Na svetovni dan mačk se zavetišča spopadajo z zapolnjenimi kapacitetami

V Sloveniji točne evidence o številu mačk ni, a ocenjujejo, da le na območju ljubljanske občine živi okoli 10 tisoč prostoživečih malih štirinožcev.
Fotografija: Mačke se neodvisne in samosvoje, a se jih vseeno da marsičesa naučiti. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Mačke se neodvisne in samosvoje, a se jih vseeno da marsičesa naučiti. FOTO: Shutterstock

Širom sveta naj bi živelo več sto milijonov mačk, poznamo pa 58 pasem. Štirinožna bitja, ki sicer znajo dobro poskrbeti zase, v današnjem svetu potrebujejo svoj dom. Po svetu pa je žal veliko več mačk, kot je ustreznih domov zanje. »Veliko prošenj za sprejem brezdomnih mačk moramo vsak dan zavrniti,« je pojasnila Helena Hacin iz zavoda Mačja hiša, kjer so le v prvih sedmih mesecih tega leta sprejeli že okoli 400 mačk. »Število najdenih mačk trenutno presega vse običajne in obvladujoče okoliščine,« je še poudarila Hacinova. Lani so jih v enakem obdobju sprejeli manj kot 300. V zavodu za oskrbo mačk so še pojasnili, da je oddaja zapuščenih mačk v poletnih mesecih slabša, so pa letos ustrezen dom našli že 160 mucam.

S povečanim številom zapuščenih štirinožcev se soočajo tudi v ljubljanskem zavetišču, kjer so letos sprejeli že 710 mačk, ter v Obalnem zavetišču, kjer v zadnjem času sprejemajo vse več mačjih mladičev. Zaradi prenasičenosti zavetišč so ponekod sprejeli tudi omejitve sprejema mačk. Tako v zavetišču Horjul in Maribor sicer sprejemajo poškodovane in bolne mačke ter jim nudijo veterinarsko oskrbo, a jih nato po okrevanju vrnejo nazaj v okolje, kjer so bile najdene.

V primeru da najdete domnevno zapuščeno mačko, se obrnite na pristojno zavetišče občine, kjer ste malega štirinožca našli. FOTO: Marko Feist
V primeru da najdete domnevno zapuščeno mačko, se obrnite na pristojno zavetišče občine, kjer ste malega štirinožca našli. FOTO: Marko Feist


Marko Oman, vodja zavetišča za zapuščene živali v Ljubljani, je pojasnil, da prostorsko stisko ponekod rešujejo s pomočjo začasnih skrbnikov, kjer mačke ostanejo vsaj toliko časa, kot ga potrebujejo za celotno oskrbo n oddajo naprej. Seveda tudi ustreznih začasnih skrbnikov primanjkuje. V zavetišču prav tako opozarjajo, naj Slovenci z dopusta ne jemljejo zapuščenih živali, saj prečkanje meje in postopek registracije ni tako enostaven. »Prepričati se je potrebno o lastništvu živali ter za prehod meje urediti več stvari, zato je najbolje, da za živali poskrbijo tam, kjer so in kjer lokalne organizacije najbolj poznajo razmere,« svetujejo v zavetišču.

V Sloveniji pa poznamo tudi prostoživeče mačke, ki sodijo v posebno kategorijo zapuščenih živali. Oman ocenjuje, da zgolj na območju ljubljanske občine živi okoli 10 tisoč prostoživečih mačk, ki v večini primerov same poskrbijo zase, vendar je pri slednjih vseeno potrebno poskrbeti za kastracijo in sterilizacijo, saj se le tako lahko zajezi razmnoževanje.
 

Preberite še:

Komentarji: