Nadaljevanje pogajanj s Svizom

Tudi s predstavniki koordinacije stavkovnih odborov 17 sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se bodo pogajanja nadaljevala jutri.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Vladna pogajalska skupina je po približno dveh urah prekinila pogajanja s šolskim sindikatom Sviz. Za zdaj ni jasno, ali so kaj bliže dogovoru, saj so pojasnili zgolj, da so zadeve še odprte in da bodo pogajanja nadaljevali jutri.

Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je sicer na pogajanjih pridružil tudi sindikat delavcev v pravosodju, ki je danes začel stavko. Njegov predsednik Tomaž Virnik je ob odhodu pojasnil, da so tokrat pravzaprav šele začeli pogovore z vlado, ki jih bodo jutri nadaljevali na enak način, torej hkrati s Svizom.

Tudi s predstavniki koordinacije stavkovnih odborov 17 sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se bodo pogajanja nadaljevala jutri. Ob današnji prekinitvi pogajanj pa izjav niso dajali. Z zdravstvenima sindikatoma, s katerima so vladni pogajalci kot zadnjima danes sedli za pogajalsko mizo, pa bodo pogovore nadaljevali v petek.
 
Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je ob prihodu dejal, da vztrajajo pri svojih stavkovnih zahtevah, saj so te po njegovih besedah postavljene zelo realno in so minimalistične. Pogajajo pa se lahko le o nekaterih delovnih mestih.

Sicer pa od vlade pričakujejo, da bo »povedala, da končno razume naše zaposlene«, je pojasnil in dodal, da računajo na razum na vladni strani.

»Mislim, da ni res, da je fiskalni okvir tako zelo zožen,« je menil Vukadinovič. Kot je pojasnil, je treba na nekatere stvari pogledati tudi na drug način; če namreč v nekaj investiraš, potem se ti lahko dvojno povrne. Vrača se nazaj skozi potrošnjo, v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva pa se lahko odraža v večji produktivnosti in tem, da se bodo drugi državljani prej vrnili na delo.

Kar pa zadeva njihove zahteve po zvišanju nekaterih dodatkov, ki jih marca ni bilo na mizi, Vukadinovič pravi, da se stvari spreminjajo in je praksa pokazala, kje je problem. Kot je navedel, je dodatek za nočno delo pri srednji sestri 1,60 evra. »A je to kakšna posebna vrednost,« se sprašuje Vukadinovič, ki vladno stran poziva, »naj pogledajo, za koliko bi oni delali vse nedelje, praznike, koliko je vreden prosti čas«.

S šolskim sindikatom Sviz in Počivavškovimi sindikati se bodo vladni pogajalci znova sestali jutri, medtem ko bo novo srečanje s predstavniki sindikata zdravstva in socialnega varstva ter sindikata delavcev v zdravstveni negi v petek. Za sredo pa so predvidena pogajanja s policijskima sindikatoma.

Komentarji: