Policija uporabila solzivec, pridržala številne protestnike

Policija je postopala drugače kot prejšnji teden, pridržanih je bilo mnogo več protestnikov.
Fotografija: Policija je uporabila silo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Policija je uporabila silo. FOTO: Matej Družnik/Delo

Na trgu republike, ki ga je začel preletavati policijski helikopter, se je ponovno zbralo več tisoč protestnikov proti vladi in njenim ukrepom za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa. Slišati je bilo običajne vzkliki: »Lopovi, lopovi«. Trg republike je bil že mnogo pred prihodom prvih protestnikov ograjen nekje na polovici, prav tako je na njem že dolgo pred začetkom protesta, napovedanim za 15. uro, mrgolelo policistov. 

image_alt
Zaplinjenje Ljubljane

Okoli 16.30 so se udeleženci odpravili s Trga republike proti Prešernovemu trgu, od tam pa so nadaljevali po Miklošičevi ulici. Usmerili so se mimo Argentinskega parka v smeri proti Tivoliju. Prehod iz Bleiweisove na Celovško cesto jim je onemogočila policijska blokada. Ozračje je postalo napeto, posamični protestniki so poskušali prebiti policijsko blokado, policisti so odgovorili s curki solzivca. V pripravljenosti so bili konjenica, vodni top, policijski psi. Helikopter je krožil nizko nad dogajanjem.

Policija skuša razgnati množico protestnikov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Policija skuša razgnati množico protestnikov. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Policisti so protestnike pozivali naj se razidejo, te pa so odgovorili s skandiranjem »Čuvate lopove!«. Situacije je bila izjemno napeta. Množica je vztrajala na križišču, dokler je ni policija postopoma potisnila nazaj proti centru. Več protestnikov so policisti zbili po tleh in odvlekli.

Policija je več poretstnikov zbila na tla in jih odvlekla. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Policija je več poretstnikov zbila na tla in jih odvlekla. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Protestniki so se razpršili po mestnem jedru, večja križišča blokirajo policijski kordoni. Do srečanja množice s policijsko blokado je prišlo tudi na križišču pred Tržaško cesto. Policija je protestnike povsod usmerjala nazaj proti centru, v večernih urah pa je bila močna policijska blokada ponovno tudi pred Šubičevo ulico. Policija se je tokrat usmerila predvsem na posameznike in številne izvlekla iz množice v marice. 

Policija je odvlekla številne posameznike. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Policija je odvlekla številne posameznike. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Shod se je končal z majhno skupinico, ki je vztrajala na Trgu republike. Policisti so številne prisotne popisali. 

Policisti so pred začetkom protesta napovedali, da bodo ukrepe prilagajali varnostnim razmeram in tveganjem. Zaradi zagotovitve varnosti je omejeno gibanje na določenih mestih, območje shoda pa videonadzorovano. Na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov, med drugim pirotehničnih sredstev, palic in orodij. Odsvetujejo tudi prisotnost otrok.

Kot poročajo mediji, so se tokrat odločili za protest brez ozvočenja. Shod tudi tokrat ni prijavljen, policija je udeležence kmalu pozvala, naj se razidejo. Tudi v minulih dnevih je ponovno pozivala, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja lastnih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

image_alt
O plinu, ki ga je v torek uporabila policija

Pozive na današnji shod je bilo znova opaziti na Facebooku (med drugim ga je delila t. i. civilna iniciativa Maske dol in znova tudi Resni.ca). Na teh profilih so vabili tudi na proteste v minulih tednih, ki so se razvili v izgrede, policija pa je odreagirala tudi z izjemno ostro uporabo solzivca in vodnega topa.

Policija je uporabila solzivec. FOTO: Matej Druznik/Delo
Policija je uporabila solzivec. FOTO: Matej Druznik/Delo

Na shodu pred tednom so policisti pridržali 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov ter še dve osebi. Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je dan po protestu očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrnil, notranji minister Aleš Hojs pa si je prislužil novo interpelacijo in očitke opozicije o politizaciji policije.

Policija je protestnike potisnila nazaj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Policija je protestnike potisnila nazaj. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Preberite še:

Komentarji: