Golob: Ključna slovenska orientacija je delovanje skozi Varnostni svet OZN

Na seji državnega zbora so obiskovalci pripravili protest v podporo Palestini.
Fotografija: Protest v podporo Palestini na današnji seji državnega zbora. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Protest v podporo Palestini na današnji seji državnega zbora. FOTO: Jože Suhadolnik

Poslanka Levice Nataša Sukič je na predsednika vlade Roberta Goloba na današnjem zasedanju državnega zbora naslovila več vprašanj glede zaskrbljujočega razvoja dogodkov v Gazi, Zahodnem bregu in okupiranih ozemljih. Opozorila je, da na vsakih deset minut v Gazi umre otrok, ob tem da je bilo v izraelskih povračilnih ukrepih ubitih že več kot 26 tisoč Palestincev.

»Ključna slovenska orientacija je delovanje skozi Varnostni svet OZN. Nič ni bolj učinkovitega od tega, saj imamo pri tem pozornost celega sveta,« je predsednik vlade Golob odgovoril na vprašanje, na kakšen način si bo prizadevala za premirje v Gazi. »Še naprej bomo podpirali delovanje generalnega sekretarja OZN, ker najbolj zaobjema interese celega sveta,« je še dodal predsednik vlade.

Izpostavil je, da je Hamas teroristična organizacija, kar se je jasno pokazalo v napadih na Izrael sedmega oktobra lani, vseeno pa je šel Izrael predaleč pri uveljavljanju pravice do samoobrambe.

»Zelo enostavno je biti oster v besedah, doseči, kar želimo, pa je bistveno težje. Podpiramo vse iniciative, ki gredo v smeri ustavitve spopadov in na tem bomo delali še naprej,« je bil Golob med vrsticami kritičen do poslanke Levice in retorike stranke glede konflikta v Gazi.

Golob je še poudaril, da Slovenija stoji trdno na evropski liniji, ki si prizadeva najti trajno rešitev za položaj Palestine. A danes smo zelo daleč od tega, saj rešitev dveh držav zavračata tako Hamas, kot izraelska vlada.

Opozorili poslance na dogajanje v Gazi

Ob začetku seje so člani Gibanja za pravice Palestincev izobesili palestinske zastave, s katerimi »so opozorili poslance in poslanke, da je potrebno Palestino postaviti na dnevni red«. »Po štirih mesecih intenzivnih izraelskih napadov na Gazo – ter že več kot 26.000 pobitih ljudeh – in po nedavni odločitvi Meddržavnega sodišča, je skrajni čas, da Republika Slovenija ukrepa proti Izraelu,« je gibanje zapisalo v sporočilu za javnost. 

Ker Izrael kljub sodbi mednarodnega sodišča ne namerava prekiniti blokade in bombardiranja Gaze »so nujno potrebni nadaljnji, konkretni ukrepi, ki bodo končali brezpogojno in neomajno politično, vojaško ter gospodarsko podporo Izraela.« Nosilce politične moči zato pozivajo naj se Slovenija pridruži tožbi Republike Južne Afrike pred Meddržavnim sodiščem, naj uradno razglasi vojaški embargo na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom, naj predlaga in se zavzame za sankcije na ravni EU, vključno s prekinitvijo Pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom in naj prekine diplomatske stike z Izraelom ter odpokliče slovenske predstavnike iz Izraela.

Protest v podporo Palestini na današnji seji državnega zbora. FOTO: Jože Suhadolnik
Protest v podporo Palestini na današnji seji državnega zbora. FOTO: Jože Suhadolnik

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič »opozorila na varnost poslancev državnega zbora«, da naj se to, kar se je zgodilo na balkonu, ne ponovi.

»Glede nemira na balkonu, če mu lahko tako rečemo, bom povedala samo – državljani so izrazili svoje prepričanje, kakor so ga, varnost je za to poskrbela, bili so mirni, niso se upirali in so balkon tudi zapustili,« je dejala predsednica DZ.

Poslanka Levice Nataša Sukič je kasneje zahtevala, da se poslanska SDS Jelka Godec poslancem opraviči, saj jih je po njenem mnenju zlorabila, ko je rekla, da so ogroženi. »Palestinska zastava, razvita v podporo krvavečemu palestinskemu ljudstvu, mene ne ogroža, tudi ubija ne, ubijajo bombe, ki padajo na Gazo,« je dejala Nataša Sukič. 

Komentarji: