, če bodo ukrepi to dopuščali,« je povedal upokojeni železar, med ljudmi znan tudi kot strasten zbiratelj. V svojem zasebnem muzeju ima okoli 15 tisoč razstavnih eksponatov, med njimi več sto vojaških, gasilskih in policijskih uniform. Med razstavljenimi uniformami je tudi njegova vojaška, ki jo je nosil v času osamosvojitvene vojne v Bukovju pri Dravogradu.  
 
Toni Štrigl v svojem muzeju. FOTO: Tadej Regent/Delo
Toni Štrigl v svojem muzeju. FOTO: Tadej Regent/Delo
  

Ko je Toni z ženo Renato živel še v stanovanjskem bloku na Ravnah na Koroškem, je poskrbel, da za praznike ni bilo okrašeno le njuno stanovanje, pač pa kar celo nadstropje. Bilo je obdobje, ko je bil odločen, da lučk ne bo več prižigal, a so ga ljudje na ulici ustavljali in že v jeseni spraševali, koliko jih bo letos. 

Največ vprašanj Toni dobi v zvezi z računom za električno energijo. »Res ni visok, ker sem lučke zamenjal z led-diodami. Poravnam ga sam,« pove Toni, ponosen za praznično okrašen dom na tromeji občin Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem in Dravograd.

Komentarji: