Na referendumu o vodi bo iz tujine glasovalo okoli 5000 oseb

Končno število volivcev, ki bodo lahko glasovali iz tujine, tako še ni znano, referendumski kvorum je okoli 340.000 glasov.
Fotografija: Volivci, ki imajo stalno prebivališče v tujini, lahko glasujejo na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Volivci, ki imajo stalno prebivališče v tujini, lahko glasujejo na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. FOTO: Jure Eržen/Delo

Državna volilna komisija (DVK) je za glasovanje na referendumu o noveli zakona o vodah prejela več kot 5300 vlog, med katerimi pa so tudi nepopolne vloge in vloge, ki so jih volivci prek portala eUprava podali večkrat. Končno število volivcev, ki bodo lahko glasovali iz tujine, tako še ni znano, po sedanjih podatkih pa kaže, da jih bo več kot 5000.

V petek se je iztekel rok, do katerega so morali volivci, ki želijo na referendumu o noveli zakona o vodah glasovati iz tujine, to sporočiti DVK. Komisija je prejela več kot 5300 vlog, a so v to število zajete nepopolne vloge, nekateri volivci so prek eUprave vloge poslali tudi večkrat, ali pa so vlogo najprej podali in jo nato umaknili.

image_alt
So vodi, kakršna nam zdaj teče iz pip, šteti dnevi?


DVK vloge še obdeluje, zato končno število volivcev, ki bodo svoj glas na referendumu lahko oddali iz tujine, še ni znano. V tem trenutku DVK beleži 4787 veljavnih vlog za glasovanje po pošti iz tujine in 393 vlog za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, je za STA sporočil direktor službe DVK Dušan Vučko. Skupno gre torej za 5180 vlog. Končni podatki bodo predvidoma na voljo v tem tednu.

Vučko je ob tem spomnil, da lahko volivci, ki imajo stalno prebivališče v tujini (t.i. izseljenci) glasujejo na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, na katerem je odprto volišče, ne glede na to, ali so o tem obvestili DVK.

image_alt
Bomo šli na referendum 4. julija?


Glede na naveden podatke bo novela zakona o vodah na referendumu zavrnjena, če bo proti njej glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali, obenem pa mora proti glasovati najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volivk in volivcev.

Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal 11. julija na pobudo Gibanja za pitno vodo. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021.

Preberite še:

Komentarji: