Na referendumu glas oddalo že skoraj 54.500 volivcev

Predčasno glasovanje na referendumu o noveli zakona o vodah je na 92 voliščih po državi možno še danes, in sicer do 19. ure.
Fotografija: V prvih dveh dneh predčasnega glasovanja se je odzvalo 3,21 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Odpri galerijo
V prvih dveh dneh predčasnega glasovanja se je odzvalo 3,21 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff

Predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah, ki se je začelo v torek, se je po podatkih občinskih volilnih komisij v dveh dneh udeležilo 54.456 volivcev oziroma 3,21 odstotka vseh volilnih upravičencev, je danes sporočila Državna volilna komisija (DVK).

image_alt
Zapleti tudi pri glasovanju iz tujine


Za primerjavo: v prvih dveh dneh predčasnega glasovanja na ponovljenem referendumu o zakonu o drugem tiru leta 2017 je glasovalo 8378 volivcev oziroma 0,49 odstotka vseh volilnih upravičencev, je še sporočila DVK.
 

Na nekaterih voliščih težave


Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti referenduma o noveli zakona o vodah, lahko še danes svoj glas oddajo predčasno. Predčasno glasovanje poteka od torka, in sicer med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi.

Volišča so večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, zaradi nekaterih sprememb lokacij volišč pa so se na nekaterih pojavljale težave. Predvsem v Mariboru in Ljubljani, kjer so volišča na novih lokacijah in volivci niso vedeli, kje lahko oddajo svoj glas.

Težava je bila tudi ta, ker številni posamezniki ne vedo, v kateri okraj spadajo. V Ljubljani je zaradi skupne lokacije za vseh 14 volilnih okrajev na Gospodarskem razstavišču nastala gneča, volivci pa so se pritoževali tudi zaradi slabo označenih volišč.

FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

 

eUprava trdi, da je odpravila napako pri obveščanju o vlogah za glasovanje


Nekateri volivci, ki so prek eUprave oddali vloge za posebne oblike glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah, so v sredo popoldne in danes zjutraj dobili več sporočil, da je bila njihova vloga uspešno zaključena. Strokovna ekipa je napako danes malo po 9. uri odpravila, vse vloge so obdelane, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

»V zvezi s tem posebej poudarjamo, da je naša tehnična ekipa po včerajšnji tehnični napaki posebno pozornost posvetila temu, da bi eUprava res nemoteno delovala in bi lahko uporabniki vloge uspešno oddali ter bili o tem tudi pravočasno obveščeni. Zato izpostavljamo, da so bile, ne glede na današnjo nevšečnost, prav vse oddane vloge uporabnikov uspešno obdelane,« so zapisali na ministrstvu.

Prejemnikom ponovljenega sporočila se opravičujejo za neprijetnosti, poudarjajo pa, da je najbolj pomembno, da so bile vloge uspešno oddane in obdelane, tudi če je bil uporabnik o tem večkrat obveščen.
 

Nekateri prejeli po sto obvestil


Iz Državne volilne komisije (DVK) so danes zjutraj sporočili, da so v sredo popoldne eUpravo obvestili, da je v sredo veliko volivcev, ki so v zadnjih dneh oddajali vloge za posebne oblike glasovanja na referendumu (glasovanje na voliščih omnia, na domu ...) prek eUprave od tega portala prejelo veliko povratnih e-sporočil.

»Od včeraj popoldne do danes zjutraj smo na naš glavni predal (gp-dvk@dvk-rs.si) prejeli ogromno takšnih obvestil. Danes zjutraj smo opravili dva razgovora z dvema volivcema, ki sta potrdila, da e-sporočila še vedno prihajajo in da so prihajala vso noč. Prejela sta okoli sto takih obvestil,« je v sporočilu eUpravi navedla DVK ter izrazila pričakovanje, da bo eUprava zadevo urgentno obravnavala in napako takoj odpravila.

Preberite še:

Komentarji: